Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, 2022 yılının son günlerini yaşadığımız bu günlerde yıl içerisinde Akçaabat’ta yapılan faaliyetleri ve şehrin kültür, sanat yaşamını değerlendirdi.
Başkan Osman Nuri Ekim, değerlendirme yazısında şu ifadelere yer verdi; “Akçaabat, gerek kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle gerek folkloruyla gerekse yöresel lezzetleriyle her platformda adından sıkça söz ettirmiş hatta markalaşma yolunda emin adımlarla ilerlemiştir.
Çağımızda yerel yönetimler sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere yaptıkları yatırımlar ve verdikleri destek ölçüsünde marka değeri kazanmaktadır. Akçaabat Belediyesi olarak, bir kenti bulunduğu çağda öne çıkaracak ve geleceğe taşıyacak en önemli ölçütün kültür ve sanatsal faaliyetlerden geçtiğinin bilincindeyiz. Bu bağlamda farklı ekonomik ve sosyal kesimlerin kültürel faaliyetlere erişiminde, tam bir eşitlik imkânı sağlamaya büyük önem veriyoruz. Şehrimizde düzenlediğimiz kültürel ve sanatsal faaliyetleri her yıl çeşitlendirerek geniş bir yelpazeye yayıyoruz.
2022 yılı Akçaabat için her açıdan sıçrama yaşadığımız bir yıl oldu. Hem vizyon projelerimizin birçoğu hayata geçti hem şehrimize birçok yatırım kazandırdık hem de spor, sanat ve kültürel etkinliklerde komşu illere, ilçelere, belediyelere örnek olacak etkinlikler düzenledik. Bu etkinliklerimizden bahsedecek olursak Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Çok Sesli Koro ve tiyatro çalışmalarımız yıllardır aksamadan devam ediyor. Bunun yanında Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde piyano konseri ve Ortamahalle Müzesi’nin bahçesinde klasik tınılar konseri düzenledik. Farklı enstrümanların ahengine ve ritmine Akçaabatlı sanatsever dostlarımız yoğun ilgi gösterdi. Bunun yanı sıra resim sergisi, fotoğraf sergisi, el sanatları sergisi, ünlü konuşmacıların konuk olduğu konferanslar, belirli gün ve haftalar için alanında uzman profesörlerin konuşmacı olduğu bilgi yüklü programlar etkinliklerimizden bazı başlıklardır.
Akçaabat’ta yapılan tüm faaliyetler tarihine ve kültürel mirasına yakışır bir imaj ve kimlik oluşturmaktadır. Kültür ve sanat şehri olan Akçaabat’ımızda 2022 yılı içerisinde 2. Kez Kitap Şenliği düzenledik. Birçok yazarın eserlerinin okuyucuyla buluşma imkânı bulduğu kitap şenliği fuarımız 22-29 Mayıs tarihleri boynunca devam etti. Geleneksel hale gelen, şehir içinden ve şehir dışından birçok tiyatro kulübünün katıldığı 10. Erol Günaydın Tiyatro Günleri, minik tiyatro severlerimiz için Masal Şenliği, yaz akşamlarını renklendirecek 3. Açık Hava Tiyatro Günleri, hasretle beklenen gündüzü renkli gecesi şenlikli Uluslararası Akçaabat Müzik ve Halk Oyunları Festivali ve ardından 9 ülke 17 Resim Sanatçısının katıldığı 9. Uluslararası Resim Çalıştayı gibi büyük organizasyonlara imza attık.
Akçaabat denilince akla ilk gelenlerden biridir horon. Dünya çapında üne sahi Akçaabat Horonu’nun alt yapısını güçlendirmek için 500 öğrenciye horonumuzun, her biri yöresel mana içeren, figürlerini öğretiyoruz. Karadeniz’in şahlanışı horonumuz, somut olmayan kültürel miraslar listesinde yerini almıştır.
Geçmişi bugüne taşıyarak yarın aktarmayı ustalıkla başarıyoruz. Bu bağlamda M.Ö 2000- M.S 2021 Akçaabat Sergisindeki eserlerle Akçaabat’ın tarihini somut ve görünür hale getiriyoruz.
Akçaabat’ımızı yer bulduğumuz tüm platformlarda her yönüyle tanıtmaya büyük önem veriyoruz. İstanbul, Ankara ve Kocaeli tanıtım günlerinde stant açarak buralarda şehrimizi tanıtıyoruz; memleket hasreti çekenlerin hasretini dindiriyoruz; standımızı ziyaret eden herkese Akçaabat’ı anlatıyoruz, şehrimize özgü ikramlarla dostane sohbetler edip gönül bağı kuruyoruz.
Akçaabat, kültürel birikimiyle geçmişten gelen aydın kimliğini her geçen gün zenginleştirerek korumaktadır. Bir şehrin dinamiğini oluşturan kültür, sanat faaliyetleridir. Bu dinamiğin bel kemiğini oluşturan ise farkındalık, bilinç, milli ve manevi değerle sahip olan vatandaşlardır. Yapılan tüm kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bir yandan etkinliklerimize süreklilik kazandırarak gelenek oluşturmayı, diğer yandan ise gençlerimize yeni ufuklar açmayı hedefliyoruz. Pandemi sebebiyle ara vermek durumunda kaldığımız kültürel ve sosyal faaliyetlerimize pandemi şartlarının olgunlaşmasıyla birlikte 2022 yılında çeşitlilik ve hız kazandırdık. Akçaabat’ın geçmişi kültürel bir hazinedir. Bu hazineyi açtığımız halı dokuma kursuyla motiflere işliyoruz. Ahşap boyama, takı tasarım ve dikiş nakış gibi kurslarda Akçaabatlı hanımlar maharetlerini konuşturma imkanı buluyor. El emeği göz nuru ürünler üreterek hem ev ekonomisine katkıda bulunuyor hem de geçmişin izlerini geleceğe aktarmada köprü görevi görüyor. Ayrıca fotoğrafçılık ve resim gibi sanatsal kurslarımız da vatandaşlarımızın beğenisini topluyor.
Biz; hemşehrilerimizle, Akçaabat’ımızla, Akçaabat sevdamızla ve Akçaabat sevdalılarımızla var olduk, bir olduk, bütün olduk. Yapılan her şey memleketimiz için, insanımız için… Şehrimize sevdamız bitmez, hizmetimiz tükenmez… Gücümüzü hemşehrimizden, sevdamızı Akçaabat’ımızdan alıyoruz.