TBMM Katip Üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Av. Sibel Suiçmez, Karadeniz’de çay sezonu başlamak üzere olmasına rağmen 2025 yılı yaş çay taban fiyatının hâlâ açıklanmamış olmasının üreticileri büyük bir belirsizlik içine soktuğunu belirterek, “Çay üreticileri her geçen gün artan maliyetler, belirsizlikler ve özel sektör baskısıyla baş başa bırakılmıştır. Üreticinin zarar etmemesi, borçlarını ödeyebilmesi ve üretime devam edebilmesi için 2025 yılı yaş çay taban fiyatı derhal ve en az 32 TL, destekleme primi ise 4 TL olmak üzere en az 36 TL olarak açıklanmalıdır.” dedi.

Suiçmez, yaptığı açıklamada, “Doğu Karadeniz’in geçim kaynağı, kültürü ve yaşam biçimi çayla şekillenmiştir. Böylesine stratejik bir üründe fiyatın mayıs ayı ortasına gelinmiş olmasına rağmen hâlâ belirlenmemiş olması, üreticinin emeğine ve alın terine saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

“Don Felaketi Üreticiyi Zor Durumda Bıraktı, Bakanlık Sessiz Kalıyor”

Suiçmez, geçtiğimiz aylarda Karadeniz Bölgesi’nde etkili olan şiddetli don olayının çay başta olmak üzere pek çok tarım ürününe ciddi zarar verdiğini belirterek, “Yaşanan don felaketi sonucunda çay ürününün büyük bir kısmı yanmıştır. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla ilgili herhangi bir işlem yapmamış, üretici yalnız bırakılmış, kaderine terk edilmiştir. Hükümetin görevi seyirci kalmak değil, derhal zarar tespit çalışmaları yaparak, zarar gören üreticilere doğrudan ve yeterli destek sağlamaktır. Tarımsal sigortası olsun ya da olmasın, bu felaketten etkilenen her üretici için acil destek paketi açıklanmalıdır.” dedi.

“Fiyat Gecikmesi Özel Sektöre Yararken, Üretici Eziliyor”

Yaş çay taban fiyatının her yıl mayıs ayı başında belirlenmesi gerektiğini hatırlatan Suiçmez, “Zamanında açıklanmayan fiyat, üreticiyi özel sektör karşısında savunmasız bırakmakta ve bu fiyat belirsizliği, alım sürecinde özel sektörün düşük fiyat dayatmasına zemin hazırlamaktadır. Devletin asli görevi, üreticisini korumaktır. Bu görevin ihmal edilmesi, binlerce insanın geçim kaynağını doğrudan tehdit etmektedir” dedi.

“Maliyetler Arttı, Üretici Yoksullaştı – Fiyat En Az 36 TL Olmalı”

Enflasyon, gübre ve işçilik maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Suiçmez, “2024 yılında kuru çaya dört kez zam yapılmışken, yaş çay fiyatı günden güne erimiştir. Bu durum üreticinin reel gelirini ciddi şekilde düşürmüş, yoksullaşmasına neden olmuştur. 2025 yılı yaş çay taban fiyatı bu gerçekler ışığında hesaplanmalı ve en az 36 TL olarak ilan edilmelidir.” diye konuştu.

“Çay Üreticisi Güçlenirse, Türkiye Güçlenir”

Suiçmez açıklamasının sonunda şunları kaydetti:

BAŞKAN GENÇ: “VERDİĞİMİZ TÜM SÖZLERİN ARKASINDAYIZ” BAŞKAN GENÇ: “VERDİĞİMİZ TÜM SÖZLERİN ARKASINDAYIZ”

“Çay, Karadeniz’in sadece ekonomik değil, kültürel bir değeridir. Bu değeri ayakta tutan, her koşulda emeğini toprağa döken üreticilerimize sahip çıkmak hepimizin görevidir. Çayda kalite ancak üretici ayakta kalırsa sağlanır. Bu nedenle çağrımız nettir: Yaş çay alım fiyatı derhal açıklanmalı ve en az 36 TL olmalıdır.“