Suiçmez açıklamasında;

“Değerli Basın Mensupları,

Bugün, hukukun adaleti temsil eden güçlü kolları olarak bir araya geldiğimiz 5 Nisan Avukatlar Günü'nde, mesleğimizin ve Avukatların sorunlarının giderek arttığını görmenin ve bunlara yasama organınca gerekli çözümlerin üretilmemesinin üzüntüsü içersindeyiz.

Adaletin gerçekleşmesine olan inancın azaldığı ve neredeyse yok olduğu bir ülkede, vatandaşların devlete olan bağlılık ve güven duygularının azalması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu azalan güven duygusunu yeniden inşa etmek, yargının tüm kurucu unsurları; yani savcılar, avukatlar ve yargıçlar arasındaki bir ortak sorumluluktur. Gerçek anlamda adaletin sağlanabilmesi için, yasama ve yürütme organlarının yargı tarafından etkin bir şekilde denetlenebildiği, kuvvetler ayrılığı ilkesinin işlerliğinin sağlandığı ve hukukun üstünlüğünün hakim olduğu bir yönetim biçimine ihtiyaç vardır.

Hukukun üstünlüğü, ancak yargının 3 kurucu unsuru olan sav, savunma ve karar alma temsilcilerinin her birinin bağımsız ve tarafsız olmasıyla sağlanabilir. Ancak ülkemizde yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu söylemek, mümkün değildir. Yargı mekanizmasının bu temel prensiplerden uzaklaşması, hukukun üstünlüğünün zedelenmesine yol açmakta ve evrensel hukuk kuralları ile temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunması için mücadele eden avukatlarımızın karşılaştığı sorunları her geçen gün arttırmaktadır.

İMAMOĞLU TURGUT ÖZAL’I ANMA TÖRENİNE KATILDI İMAMOĞLU TURGUT ÖZAL’I ANMA TÖRENİNE KATILDI

Bu özel gün, bizler için sadece bir kutlama değil, aynı zamanda mesleğimizin içinde bulunduğu durumu , sorunları değerlendirme ve çözüm üretmenin yol haritasını belirleme günüdür. Hukukun adalet peşindeki yorulmaz savunucuları olan avukatların sorunlarını çözmek, vatandaşların hak arama özgürlüklerinin, adil yargılanma hakkının, adalete erişiminin teminatı olacaktır.

Avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek için sadece avukatlarımızın karşı karşıya kaldığı zorlukları anlamakla kalınmamalı, aynı zamanda bu sorunları ortadan kaldırmak için Avukatların örgütlü gücü TBB ve Barolarla çözüm odaklı çalışmaların zemini oluşturulmalıdır.

Üzülerek söylüyorum ki, avukatları çalışma koşullarının iyileştirilmesi adına Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunduğumuz birçok kanun teklifi, beşte biri avukatlardan oluşan meclisimiz tarafından gündeme alınmamış veya reddedilmiştir.

Buna rağmen, bizler, karşılaştığımız bu engellere karşın pes etmeyeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, avukatların ve meslek sorunlarının çözülmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

5 Nisan Avukatlar günü nedeniyle hak,hukuk, adalet mücadelesini yılmadan, korkmadan yürüten bağımsız savunmanın temsilcisi olan meslektaşlarımı selamlıyorum.” ifadeleri kullandı.

Editör: Köksal Ustaoğlu