Yeri Ve Tarihi: Düzköy-Mula Yaylası - 27 Ağustos

Düzenleyen Kuruluş: Alazlı Köyü Muhtarlığı

İlk Düzenleme Tarihi:27 Ağustos 1935

Tarihçesi:

Çoban Derneği’nin asıl adı Keloğlu derneğidir. Alazlı yaylası ile Düzköy yaylası sınırlarının bitiştiği yerde geniş bir alan üzerine kurulur. Dernek, Alazlı köyünden Rus İşgali sırasında çete kahramanı Keloğlu Süleyman Çelik tarafından kurulmuştur.

GÖNÜL VE DAYANIŞMA SEFERBELİĞİ ADINA TÜM VARLIĞIMIZLA YANINIZDAYIZ GÖNÜL VE DAYANIŞMA SEFERBELİĞİ ADINA TÜM VARLIĞIMIZLA YANINIZDAYIZ

27 Ağustos 1935 sabahı Çoban Derneği’nin bitişiğinde bulunan Ballı Kıran tepesinde güneşli, berrak bir hava vardı. Süleyman Keloğlu, oğulları davulcu Karababa ve zurnacı Ömer’i yanına çağırarak:

“-Bakın Oğullarım dedi. -Şu karşı ki çimenlik alanı görüyor musunuz? 1916 yılının 27 Ağustos günü Rus ve Ermeni askerleri burayı işgal ederek karşıda bulunan alanda askeri eğitim yapıyorlardı. O zaman aynı böyle güneşli bir gündü. Çok zor durumdaydık. Yiyecek hiç bir şeyimiz yoktu. Çimenler arasından yeşil otları toplayarak ağızımızda çiğner, suyunu içerdik.

Alazlı köyünden çete kahramanları olan arkadaşlarım Şükrü Keloğlu, Yunus İshak, Mustafa Kara, Emin ve İsmail Demir yanımdalardı. Rus ve Ermenilerle burada 60 gün çarpıştık. Sonunda bu güzel yerleri onlardan geri aldık. Haçka yaylası denilen yerin Ağaçbaşı mevkiinden aşağı doğru onları kovaladık. Bir kısmını da esir aldık. Allah’a çok şükürler olsun, o zor günleri geride bıraktık ve bana bu günleri gösterdi.” dedi.

Daha sonra oğullarından davul ile zurnayı getirmelerini istedi. Şimdiki Çoban Derneği’nin kurulduğu yere gittiler. Orada davul ve zurna çalmaya başladılar. Babaları Süleyman Keloğlu elindeki tüfekle Rus ve Ermeni askerlerle burada savaşmıştı. Onunla ara sıra ateş etmeye başladı. Baba ile oğullarının arasındaki bu şenlik saatlerce devam etti. Süleyman Keloğlu’nun amacı; Alazlı yaylasındaki dernek yerinin ve bitişik obaların Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunu kutlamaktı.

Çoban Derneği yayla şenliğinin kurulduğu yere bitişiğindeki obalar; Alazlı, Düzköy, Çayırbağı ve Derinoba da yaşayan oba halkları da davul ve zurna müziğinden duygulanarak; kadın, erkek, çocuk dört bir taraftan gelip bu alanda toplandılar. Müzik eşliğinde gruplar halinde horon oynadılar. Günün akşamına kadar yiyip, içip silah attılar. Orada yapılan bu eğlenceden çok memnun kaldılar. Akşam olunca şenlik yerinde toplananlar evlerine geri döndüler.

Aradan bir yıl geçtikten sonra, aynı günün sabahı aynı yerde toplanarak davul, zurna ve kemençe çalmaya başladılar. Horon oynandı, tabancalar patlatıldı. Kır yemekleri yenildi. Bitişik obalardan gelenler, el sanatlarını dernek yerinde sergileyip sattılar. O günden sonra şenlik yapılan yere, Keloğlu Derneği adı verildi. Daha sonra dernek iki isim aldı. Bunlar:

1-Çoban Derneği: Bu şenliğin kurulduğu yerdeki oba halkı 27 Ağustos’tan önce Mezra denilen daha alçak yerlere göç ederlerdi. Yaylada daha çok koyun çobanları kalırdı. Dernek yeri geniş bir alanı kapladığı için çobanlar burada koyun ve keçilerini otlatarak bir yandan kaval çalar, horon oynarlardı. Bu nedenle Halk buraya Çoban Derneği adını verdi.

2) Son Derneği: Bitişik obalarda, Karaptal ve Honefter derneklerinden sonra kurulduğu için halk arasında Son Derneği adını aldı.

Kaynak:1- Ömer Şen, Trabzon Tarihi, 2- Mehmet Koç ve Alazlı köyü yaşlıları