Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Denizlerde Aşırı Ve Bilinçsiz Avlanmanın Önüne Geçmek İçin 12 Metre Ve Üzerindeki Balıkçı Teknelerini Avcılıktan Çıkarma Projesinin Balıkçılık İçin Önemli Bir Gelişme Olduğu Belirtildi.

IHA

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Denizlerde Aşırı Ve Bilinçsiz Avlanmanın Önüne Geçmek İçin 12 Metre Ve Üzerindeki Balıkçı Teknelerini Avcılıktan Çıkarma Projesinin Balıkçılık İçin Önemli Bir Gelişme Olduğu Belirtildi.

Konuyla İlgili Değerlendirmelerde Bulunan Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Denizlerde Su Ürünleri Varlığını Korumak Amacıyla Balıkçı Teknelerini Azaltma Programı Çerçevesinde Gönüllülük Esasına Göre Bugüne Kadar Yaklaşık Bin Adet Balıkçının Filodan Çekildiğini Söyledi. Mutlu "Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık Sektöründe Avcılık Yapan Ruhsatlı Tekne Sayısını Azaltarak Su Ürünleri Üzerindeki Av Baskısını Azaltmak Amacıyla İlk Olarak Toplam Su Ürünleri Avcılığının Yüzde 90’ını Gerçekleştiren 12 Metre Ve Üzerindeki Balıkçı Gemilerini Kapsam İçine Aldı. Gönüllülük Esasına Dayalı Olarak, 2013 Sonu İtibarıyla 364 Balıkçı Gemisi Filodan Çekildi. Devletimiz, Destekleme Anlamında Sürdürülebilir Bir Balıkçılığın Sağlanması İçin İki Yıl Önce 12 Metre İle Başlattığı Uygulamayı Bu Yıl 10 Metreye Kadar Düşürdü. Dolayısıyla Bu Uygulama Çerçevesinde Bu Yıl Dahil Yaklaşık Binin Üzerinde Tekne Şuanda Filodan Çekilmiş Bulunuyor. Bu Çok Büyük Bir Rakam, Çok Güzel Bir Gelişme. Hem Sürdürülebilir Balıkçılık Açısından Hem De Av Baskısının Kalkması Açısında Bence Çok Güzel Olacağını Düşünüyorum. İki Bine Yakın Trol Tekne Sayımız Var. Bu Rakam Yarı Yarıya Düştü. Bu İşe Gerçekten Yatırım Yaparak Ayakta Durmak İsteyenler Kalıyor" Dedi.

Balıkçıların Özellikle Banka Kredisi Yönünden Zor Günler Geçirdiğine De Dikkat Çeken Mutlu, “Geçtiğimiz Sezon Beklenen Av Mevsimi Olmadığından Balıkçılarımız Çoğu Ekonomik Anlamda Mağdur Oldu. Çoğu Balıkçımız Banka Kredisini Ödeyememesi Yüzünden Sıkıntılı Günler Geçiriyor. Genellemeye Baktığımız Zaman Birileri Zarar, Birileri Kar Edecek. Dolayısıyla Balıkçılarımızın Yüzde 60’ında Bir Serzeniş Var. Son 20 Yıla Göre Bir Değerlendirme Yapacak Olursak Özellikle Hava Sıcaklığının Küresel Isınma Anlamında Normalde 25 Ekim’de Başlayan Hamsi Sezonu, 2013 Yılında Eylül Ayında Başladı. Bu Da Demektir Ki, Bir Ay Mevsimlerde Oynama Oldu" İfadelerini Kullandı.

Editör: TE Bilisim