Akçaabat Hıdırnebi Yaylası 2. Bölge Yayla Olmaktan Çıkarıldı!
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Birlikte Trabzon’un En Çok Ziyaret Edilen Yaylalarından Hıdırnebi Yaylası’nda Bulunan İki Bölge Yayla Alanı Olmaktan Çıkarıldı. Başkan Osman Nuri Ekim, 'Çıkarılan Bölgeler İmara Açılmayacak' Dedi.
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Birlikte Trabzon’un En Çok Ziyaret Edilen Yaylalarından Hıdırnebi Yaylası’nda Bulunan İki Bölge Yayla Alanı Olmaktan Çıkarıldı.
Cumhurbaşkanlığı 29.01.2021 Tarihli 3461 Sayılı Kararnamesiyle Amasya, Bolu Ve Trabzon’da Bulunan Yaylaların Bazı Alanları Yayla Alanı Olmaktan Çıkarıldı.
HIDIRNEBİ YAYLASI'NDA 60 HEKTARLIK ALAN YAYLA OLMAKTAN ÇIKARILDI
Kararnameye Göre Trabzon’un En Çok Ziyaret Edilen Yaylalarından Biri Olan Hıdırnebi Yaylası’nda Bulunan 10.77 Hektarlık Sertkaya Köyü İle 52.48 Hektarlık Kuruçam Köyü Yayla Alanlı Olmaktan Çıkarıldı.
BAŞKAN EKİM, ''İMARA AÇILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL''
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim 61saat'e Yaptığı Açıklamada Kararnameyle İlgili Olarak Hıdırnebi Yaylası'nın İmara Açılmasının Söz Konusu Olmadığını Belirterek, ''Bu Tamamen Orman Kanunuyla Alakalı Bir Durum. Orman Mevzuatı İçerisinde Yaylaklar Var. Yani Yayla Olmayan Alanlar Var. Bu Mevzuat Kapsamında Bir Kararname Alındı. İmara Açılması Söz Konusu Değil. Burada Orman Alanlarının Zamanla İşgal Edilmesi Üzerine Yayla Evleri Bu Kapsamda Orman İdaresi Yöntemine Giriyor. Özel İmar Alanı Olarak Yeninden Yapılaşma Şartlarını Değiştirmiyor ’’ Dedi.
6831 SAYILI ORMAN KANUNUNUN 17.MADDESİ GEÇERLİ OLACAK
Resmi Gazete'de Yer Alan Kararda, "Ekli Listede Adları Belirtilen Alanların 'Yayla Alanı' Olarak İlan Edilmelerine İlişkin Aynı Listede Tarih Ve Sayıları Yazılı Bakanlar Kurulu Kararlarında Yer Alan Hükümlerin Yürürlükten Kaldırılmasına, 6831 Sayılı Orman Kanununun 17'nci Maddesi Gereğinde Karar Verilmiştir" Denildi. Söz Konusu 17. Maddede Özetle Şu İfadelere Yer Verildi:
YAPILAR ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE AKTARILACAK
''Devlet Ormanları İçinde Bu Ormanların Korunması, İstihsal Ve İmarı İle Alakalı Olarak Yapılacak Her Nevi Bina Ve Tesisler Müstesna Olmak Üzere; Otlatma Planı Yapılan Alanlarda Yıllık Otlatma Süresi Dâhilinde Hayvanların Planlı Otlatılmasını Sağlayan, Gecelemesini Emniyet Altına Alan Ve Dağılmalarını Engelleyen Geçici Çevirmeler Şeklinde Düzenlemeler Dışında, Her Çeşit Bina, Ağıl Ve Hayvanların Barınmasına Mahsus Yerler Yapılması, Tarla Açılması, İşlenmesi, Ekilmesi Ve Orman İçinde Yerleşilmesi Yasaktır. Ancak, Devlet Ormanlarında 31/12/2011 Tarihinden Önce Toplu Yerleşimin Bulunduğu; Yaylak Ve Otlak Olarak Kullanılan Alanlar İçindeki Yerler İle Yılın Belirli Dönemlerinde Geleneksel Yaylacılık Maksadıyla Yerleşim Yeri Olarak Kullanılan Alanlar Kullanım Bütünlüğü De Dikkate Alınarak Orman Genel Müdürlüğünce Tespit Edilir. Tespit Edilen Bu Alanlardan Uygun Görülenler Cumhurbaşkanı Kararı İle Yayla Alanı Olarak İlan Edilir. İlan Edilen Yayla Alanlarında 31/12/2011 Tarihinden Evvel Yapılmış, Hakkında Müsadere Kararı Bulunanlar Da Dâhil Her Türlü Bina Ve Tesisler Mevcut Haliyle Vaziyet Planında Gösterilerek Orman Genel Müdürlüğü Sabit Kıymetlerine Alınır''
ORMAN İRADESİNCE EL KONULUR
''Yayla Alanlarında Bulunan Bina Ve Tesisler Orman İdaresi Tarafından İşletilir, İşlettirilebilir Veya Kiraya Verilebilir. Elde Edilen Gelirler Orman Genel Müdürlüğü Döner Sermayesine Gelir Kaydedilir. Devlet Ormanlarının Herhangi Bir Suretle Yanmasından Veya Açıklıklarından Faydalanılarak İşgal, Açma Veya Herhangi Şekilde Olursa Olsun Kesme, Sökme, Budama Veya Boğma Yollariyle Elde Edilecek Yerlerle Buralarda Yapılacak Her Türlü Yapı Ve Tesisler, Şahıslar Adına Tapuya Tescil Olunamaz. Buralara Doğrudan Doğruya Orman İdaresince El Konulur''
KAMU YARARINA YAPILARA İZİN VERİLİR
''Savunma, Ulaşım, Enerji, Haberleşme, Su, Atık Su, Petrol, Doğalgaz, Altyapı, Katı Atık Bertaraf Ve Düzenli Depolama Tesislerinin; Baraj, Gölet, Sokak Hayvanları Bakımevi Ve Mezarlıkların; Devlete Ait Sağlık, Eğitim, Adli Hizmet Ve Spor Tesisleri İle Ceza İnfaz Kurumlarının Ve Bunlarla İlgili Her Türlü Yer Ve Binanın Devlet Ormanları Üzerinde Bulunması Veya Yapılmasında Kamu Yararı Ve Zaruret Olması Halinde, Gerçek Ve Tüzel Kişilere Bedeli Mukabilinde Çevre Ve Orman Bakanlığınca İzin Verilebilir. Devletçe Yapılan Ve/Veya İşletilenlerden Bedel Alınmaz. Bu İzin Süresi Kırkdokuz Yılı Geçemez. Bu Alanlarda Devletçe Yapılanların Dışındaki Her Türlü Bina Ve Tesisler İznin Sona Ermesi Halinde Eksiksiz Ve Bedelsiz Olarak Orman Genel Müdürlüğünün Tasarrufuna Geçer. Söz Konusu Tesisler Orman Genel Müdürlüğü Veya Çevre Ve Orman Bakanlığı İhtiyacında Kullanılabilir Veya Kiraya Verilmek Suretiyle Değerlendirilebilir''