Mahmut Goloğlu Kültür Merkezi’nde, Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çok Sesli Korosu tarafından icra edilen konsere, Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Çimer, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

“YOĞUN İLGİ” “YOĞUN İLGİ”

Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Ergene’nin şefliğindeki konser "Kırım'daki Askerin Türküsü" ile başladı.  İcra edilen eserlerden önce Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Nuri Nalbantoğlu ve Dr. Öğretim Üyesi Tuğrul Karanfil Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemi anlatımları ile konsere ayrı bir coşku kattı.

Konserde “Çanakkale Türküsü”, “Dursun Kaptanın Türküsü”, “Karadeniz Marşı”, “Güçlükleri Yeneceğiz”, “Yiğitler Silkinip Ata Binende”, “Vatan Marşı” ve “Yüzüncü Yıl Marşı” eserleri seslendirildi.  

Ayakta İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra koro şefi Prof. Dr. Ergene’ye teşekkür belgesi ve çiçek takdimi anlatıcı öğretim üyelerine ise protokol tarafından çiçek takdiminde bulunuldu.

Akçaabat Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, konser sonunda yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyeti kuran kadroları rahmet ve minnetle andıklarını söyleyerek Türkiye Yüzyılının daha güçlü bir yüzyıl olacağını ifade etti ve Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutladı.  

Cumhuriyetin yüzüncü yılını kutlayan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ise başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle andı ve Türkiye Yüzyılında icraatların hep birlikte çalışarak gerçekleştirileceğini vurguladı. Başkan Ekim, konserdeki emeklerinden dolayı Devlet Konservatuvarı akademisyenlerine ve öğrencilerine teşekkür etti.

Trabzon Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Çimer ise yaptığı konuşmada anlatıcıların bir tarih dersi edasıyla Çanakkale’de başlayıp İzmir’de düşmanın denize dökülüşünü anbean yaşattıklarını ifade etti.

Konserle yüz yıllık Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunun çok hisli bir şekilde aktarıldığını kaydeden Çimer, “Anlatıcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Önümüzde yüzyıllar var. Bu yüzyıla biz “Türkiye Yüzyılı” diyoruz. Artık gerçek yüzyılımız başlıyor. Ayaklarımız yere bastı.  Bölgemizde güçlü bir ülke olduk. Zor koşullardan geçtik. Osmanlının son dönemlerinde biz elimizden çıkan kaynaklarımızı, topraklarımızı alarak Misak-ı Millimizi, Anadolu’da Türk devletinin varlığını perçinledik. Bundan sonra her alanda, ekonomide, eğitimde, teknolojide, içerde ve dışarda tam bağımsız Türkiye Yüzyılı başlıyor. Bunun için daha çok çalışacağız” dedi.

Türkiye Yüzyılında gençlere ve öğrencilere büyük görevler düştüğünü dile getiren Çimer, “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de cumhuriyeti sizlere emanet etmişti. ‘Cumhuriyeti biz kurduk, onu yaşatacak ve koruyacak sizlersiniz’ demişti. Trabzon Üniversitesi’nin öğrencileri biz bu varlığı sizlere teslim edeceğiz. Milli şuura, milli tarihe, milli kültüre, cumhuriyete sahip çıkarak coşkuyla daha nice yüzyıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarını kutlamak hepimize nasip olsun. Bu cumhuriyeti kuran başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi gazilerimizi, hizmet etmiş bütün devlet adamlarımızı da büyük bir minnetle, rahmetle, saygıyla yad ediyorum. Hepinize bu geceye tekrar icabetiniz için teşekkür ediyorum. Ayrıca Akçaabat kaymakamımıza ve Akçaabat belediye başkanımıza da çok teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.  

Konserin icrasında piyanoda Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Dr. Öğr. Üyesi Kâmil Onur Karataş, bağlamada Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Mehmet Timuçin Bakırcı, Ritim-Davulda Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Özgün Arda Nural yer alırken kemençede Devlet Konservatuvarı öğrencisi Mustafa Kaan Demirci yer aldı.

Öğrencilerden oluşan koronun tenor listesinde Abdurrahim Gönç, Melihcan Atasoy, Enes Çevik, Samet Polat; bas listesinde Abdullah Abışka, Celal Kokoğlu, Kaan Yazıcı, Mustafa Caner Yücesan; alto listesinde Ayşe Göde, Zuhal Dülger, Hilal Bukan, Elif Karlıklı, Nurşen Gür; soprano listesinde ise İrem Nur Kurt, İnci Aksoy, Sudenur Akkoç, Saliha Melek Özcan, Sude Nur Çuvalcı görev aldı.

Editör: Köksal Ustaoğlu