"MAGANDA KURBANI EMİR'İN ADI TRABZON'DA YAŞATILACAK" "MAGANDA KURBANI EMİR'İN ADI TRABZON'DA YAŞATILACAK"

“ Nisan ayında 11.-12. hatta bazı yerlerde 13. gece zirai don hadisesi yaşandı. Fındık ürününde yüksek kesimlerde ciddi kayıplar var. Ancak fındığa zirai don zarar verdi  deyip bahçeleri bakımsız bırakmamalıyız. Fındık bizim için vazgeçilmez ürünümüz yeşil altınımız. Bunun için fındık bahçelerimiz ile ilgilenmemiz gerekir.  Bakım ve besleme   konularını ihmal etmemeliyiz. Üreticilerimiz mühendislerimizin önerileri doğrultusunda toprak tahlil sonuçlarına göre gübreleme işlemlerini yapmalıdır. Yazlık gübrelemenin ilk uygulamasını mart ayı için önermiştik. Şimdi son tur uygulama zamanı geldi.Kompoze gübreler (18-14-14+2MgO +me (süper çotanak fertil) , Toros süper fındık, 15-15-15+çinko , 20-20-0, 25-5-10 Entec vb. ) ve (% 46 Üre, % 26 N , % 21 AS… ) azotlu gübreler,    tahlil sonuçlarında belirtilen miktarlarda fındık ocaklarına dal iz düşümlerine verilmelidir. Ayrıca bu dönemde toprak pH durumuna göre kalsiyum nitrat veya kalsiyum sülfat içeren gübreler bitki kök bölgesi dal iz düşümüne verilmelidir.  

Yine bu ayda önemli bir konu, tüm  bölgemizi etkisi altına alan kahverengi kokarca ile mücadele. Özellikle fındık bahçelerinde ve tüm sebze alanlarında zarar oluşturan bir böcek. Bununla iyi mücadele etmemiz gerekir.   Ayrıca bu ayda fındık kurdu ile de mücadeleye başlamak gerekiyor.  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte ilk etapta sahil kuşakta ( 0-300 m) bulunan teknik personellerce belirlenen  fındık bahçelerine kahverengi kokarca ile ilgili feromon funnel tuzak asılma çalışmaları devam etmektedir. Çalışmalara Ziraat Odası Başkanlığı olarak bizlerde üzerimize düşen desteği sağlamaktayız. Teknik Hizmetler Birimi ziraat  mühendisimizde saha çalışmalarına katılmaktadır. Bu asılan tuzaklar haftada bir kontrol edilecek ve içindeki böcekler imha edilecek. Tuzakların asılı olduğu bahçeler arazi sahiplerince  sık sık ilaçlanmalıdır.

 Tavsiye ettiğimiz ilaçlar kahverengi kokarca, yeşil kokarca , dalkıran, daldelen  zararlısı ve fındık kurduna etkili olan  Ampligo 150 ZC (etken maddesi  100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin) ,  Relaxia ( etken madde 218 g Acetamiprid ve 37 g Emamectin benzoate) gibi ilaçlardır. Böcek çıkışları görülen bahçelerde hemen ilaçlamaya başlanmalı ve 14-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama daha yapılmalıdır.  Bu ilaçlama ile birlikte  içinde N,P,K içeren makro element ve bor, çinko, demir, bakır gibi iz element içeren yaprak gübreleri  ve külleme ile mücadelede kullanılan ruhsatlı külleme  ilaçları karıştırılarak uygulanabilir. Detaylı bilgi almak için Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yapabilirler” dedi .