Akçaabat’ta katma değeri yüksek Aronya üretiminin artırılmasını hedefleyen Akçaabat Belediyesi, Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası işbirliği Akçaabat’ın Süper Meyve Aronya’nın merkezi olması yolunda birçok proje geliştiriyor. Bu projeler kapsamında Akçaabat Belediyesi Bitki Üretim Seralarında Aronya Meyvesi fideleri üretiliyor ve bu fideler çiftçiye ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Bugüne kadar yaklaşık olarak 210 çiftçiye  28. 000 Aronya fidesi dağıtılan Akçaabat’ta Aronya fidesi dikili arazi 210 dönüme ulaştı.

ÜCRETSİZ ARONYA FİDESİ İÇİN BAŞVURULAR BAŞLADI

Akçaabat’ın tarımına ve üretimine katkı sağlamak, kırsal kalkınmayı arttırmak ve aronya yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Akçaabat Belediyesi ve paydaş kuruluşların işbirliğiyle Akçaabat genelindeki 100 çiftçiye 25.000 Aronya fidesi dağıtımı yapılacak.

Ücretsiz aronya fidan dağıtımından yararlanmak isteyen çiftçiler Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne 2 Haziran’a kadar başvuru yapmaları gerekiyor.

Başvuru yapan çiftçilerin arazileri uzman ekipler tarafından incelenecek ve sonrasında hak sahibi olanlara Kasım ayında fidanları teslim edilecektir.

Fidan desteği verilecek tarlanın, başvuru sahibinin adına kayıtlı olması, Akçaabat ilçesi sınırları içerisinde yer alması ve en az 1000 metrekare olması gerekiyor. Diğer detaylı başvuru şartlarına Akçaabat İlçe Tarım Müdürlüğü’nden ulaşılabilmektedir.

ÇİFTÇİMİZE DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR

Akçaabat’taki arazilerin Aronya Meyvesi yetiştiriciliğine uyum sağladığını ve Akçaabat’a Aronya Meyvesinin adeta başkenti olmasını hedeflediğini söyleyen Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim’ “İlçemiz çiftçilerine destek olmak için 2020 yılında Belediyemiz, Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde aronya meyvesi yetiştiriciliği ile ilgili bir süreç başlatmış ve bugüne kadar yaklaşık 210 çiftçimize ücretsiz aronya fidanı dağıtımını gerçekleştirdik. Bu yılda üretime ve istihdama katkı sağlamak amacıyla çiftçilerimize ücretsiz aronya fidanı desteği sağlayacağız. Bunun yanında Park ve Bahçeler Müdürlüğümüz bünyesinde iki adet sera kurduk. Bu seralarda bir taraftan çiftçilerimize destek amaçlı fidanlar üretildiği gibi diğer taraftan da Belediyemizin ihtiyacı olan, peyzaj düzenleme çalışmalarımız kapsamında kullanabilecek, süs bitkilerini ve çiçekleri de yetiştirerek Belediyemizin maliyetlerini düşürmekteyiz. Ayrıca ilçemizdeki istihdama katkıda bulunmak ve çiftçimize destek olmak amacı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle, çiftçilerimiz tarafından yetiştirilen tarım ürünlerinin işleneceği, paketleneceği ve satışının yapılacağı bir tesis kurduk. Bu tesiste aronya, çilek, kivi, armut, Trabzon hurması, mandalina ve zeytin gibi Akçaabat’ta yetişen ürünler bizzat çiftçimizden alınacak ve tarafımızca “AKÇAHASAT” adı ile tescil ettirdiğimiz markamız ile satışa sunulacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: Köksal Ustaoğlu