Parti tarafından yapılan açıklamada, yaşanan olayların sadece ilgili şehirlerle sınırlı olmadığı, tüm Türkiye’yi derinden sarstığı vurgulanarak, “Bugün burada yalnızca bir siyasi parti olarak değil; birer anne, baba ve bu ülkenin sorumluluk sahibi evlatları olarak konuşuyoruz. Okul kapısından giren her çocuk bu devlete emanettir. Ancak mevcut yönetim bu emaneti korumakta yetersiz kalmıştır” ifadelerine yer verildi.

“ENDİŞEYLE OKULA GÖNDERİYORUZ”

Açıklamada, vatandaşların artık çocuklarını okula gönderirken güven duymadığı belirtilerek, “Ne yazık ki bugün veliler, çocuklarını okula uğurlarken arkalarından endişeyle bakmaktadır. Okullar; korkunun değil, güvenin, bilimin ve geleceğin merkezi olmalıdır. Ancak mevcut tablo bunun tam tersini göstermektedir” denildi.

İKTİDARA VE BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

"SUİÇMEZ’DEN BAKANLIĞA ACİL ÇAĞRI"
"SUİÇMEZ’DEN BAKANLIĞA ACİL ÇAĞRI"
İçeriği Görüntüle

Başkan Kalkışım, özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nı hedef alarak, güvenlik konusunda somut adımlar atılmadığını savundu:

“Yaşanan her olaydan sonra yapılan açıklamalar ve temenniler artık inandırıcılığını yitirmiştir. Mevcut iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim kurumlarının güvenliğini sağlama konusunda ciddi bir zafiyet içerisindedir. Sorumluluk makamında olanların görevi, olaylar olduktan sonra üzülmek değil, olmadan önce önlem almaktır.”

“SADECE KINAMAK YETMEZ”

Kalkışım, açıklamasında çözüm önerilerini de sıralayarak mevcut yönetimi harekete geçmeye çağırdı:

“Eğitimde şiddeti sadece kınayarak bitiremeyiz. Artık profesyonel, teknolojik ve sürdürülebilir güvenlik politikaları hayata geçirilmelidir.”

Anahtar Parti Trabzon İl Başkanlığı’nın öne çıkardığı başlıca öneriler şu şekilde:

• Eğitim kurumlarına özel eğitimli güvenlik personeli: Çocuk psikolojisi, kriz yönetimi ve pedagojik formasyon eğitimi almış uzman kadrolar

• Akıllı kartlı geçiş sistemleri: Okul giriş-çıkışlarının tamamen kontrol altına alınması

• Yapay zekâ destekli güvenlik kameraları: Şüpheli hareketlerin önceden tespit edilerek emniyet birimlerine anlık bildirilmesi

“GELECEĞİMİZ TEHLİKE ALTINDA”

Açıklamanın sonunda, yaşanan olayların ülkenin geleceğini tehdit ettiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“Çocuklarını koruyamayan bir toplumun koruyacak başka hiçbir değeri kalmaz. Bugün eğitim kurumlarımızdaki güvenlik zafiyeti, yarın çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. İktidarı ve ilgili bakanlığı bir an önce sorumluluk almaya ve somut adımlar atmaya davet ediyoruz.”

Anahtar Parti Trabzon İl Başkanı Kalkışım, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için başsağlığı dilerken, yaralanan ve olaylardan etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haber Editörü: Esin Çakır