Akçaabat Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu fındık üreticilerine Kasım ayı için uyarılarda bulundu.

Üreticilerin her zaman yanında olduklarını belirterek, Tarımsal Hizmetler Birimi Mühendislerimizin   arazi faaliyetleri ile üreticilerimizin her türlü tarımsal problemini çözmek için uğraştıklarını, arazide yapılan yanlış uygulamaları yerinde tespit ederek doğru uygulamalar hakkında bilgilendirme yapmaktadırlar.  İlçemizde tarımsal üretimin yoğun olduğu fındık bahçelerinde özellikle kış öncesi mühendislerimizin önerileri doğrultusunda bakım ve besleme işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtti.

Bitki bakım ve besleme konusunda Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki üreticilerin aşağıdaki önerilerini dikkate alarak tarımsal faaliyette bulunmalarını tavsiye etti. Bitki besleme yapmadan önce toprakta var olan bitki besin elementlerini, topak organik madde içeriğini  ve pH vb. durumunu bilmemiz gerekir.  Aksi durumda gereksiz gübreleme ile hem bitkiye , hem toprağa hem de kesemize zarar vermiş oluruz.

Öncelikle ; Toprak numunesi alımı yapılmalı ve çıkacak tahlil sonuçlarına göre ; Yanmış hayvan gübresi kullanılmalıdır. Kireç  ya da kükürt uygulaması yapılmalı. Bu uygulamadan 1 ay sonra TSP ya da %18-46 DAP gübresi uygulanmalıdır. Gübreleme, kireçleme ve diğer besin elementleri uygulamasında broşürdeki örnekleri dikkate alarak yapılmasını tavsiye ederiz.

TOPRAK ÖRNEĞİ ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1. Toprak örneği alınırken dikkat edilecek en önemli konu alınan örneğin bahçeyi temsil etmesidir. Örnek almadan önce bahçenin genel görünümüne bakılıp eğim, yükseklik, drenaj, renk, toprak derinliği ve toprak yapısı yönünden çok farklı ise her farklı yer için ayrı örnek alınmalıdır.

2. Toprak örnekleri çit-yol kenarı, gübre yığını, su birikintisi olan yerlerden alınmamalıdır.

3. Toprağın fazla çamurlu olduğu zamanlarda örnek alınmamalıdır.

4. Örnekler köklerin yayıldığı bölgeden yani ocağın 60-70 cm uzağından  taç izdüşümünden alınmalıdır.

5.Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U, Z şeklinde dolaşılarak 20 dekar alanda en az 10 yerden 0 – 30 cm derinlikten alınmalıdır.

6. Örnek alınacak noktalarda otlar çapa veya kazma ile temizlenip V şeklinde 30 cm derinliğinde çukur açılır. İlk 5 cm toprak tabakası atılır ve diğer 25 cm lik toprak dilimleri alınır ve bir bez torba içine konulur. Alınan numuneler gölge bir yerde kurutulur içindeki taş kök vb kalıntılar temizlenir ve yaklaşık 1,5-2  kg toprak numunesi tahlil için , isteyen Ziraat Odasına isteyen kendisi Yalıncak’ta bulunan Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toprak Analiz Laboratuvarına götürülebilir.

Analiz ücreti numune başı 90 TL dir. Yılbaşından itibaren tahlil ücretleri %50 civarı artacaktır. Zamdan etkilenmek istemeyen ve gübre ve diğer uygulamalardan geç kalmamak için  üreticilerimiz Aralık sonuna kalmadan tahlillerini yaptırmaları önemlidir.  Toprak numunesi içine etiket yazılıp bırakılmalıdır. Bu etikette ; Tarla sahibinin adı soyadı, TC kimlik no, telefon no, il, ilçe, mahalle, ada no , parsel no, ekili ürün adı, numunenin alındığı derinlik , son 1 ayda  kullanılan gübre , arazinin sulu yada kuru tarım olduğu gibi özellikler yazılmalıdır.

Tarımsal Hizmetler Birimi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir’de  fındık bahçelerinde kasım ayında yapılması gereken  bakım ile ilgili şunları aktardı;   Fındık dal kesimi (fındık bahçesinde ocaklarda bulunması gereken ideal dal sayısı 6-8 olmalı, hastalıklı ve zarar görmüş dalların kesimi yapılmalı) ve dip sürgün kesimi yapılmalı. Dalkıran zararı olan dallar kesilerek  bahçeden uzaklaştırılmalı. Yaprakların %70 ‘i döküldüğünde fındık dallarına dipten tepeye kadar  Bordo bulamacı uygulaması  20 gün sonra ikinci bordo bulamacı uygulaması yapılmalı (bu uygulama fındık , ceviz ve tüm meyve ağaçlarında da uygulanmalıdır).

“TRABZON VALİSİ AZİZ YILDIRIM, KORE GAZİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ” “TRABZON VALİSİ AZİZ YILDIRIM, KORE GAZİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ”

Kahverengi kokarca ile kültürel mücadele yapılmalı. Toplayıp imha edilmeli. Kışlaklara giren zararlılar ile Deepest gibi  ruhsatlı ilcalar ile ilaçlama yapılmalıdır.

Editör: Köksal Ustaoğlu