Bireyin sınav sonucunda elde edeceğini düşündüğü akademik başarısızlığı genelleyerek bunu kişinin başarısızlığı olarak algılamasından kaynaklanan, dolayısıyla öğrenilen bilginin sınav esnasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı durumudur.

Bireylerin hayatında belirli bir düzeyde bulunan kaygı, sağlıklıdır. Bireyi güdüler ve yapmak istediği eylem için harekete geçirir, motivasyon sağlar. Fakat bu kaygı düzeyinin aşırı olması bedensel, zihinsel ve davranışsal düzenlemeyi beraberinde getirir.

Sınav kaygısı yüksek olduğunda; öğrenilen bilgiler transfer edilemez, okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, dikkatte bir azalma ve daralma olur.

Sınav Kaygısının başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

1.       Daha önceki başarı durumunu, şimdiki duruma genellemek ve çıkarımlar yapmak.

2.       Aile ve çevrenin beklentileri. / Sık sık yapılan karşılaştırmalar.

3.       Başarı ve başarısızlık kavramlarına atfedilen değer.

4.       Bireyin sınav sonucunda alacağı başarıyı mutluluğunun tek çözümü olarak görmesi.

5.       Yetenek ve becerilerin geri planda tutulup, her alanda başarılı olmaya çalışmak.

6.       Olumsuza odaklanmak, “başaramayacağım, ya kazanamazsam..” şeklindeki olumsuz inançlar.

7.       Sınava hazırlığın yetersiz olması. Plan ve program yapmadan düzensiz çalışma stili, yanlış ders çalışma alışkanlıkları.

8.       Sınava hazırlık sürecindeki akranların birbiriniz olumsuz yönlendirmesi, alıkoyması, kıskançlık ve rekabet duyguları.

Sınav kaygısı ile baş edebilmek için neler yapabiliriz?

1.       Kendinizi, alanınızı, ilgi ve yeteneklerinizi tanıyın. Bireyin kendisine uygun olmayan hedefler seçmesi başarıya olan inancını ve motivasyonunu düşürür.

2.       Etkili çalışma sisteminizi oluşturun. Çalışma düzeni kişiden kişiye değişiklik gösterir, düzeniniz ne olursa olsun temeldeki amaç verimli çalışabilmektir. Gün içinde ders çalışma saatlerinizi ve hangi dersleri çalışacağınızı belirlemek, hangi derste eksik olduğunuzu inceleyip ona yoğunlaşmak gibi düzenlemeler işinizi kolaylaştıracaktır.

3.       Kendinize inanın ve kıyaslama yapmaktan kaçının. Çevrenizde aynı sınava gireceğiniz öğrencilerle; eğitim durumunuz, yetenekleriniz birbirinden farklıdır. Ek olarak sınav sürecinde bireyin kendinden kaynaklanmayan dışsal faktörler de olabilir. Bunların tümü sınav sürecini etkileyen durumlardır ve kişiler arası farklılık gösterir.

4.       Uyku ve beslenme düzeninizi oluşturun, olabildiğince bu sistemi uygulamaya devam edin.

5.       Dinlenme ve kendinize vakit ayırma süresini ihmal etmeyin.

6.       Nefes ve gevşeme egzersizlerinden yararlanın.

7.       Bu süreci bir uzmandan destek alarak sağlıklı bir şekilde ilerletebilirsiniz.

PSİKOLOG ECE SOLMAZ

İletişim Bilgileri

Adres: Cumhuriyet Mahallesi, kasım sokak, no4, kat2, daire4 Ortahisar/Trabzon

Asrın Psikoloji, Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Telefon: 0554 158 7561

Sosyal Medya: İnstagram: @psk.ecesolmaz