Kuzey Kıbrıs’tan Trabzon’a gelen heyeti karşılayan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, “Kuzey Kıbrıs’ta kardeşlerimiz var. Biz de kardeşlerimizin evine ara sıra misafirliğe gidiyoruz. Bu manada Trabzon-Kıbrıs uçuşları çok kıymetli” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun öncülüğünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Trabzon’a pazartesi ve cuma günleri direkt uçak seferi konulması, herkes tarafından memnuniyetle karşılandı. Anadolu Jet'in Ercan Havalimanı'ndan havalanan uçağı, direkt seferle Trabzon Havalimanı'na iniş yaptı. Uçakta bulunan basın mensuplarını ve misafirleri Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman ve KKTC Trabzon Konsolosu Erek Çağatay karşıladı.

YAPTIĞI İŞLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Kıbrıs’tan Trabzon’a gelen heyetle buluşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, “Bu hikâye Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımızın bir telefonuyla başladı. ‘Kıbrıs’tan çok sevdiğim basın mensubu arkadaşlar Trabzon’a gelecek. Onları karşılar mısınız’ dedi. Biz de baş göz üstüne dedik. Ama bu işin bundan sonraki tarafında devlet devreye girdi. Sayın Konsolos her adımı, her nefesi kontrol etti. Büyük bir heyecanla o da sizleri bekliyordu. Hakikaten yüzü gibi yüreği olan bir insan Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız. Kıbrıs’taki projeleri de yaptığı işleri de çok önemsiyoruz. Kıbrıs’ın Türkiye’ye ve Trabzon’a bakan yüzü olarak Konsolosumuzu tanıdık. Daha öncekilerle de diyalog içindeydik ama bu biraz şekerli kahve oldu” dedi.

EN FAZLA KARŞILIK BULDUĞU YER TRABZON

“61 yaşında bir Trabzonlu olarak Kıbrıs’a nasıl baktığımız, Kıbrıslı görünce ne düşündüğümüz önemli” diyen Ataman, “Fazıl Küçük’ten bu tarafa mukavemetinizin en fazla karşılık bulduğu yer Trabzon’dur. Ben 74 Barış Harekâtında çocuk yaşlardaydım. Radyonun başında biz Kıbrıs’a gideriz, Çaykara’dan hemşehrim gider diye değil, orada ölümü bekleyen soydaşlarımız için ne yapabiliriz diye Kıbrıs’a girilmişti. Belli dönemlerde Kıbrıs da çok istismar edilen bir konuydu. İşte Türkiye şucu mu bucu mu diye? Türkiye Karabağ’da ne ise orada da odur. Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gidip Karabağ’da Azeri soydaşlarımızla birlikte savaştık” dedi.

YETER Kİ TÜRKİYE GÜÇLÜ OLSUN

Dünyada hiç kimsenin Kıbrıs Türkiye’ye bağlansın dediğini duymadığını dile getiren Ataman, “Daha birkaç gün önce 3 devleti konuştuk. Azerbaycan, Kıbrıs ve Türkiye. Kıbrıs bir devlet olsun mücadelesindeki insanlarız. Kıbrıs Türkü, Kıbrıs Devletinin sahibi. Kıbrıs bir devlet olsun. Düşüncemiz o. Tabii ki bu rahmetli Rauf Denktaş, arkasından Mehmet Ali Talat, arkasından Ersin Tatar’la birlikte, Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte çok ciddi bir karşılık gördü. Yani Kıbrıs davası dünyada doğal olarak bütün siyasi organizasyonların arkasına silah gücü koyacaksın, silah gücü koymazsanız başarılma şansı yok. Avrupa Birliği niye başarıyor. Avrupa Birliği Ordusu yok çünkü. Ama NATO işte onun arkasında silah var. Türkiye güçlendikçe, Türkiye bölgesinde kudretlendikçe, kuvvetlendikçe Kıbrıs rahat ediyor. Kıbrıs orada olduğu sürece de Türkiye rahat edecek. Yani bu Doğu Akdeniz, Mavi Vatan, doğal gaz, gaz rezervleri bunlar yeni meseleler. Bunlar hiç olmadan da Trabzon’da 1970’li yıllarda çoğu yerin adı Girne Restoran, Kıbrıs Parkı, Lefkoşa Kıraathanesiydi. Yani biz 1974 Barış Harekâtıyla birlikte toprak kaybeden bir millet olmaktan çıkıp toprağına sahip olan bir millet olmaya evrildik. Bu da çok ciddi

karşılık buldu diye düşünüyorum. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla güçlü Türkiye ile birlikte yarın öbür gün hemen komşusu gibi Avrupa Birliği üyesi bir Kıbrıs’ı görebilir. Yeter ki Türkiye güçlü olsun. Veya onun bir level daha üstünde bambaşka bir turizm bölgesi olarak bütün Orta Doğu’nun iltifat ettiği bir turizm bölgesi olarak güçlü bir Türkiye, tanınmış bir Kıbrıs, güçlü bir Türkiye marifetiyle olacaktır. Bunları görürüz diye ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

KUZEY KIBRIS’TA KARDEŞLERİMİZ VAR

Anadolu’da alışılagelmiş şekliyle ‘Yavru Vatan’ denildiğini belirten Başkan Vekili Ataman, “Bizim orada kardeşlerimiz var. Biz de kardeşlerimizin evine ara sıra misafirliğe gidiyoruz. Gidip oraları görmek, o kokuyu almak istiyoruz. Burada da size ait, içerisinde abilerin, kardeşlerin, dostların olduğu bir memleket var ve bunun içinde çok özel bir yer daha var. O yer de Trabzon. Trabzon-Kıbrıs uçuşları bu manada çok kıymetli. Trabzon çok özel bir yer. Ben Trabzonlu göçmelerin de tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bu bir yürek hareketiydi. O gün oraya keyif içinde yaşamaya gitmedi o insanlar. Ölüm var, savaş her an yeniden çıkabilir. Çoluk çocuğuyla birlikte Kıbrıs’a gidebilmek önemli şey. Ve çok Trabzonlu var. Bunu da ben o tarihi sürece bağlıyorum. Sayın Başkonsolosum, sizin nezdinizde Kıbrıs’a ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

KONSOLOS ÇAĞATAY EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

KKTC Trabzon Konsolosu Erek Çağatay da pazartesi ve cuma günleri olmak üzere hafta da iki kez Trabzon’a direkt uçuşların başladığını belirterek, bu durumun turizmi, ekonomiyi ve ulaşımı olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. KKTC-Trabzon arası karşılıklı uçuşların başlaması için çok ciddi bir istek ve talep olduğunu da dile getiren Çağatay, uçuşların başlamasına katkı sunan herkese teşekkür etti. Çağatay, Trabzon halkının Kıbrıs Türk halkına büyük önem verdiğini de ifade ederek, direkt uçuşların başlaması ile birlikte ulaşımın hem maddi hem manevi olarak daha kolay hale geldiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Köksal Ustaoğlu