“Ziraat Mühendislerimizin yaptığı tespitler ve bunlara yönelik mücadele yöntemlerini dikkate almamız gerekiyor. Yapılan tavsiyeleri zamanında uygulamak gerekiyor. Zamanında ve doğru uygulanmayan uygulamalar üreticimizin 1 yılının heba olmasına neden olabiliyor.

Serin ve nemli havalar bakteriyel ve mantari hastalıkların yayılması için uygun ortamlardır. Bölgemizde de bu ayların serin ve nemli olmasından dolayı ateş yanıklığı hastalığı ve külleme hastalığı bazı bahçelerde ortaya çıkmaya  başlamıştır.  Ateş yanıklığı hastalığı sistematik ve bakteriyel bir hastalıktır. Arazi ziyaretlerinde elma , armut ve ayva ağaçlarında ateş yanıklığı tespit edilmiştir. Bazı bahçelerde ateş yanıklığı ve külleme  hastalığı  birlikte görülmüştür.  Bu hastalıklarla mücadele için meyve bahçelerinde , fındık ve ceviz bahçelerinde de   hasat sonrası yaprakların % 70’i döküldüğünde ilk bordo bulamacı yapılmalı, 20-30 gün sonra ikinci bir bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Gözler patlamadan önce üçüncü doz bordo bulamacı daha uygulanmalıdır.  Aronya bahçelerinde yaptığımız tespitlerde yaprak bitlerine rastlanmıştır. İmidacloprid, Malathion , Deltamethrin ve Thiacloprid gibi etken maddeli ilaçlardan herhangi birini kullanmaları tavsiye edildi.   Verim çağında olan aronyalar için MKP (0-52-34) gübre uygulaması ve yeni dikim yapılan aronya bahçelerinde MAP (12-61-0) gübre uygulaması yapılması tavsiye edildi.

Yine bölgemizin asli ürünü olan fındık için de bu aylarda toprak analiz sonuçlarına göre yazlık gübrelemeye devam edilmelidir.  Fındık kurdu, yeşil kokarca gibi zararlılarla mücadele  ve külleme hastalığı ile mücadele için  ilaçlama yapılmalı ve içinde bor, çinko, demir, bakır, molibden, mangan gibi iz element içeren yaprak gübrelemeleri yapılmalıdır. Fındık dalkıran zararlısına karşı fındık bahçelerinde feromon tuzakların kurulması sağlanmalıdır.  Bahçelerde yabancı ot  temizliği ve dip sürgün temizliği yapılarak  bahçe içerisinde yeterli hava hareketi alanı oluşturulmalıdır. Yabancı otlar bitki besinlerine ortak  olacak  ayrıca arazi içinde nem oranını artıracak ve hava hareketini kısıtlayacağından mantari ve bakteriyel hastalıklara davetiye çıkaracaktır” dedi.

Detaylı bilgi için Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ya da  Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığına  uğrayabilirsiniz.

Editör: Köksal Ustaoğlu