Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda ‘Trabzon Yüzyılı’na damga vuracak projeler tanıtıldı.

“Trabzon Yüzyılı Vizyon Projeleri” lansman toplantısında Trabzon’un geleceğini şekillendirecek projeler tanıtıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun projelerle ilgili bilgi verdiği toplantıya, Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, AK Parti Yerel Yönetimler Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekili Adayları Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Vehbi Koç, Meryem Sürmen, Zafer Ofluoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu ile çok sayıda basın mensubu katıldı.

BÜYÜK DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM YAŞANDI

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada,  Trabzon’da büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirterek, “Bu değişim ve dönüşüm şehrimizde yaşayanlar kadar, il dışından gelen misafirlerimiz tarafından da fark ediliyor. Trabzon’da yaşama sebeplerini artıracak çok daha estetik ve konforlu bir şehir oluşturma yolunda istişarelerimizle ve ortak akılla şehrimizi geliştirmeye ve kalkındırmaya devam ediyoruz” dedi.

AÇILIŞLARIMIZ DEVAM EDECEK

Hayata geçirilen ve tamamlanmak üzere olan projelerle ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Kadın Yaşam Ve İstihdam Merkezimizi, bu şehre değer katan çok önemli bir eser olarak kıymetli hanımefendilerin hizmetine sunduk. Bilindiği üzere 2023 mottomuz ‘bu sene açılış senesi.’ Önümüzdeki haziran ve temmuz ayında açılışlarımızı devam edecek. Yeni Otogar, Kadınlar Hali, Avrasya Pazarı, İskenderpaşa Otoparkı, Bilim Merkezi ve Planetaryum tamamlanmak üzere. Yine altyapı projemiz büyük oranda tamamlandı. Maraş Caddesi’ni yayalaştırdık. Cadde düzenlemeleri, aydınlatmalar, çevre düzenlemeleri, yeşillendirme ile şehrimiz adeta çiçek açtı” diye konuştu.

ÇÖMLEKÇİ 1. ETAP YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili de katılımcılara açıklamalarda bulunan Başkan Zorluoğlu, “1. etabına başladığımız Çömlekçi Projemiz şu anda yüzde 70 seviyesinde devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir Belediyemiz tarafından TOKİ’nin sağladığı finansman ile kamulaştırma ve yıkımlar yapıldı. Yeniden yapım sürecine başladık. Burası bütünüyle 9.4 hektar bir alan. 485 binanın 452’sini yıktık, 31 tescilli yapı var. İki tane de kalan bina var. Buraya yaklaşık 900 milyon TL kamulaştırma bedeli ödendi. 1. etapta yaklaşık 200 milyon TL bütçeyle ki eskale edersek daha yüksek rakama ulaşır. 2.3 hektarlık alanda 131 konut, 19 dükkan, çok sayıda otopark özellikle projeye kondu. Altyapı ve çevre düzenlemesi devam ediyor. İnşallah yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

MAHALLE KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ

Çömlekçi’de 2. etabın yapılacağı alanda çalışmaların sürdüğünü de dile getiren Başkan Zorluoğlu, “2. etapla ilgili 6 hektarlık alan 7 bölgeye ayrıldı. 7 bölgede farklı fonksiyonlar var. Ama ihalesi yapılan ana yola cephesi olan 2 bölge. Tamamı 60 dönüm. 34 blokla 221 konut toplam 331 bağımsız bölüm yapılacak. Burada 7 tescilli binanın onarımı var. 14 blokta 43 adet ticari bağımsız bölüm oluşturulacak.

Ticaret alanları, meydan, kafe-restoran, kültürel ve dini tesisler, ilk etapta inşaatına başlanacak olan 2. etap bölümleri. Diğer yerlerin de projeleri hazır. İhale süreçleri devam ediyor. İhaleleri yapıldıkça işler başlayacak. Biz de sizleri bilgilendireceğiz. 1. etapla ilgili kottan yararlanarak 4 -5 katlı yapılar oluşturuldu. Şimdi 2. etapta özellikle ön tarafta sahil yoluna cephe olan bölgelerde eski Çömlekçi’yi andıran, eski tarihi dokuyu oluşturabileceğimiz bir anlayışla proje hazırlandı. İhalesi de bu şekilde yapıldı. Yüksek binalar değil, daha ziyade Çömlekçi’nin tarihi dokusuna uygun tipte ve durumda yapılar oluşturulacak. Orada mahalle kültürünü oluşturmaya ve yaşatmaya çalışıyoruz. TOKİ de bu çerçevede çalışmasını yaptı. Arka tarafta biraz daha görece yüksek binalar görebiliriz ama onların mimarisi de tarihi çömlekçi mimarisine uygun oluyor” şeklinde konuştu.

ÇÖMLEKÇİ’DEN MEYDAN’A BAĞLANTI SAĞLANACAK

Çömlekçi’nin Meydan’la birleştirileceğini de belirten Başkan Zorluoğlu, “Meydan’daki İskenderpaşa otoparkının kotunu aşağı kadar indirmek suretiyle Çömlekçi’den otoparka doğrudan giriş sağlayacak bir tünel inşaatımız var. O da devam ediyor. 550 araçlık otopark inşaat inşallah temmuz ayı içerisinde tamamlanmış olacak ve Meydan’da konforlu bir otoparka kavuşmuş olacağız. Burayı kıymetli kılan vatandaşlarımız araçlarıyla Çömlekçi’den buraya girebilecekler ve araçlarını bırakarak Meydan’ı yaya olarak gezebilecekler. Otoparkın üst kısmı da seyir terası olarak hizmet verecek” dedi.  

BOZTEPE KENTSEL TASARIM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

Konuşmasının sonunda çok önem verdiği ve üzerinde uzun zamandır çalışılan Boztepe Kentsel Tasarım Projesi ile ilgili de detaylı bilgi veren Başkan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı; “Boztepe’nin üst kısmında askeriyenin depoları ve yapıları vardı. Bir çalışma başlattık. Milli Savunma Bakanlığı ile çalışmalar yapmıştık. Bazı aksaklıklar oldu. Sayın Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun müdahalesiyle uzun zamandır üzerinde çalıştığımız konu çözüldü. Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Bugün yarın protokolü de imzalayacağız. Boztepe’de Ortahisar Belediyemizin yapmış olduğu güzel tasarım ve çalışmadan sonra bir de onun üst kısmı olan 70 bin metrekarelik kısmını yeniden ele aldık. Geçtiğimiz aylarda oranın projesini hazırlamıştık. Projemiz kurullardan geçti. Üzerinde hala çalışma imkânı var. Şehrin görüşleri doğrultusunda küçük değişiklikler yapabileceğiz. Boztepe’nin üzerinde yılların yorgunluğu vardı. Yeni bir anlayışla Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında askeriye ait alanları Büyükşehir Belediyesi olarak alıyoruz, karşılığında askeriyeye bazı inşaatlar yapıp teslim edeceğiz. Bütün olarak proje uygulamaya konulacak. Burada çok farklı bir kentsel tasarım projesi hazırladık.”

TRABZON’UN SİMGE YAPILARINDAN OLACAK

“Boztepe’yi vatandaşın çok daha konfor ve keyifle kullanacağı alana dönüştürme hedefimiz var. Bunu Ganita’da çok rahat bir şekilde yaptık. Boztepe, Ganita’nın da üzerinde bu şehrin çok beğeneceği, insanlarımızın çok mutluluk duyacağı bir alana dönüşecek. Yaklaşık 70 dönümlük bir alan. Ahşap yürüyüş yolları ve küçük kafeler yapacağız.  Şehrin görüntüsünü kirleten verici kulelerin tamamını biz de İstanbul Çamlıca’da olduğu gibi tek kulede toplayacağız. Ve bu kule alt katı müze, üst katı restoran olacak şekilde Trabzon’un simge yapılarından biri olacak. İnsanların şehri izleyebilecekleri çeşitli seyir noktaları yapacağız. Cam teraslar, dinlenme, oturma alanları olacak. Büyükşehir Belediyesi mülkü olan ormandan insanların daha fazla yararlanmaları için oralarda macera parkı tadında dokunuşlarımız olacak. Spor alanları, gökyüzü salıncağı, milli mücadele müzesi, oyun alanları

yapacağız. Ortahisar Belediyesinin yaptığı terasın açılışından sonra orada otopark problemi ortaya çıktı.

Biz bunu geçici dokunuşlarla gidermeye çalışıyoruz ama kalıcı çözümü, orada vatandaşların araçlarını güvenli şekilde park edecekleri alanları oluşturmaktır. İlk etapta bu alanda 350 araçlık farklı noktalarda 4 otopark planlaması yapıyoruz.”

AYNISI OLMAZSA PARA ÖDEMİYORUZ

“Projelerimizin render hali (sanal ortamda projenin son hali) ile iş bitimindeki halini  karşılaştırıyoruz. Render’da görünen gibi olmadıysa da para ödemiyoruz. Dolayısıyla Boztepe’yi, Ganita’nın daha ilerisinde bir çalışma olarak şehrimize kazandıracağız. Farklı dokunuşlar olacak. Bugünkü halinin çok ötesinde yeni Boztepe bu şehrin insanlarını kucaklayacak. Önümüzdeki aylarda ihale ettiğimizde yapımını süratle tamamlayıp turizmin ve kendi insanlarımızın hizmetine sunacağız. Ağaçlara zarar vermeden, yeşil dokuyu muhafaza edecek anlayışla çalışacağız. İlave inşaat, beton söz konusu olmayacak. Mevcut yapıları yıkmayacağız. Onlar da ahşap şekilde kaplanarak hizmet vermeye devam edecek. Böyle bir Boztepe hayal ettik ve bunu şehrimizin güzel insanlarına sunacağız.”

KARAİSMAİLOĞLU: TRABZON ULAŞIM VE LOJİSTİKTE HIZLANIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, şu ifadeleri kullandı; “Trabzon ulaşım ve lojistikte hızlanacak dedik. Her anında Trabzon’un yanında olacağız. Trabzon’a yatırım yaptığınızda bu sadece Trabzon’da kalmıyor. Komşu iller ve ekonomik gündemi tetikliyor. O yüzden uluslararası bağlantı yollarını açıklıyoruz. Trabzon çevre illere enerji vermeye devam edecek. Kanuni Bulvarı’nın 18. kilometresini hizmete açtık. Bizim hedefimiz Boztepe’den Çukurçayır’a, oradan da eski çimento fabrikasının olduğu yerden sahile bağladığımızda hem Çukurçayır nefes alacak hem de şehir içine alternatif yol olacak. Kamulaştırmalar devam ediyor. Önemli bir kesimi bitti, sahile bağlandığında alternatif yol olarak faydalı olacak.”

KARAİSMAİLOĞLU: GÜNEY ÇEVRE YOLU’NUN TEMELİNİ ATTIK

“Güney Çevre Yolunun temelini attık. Trabzon şehir içi trafiğini rahatlatacak ama bu sadece şehri değil Karadeniz’i tamamen ilgilendiren proje. Özellikle liman bölgesinde sıkışmaları tarihe gömecek. Şehrimize konforlu bir hayat sunacak. 16,5 km uzunluğunda 1. Etabına başladık. Tamamını bitirdiğimizde Arsin’e 3 şeritli gidiş ve geliş yol olacak. 16,5 km’ye başladık, diğer etaplarına da peyder pey başlayacağız. Bazı bağlantıları olacak. Akyazı, Bengisu’dan Maçka’dan ve Yomra’dan bağlantıları olacak. Temelini attık, bundan sonraki işimiz hızla takip edilmesi ve şehrimize kazandırılması olacaktır.”

KARAİSMAİLOĞLU: ZİGANA TÜNELİ GURUR PROJEMİZ

“Zigana Tünelini açtık. 14,5 km uzunluğunda tamamen yerli, milli ürettiğimiz gurur projelerimizden bir tanesi. Eski Türkiye yukarıda, yeni Türkiye aşağıda. 1.7 km uzunluğunda eski tünel, 14,5 km yeni tünel. Çift tüp… Nereden nereye. Neredeyse 20 katı. Üstteki tünele ulaşmak için tepeleri vadileri aşıyorsunuz. Kışı zor koşullarda burada ne kadar acıklı hikâyeler yaşamıştık. Hepsini tarihe gömen zor proje… Buradan geçerken, o duygu gurur hepimizin. 80 milyonun değeri. Bu projeyi 1 defa yapıyorsunuz, yüzyıllar boyu kullanacaksınız.

o yüzden bu kadar konfor yaşasan, bu kadar büyük mega projeyi Türkiye genelinde birlikte yapıyor artık. Bu gücü görüyor dünya.. Bu proje sayesinde büyüyecek. Buraya yatırımcı daha hızlı gelecek. Kazalar ortadan kalkacak, Yakıttan, zamandan tasarruf. Bir tarafta bunlar var, bir tarafta da yapılan metro hattının üzerine hafriyat dökenler var. Samsun-Trabzon-Sarp Demir yolu projesi bittiğinde Trabzon-Sarp arası 70 dakikaya inecek.”

KARAİSMAİLOĞLU: HAFİF RAYLI SİSTEM 3 YILDA TAMAMLANACAK

“Trabzon Hafif Raylı Sistem Hattı.. Trabzon’un bugün itibarıyla hafif raylı sistem ihtiyacıdır. Güzergâhlar tespit edildi. Uygulama projelerine bakanlık olarak başladık. Bu yıl içinde inşaata başlayarak, 3 yıl içinde tamamladıktan sonra hizmete açılacak. Trabzon’da turizmin daha sağlıklı gelişmesi için misafirlerimizin şehirle ilk buluştuğu Havalimanı.. Trabzon Yeni Havalimanı, denize dolgu şeklinde yapılacak. Çok özel bir proje olacak. 3 milyon metreküp alan oluşturulacak. 3 bin 250 metre pisti, 70 bin metrekare terminali ile yılda 15 milyon yolcuya rahatlıkla hizmet verecek bu yeni havalimanı inşaatına yakın zamanda başlanacak. Yeni havalimanı yapılırken, mevcut havalimanı devam edecek. Mevcut havalimanı arazisi Trabzon’a kentsel yaşam alanı olarak hizmet vermeye devam edecek. Trabzonspor Tesisleri de orada devam edecek.”

KARAİSMAİLOĞLU: ŞEHİR HASTANESİ ŞUBAT 2025’TE AÇILACAK

“Şehir Hastanesi Şubat 2025’te Trabzon’un hizmetinde olacak. 900 yatak kapasiteli olacak. Kara yolları, demir yolu ve raylı sistemlerle birlikte şehirle bağlantısını kurduğumuz ulaşım ihtiyaçlarını çözdüğümüz bir proje… Küçük sanayi sitelerinin taşınması için kamulaştırmalara TOKİ tarafından başlandı.”

Editör: Köksal Ustaoğlu