PSİKOLOG ECE SOLMAZ

Tam burslu olarak kazandığım Avrasya Üniversitesi Psikoloji bölümünü Onur derecesi ile bitirdim. Yetişkin ve Çocuklarda Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Emdr Terapisi, Oyun Terapisi ve çocuk değerlendirme testleri, Cinsel Terapi gibi birçok alan eğitimi aldım. Kurucu ortağı olduğum Trabzon Asrın Psikoloji Danışmanlık Merkezinde; Yetişkin, çocuk ve ergen  psikolojisi üzerine çalışmaktayım. Bunun yanı sıra, ebeveyn danışmanlığı, kurumsal danışmanlık, sınav süreci ve tercih danışmanlığı şeklinde hizmetler vermekteyim. Bugünden itibaren, Akçaabat’ın Sesi haber sitesinde, Psikoloji köşesinde; tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde insan psikolojisine dair yazılarımı paylaşıyor olacağım. Keyifli okumalar..

İletişim Bilgileri

Adres: Cumhuriyet mahallesi, kasım sokak, no4, kat2, daire4 Ortahisar/Trabzon

Asrın Psikoloji Danışmanlık Merkezi

Telefon: 0554 158 7561

Sosyal Medya: İnstagram: @psk.ecesolmaz

GÜNLÜK YAŞAMIN BİR PARÇASI; STRES

Stres nedir? Stres’in kaynakları nelerdir?

Günlük yaşamda karşılaşılan zorluklar ve  yaşanılan değişimler karşısında vucüdun verdiği tepkiye stres adı verilmektedir. Bireyler;  yaşam koşullarının değişkenliği nedeniyle birçok değişikliğe maruz kalır ve bu değişikliklere uyum sağlayabildiği ölçüde sağlığını korurken, uyum sağlayamadığı noktalarda stres tepkileri gösterebilir.

Stres kaynakları kişilere ve durumlara göre değişiklik gösterir. Evlenme, boşanma, yeni bir işe başlama, işten ayrılma, iflas etme,  çocuk sahibi olma, ölüm, taşınma, kayıp gibi büyük  yaşam olayları stres üzerinde oldukça etkilidir. Aile içi iletişim, partnerler arasındaki uyumsuzluklar, olumsuz ebeveyn/çocuk ilişkileri, iş ve okul yaşamındaki sorunlar, yanlış arkadaşlıklar gibi günlük yaşamı etkileyen çevresel faktörler de stres kaynaklarındandır.

Stres çevresel kaynaklardan ortaya çıkabileceği gibi kişisel kaynaklardan da oluşabilir. Kişinin duygu durumu, düşünsel esnekliği, bakış açısı ve olayları algılama/yorumlama biçimi,  stresi yönetme ve kontrol altına alma becerileri stresin oluşmasında büyük ölçüde etkilidir.

Stres’in sonuçları nelerdir?

Stres bireylerde duygusal, davranışsal, düşünsel ve fiziksel olarak çok yönlü sonuçlar doğurabilir. Duygusal ve Düşünsel Faktörler; Kaygı, gerginlik, huzursuzluk, korku, utanma, konsantrasyon ve karar verme güçlüğü, unutkanlık şeklinde görülebilir.

Fiziksel ve Davranışsal Faktörler; Kaslarda gerginlik, baş ağrısı, sırt ve omuz ağrıları, sık hastalanma, yorgunluk, çarpıntı, kekeleme ya da benzeri konuşma güçlükleri, dişeri sıkma, uyku problemleri, iştah artması ya da azalması şeklinde görülebilir.

Neler yapabiliriz?

Stresi kontrol altında tutabilmek ve olumsuz sonuçlar doğurmasını önlemek için çeşitli baş etme becerileri geliştirilmelidir. Bireyler öncelikle problemi kabul etmeli, tanımalı ve stres kaynaklarını bulmalıdır. Stresi yoğunlaştıran ortamlardan kontrollü olarak kaçınmak,  olaylar karşısında planlı, programlı ve çözüm odaklı hareket etmek, gerektiği durumlarda sosyal desteklerinden yardım almak, keyif alınan etkinliklere devam etmek, gevşeme ve nefes egzersizleri yapmak stresin kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir. Bu yöntemlerin yanı sıra bireyler bazı durumlarda uzman desteğine ihtiyaç duyabilir. Stres kaynaklarının incelenmesi, stresin kronikleşmemesi ve problemlerle başa çıkma sürecinde bir uzmandan yardım alabilirsiniz.