İstanbul Şişli’de, Şişli Belediye Bakanı’nın davetiyle, iftar sofrasında Roman buluşması gerçekleşti. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP eski İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve 27. Dönem İstanbul 2. Bölge 12. sıra Milletvekili Adayı ve aynı zamanda 28. Dönem İstanbul 2. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Bahattin Turnalı Romanlarla iftarda buluştu.
İftarda, Kuştepe Mahalle Muhtarı, Şişli Belediyesi meclis üyeleri, önceki dönem Şişli ilçe yöneticisileri, İstanbul ÖzRoman Çiçekçiler Derneği, İstanbul Roman Müzisyenler Derneği, Şişli Roman Spor Kulübü, Roman Çocuklarına Eğitim Derneği, Sıfır Ayrımcılık Derneği, İstanbul Roman Çiçekçiler Derneği, Şişli Genç Beyinler Platformu üyeleri katıldı.
İftar sonrası yapılan konuşmalarda Roman toplumunun sorunları ve Türkiye’nin içinden geçtiği süreç konuşuldu.
CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP’nin Roman politikalarını ve eylem planını anlattı.
Romanlar, seçimlerde yaşadıkları yok sayılmayı ve temsil sorunlarını anlattı. Toplantıda, müzisyenler, çiçekçiler ve diğer meslek grupları yerel yönetimlerde ve kamu dairelerinde yaşadıkları sorunları dile getirdiler.
Roman bir ailenin çocuğu olan Roman Aktivist Bahattin Turnalı ise, 2018’de CHP’den milletvekili adayı iken Roman toplumu için bir hafıza oluşturduklarını ve hemen akabinde İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu önderliğinde il başkan yardımcısı olarak göreve devam ettiğini, bu hafızanın siyasal anlamda Romanların parti içinde ilçe ve il başkanlıklarında var olduğunu ve olması gerektiğini anlattı.
Turnalı sözlerini şöyle sürdürdü:
“İstanbul’da, 2019 Yerel seçimlerinde, il başkan yardımcısı olarak CHP İstanbul il başkanlığı çatısı altında, Roman Masasını kurmuştuk, Roman toplumu bir yenilmez denilen AKP iktidarını İstanbul’da devirirken sürece çok önemli katkılar sağlamıştır.
İstanbul il yöneticilerinin arasında bulunan 40 kişiden biri olan bir Roman olarak, Roman toplumu için tarihi adımlar attık. Bu manada Roman toplumunun sorunları belirli noktalara kadar getirildi fakat siyasi zemine taşınamayan bu sorunlar hiçbir zaman için çözüme kavuşmayacaktır.
Çözüm noktasında Türkiye’nin reçetesi aslında Romanların yaşamış olduğu sorunlardır. Bu sorunları çözüme ulaştırdığımızda göreceksiniz Türkiye’nin sorunları da çözülmüş olacaktır. Bugün Türkiye’de roman meselesi sosyal kabulün içinde bulunan bir meseledir bu manada yaşayan tüm halk topluluklarının üstünde ağır bir yük bırakmış ve halk toplulukları şu an itibariyle yorgundur, ülkemize ve demokrasimize en önemli katkıyı şu an Romanlar sağlayacaktır.
Romanların yaşamış olduğu sorunları renk cümbüşü , çiçek böcek meselesi bir farklılık olarak görmekten vazgeçilmeli, Türkiye’nin en kadim halklarından birisi olan Romanlar, kültürü ile örf ve adetleri ile diliyle, gacoların(Roman olmayanların) yakalayamadığı frekansları var dolayısıyla bu meseleyi renkti çiçekti böcekti durumundan çıkartıp Roman meselesini insan hakları bakımından değerlendirmek ve bu alanda mücadele etmek gerekir, inşallah 14 Mayıs tan sonra, TBMM de Anayasal Hak ve Özgürlükler kapsamında Türkiye demokrasisinin güçlenmesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Bahattin Turnalı, 14 Mayıs sonrasında Millet İttifakı iktidarıyla birlikte Romanların her düzeyde devlet kademesinde görev alacağını ve Türkiye demokrasisine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.