Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Güler İpek  ve köy halkının ev sahipliğinde gerekleştirilen programda açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Güler İpek, “Derneğimizin amacı, köyümüzdeki kadınların ekonomik olarak güçlenmesi ve örgütlü,  takım ruhu ile çalışıp üretmelerini sağlamak. Köyümüzde üretilen fındık, çay gibi ürünleri işleyerek pazarlamak, köyümüzde yaylamızda yetişen tıbbi bitkileri uzmanından öğrenip, işleyerek tüketicilere ulaştırmak. Köyümüzdeki meyveleri reçel, marmelat, sirke ve kurutulmuş meyve olarak ambalajlayarak   pazarlamak, hem yöre halkı, hemde ülke ekonomisine katkıyı artırmak. Yöresel dokumalarımızın, yaşlı annelerimizden öğrenip yeniden üreterek unutulmasını önlemek, ve tabi ki gelecek kuşaklara bu değerli bilgileri aktarmak. Aynı zamanda dokumaları modernize ederek pazarlamak. Hayvancılığın öneminin arttığı bu dönemde hayvancılığı öne çıkarmak, bireysel ya da grup olarak mandıra kurmak, doğası güzel olan köyümüzü turizme yönelik çalışmalar yaparak geliştirmek. Bu çalışmalarımızı geliştirerek, eğitimler alarak ekonomik faliyetleri yaşama geçirmeyi planlıyoruz, eğitimlerimiz, onarıp tekrar faaliyete geçirdiğimiz, okulumuzda devam ediyor. Köyümüzün yıllardır öğrencisi olmayan okulunun yeni öğrencileri  kadınlar oldu. Okulumuz kadınlarımızla şenlendi. Ülkemizde uygulanan yanlış eğitim politikaları nedeniyle kapatılan tüm köy okulları için, bizim çalışmalarımızın örnek olmasını istiyoruz.

Köyümüze gelmek isteyen insanlar sosyal medya hesaplarımız üzerinden bizlere ulaşır önceden, ziyaretleri ile ilgili bilgi verirlerse kendilerini köyümüzde misafir etmekten mutlu oluruz.  Tarihi ve kültürel değerlerimizi yerinde görme imkanları olur. Kendi üretimimiz olan sirke, yeşil çay, beyaz çay, ıhlamur ve birçok  eşsiz ürünü tatma imkanı bulurlar.

Okulumuzda eski kumaşlardan kilim dokuma tezgahımız üretime hazır,  Bursa'da yaşayan dokuma ustası bir komşumuz tarafından montajı tamamlandı. Köyümüzün kendine has mimarisi var doğal taş evleri var bu yapıları korumalıyız. Dokuma, yeşil çay ve diğer alanlarda Tarım İlçe Müdürlüğü işbirliğinde eğitim seminerlerimiz devam ediyor. Yaşlılarımızı belli günlerde okulumuzda toplayıp buluşturuyoruz. Fındık kırıp kavurma atölyesi kurmak istiyoruz. Köyümüzdeki atıl binaları aktif çalıştırmak istiyoruz.

“BAŞKAN GENÇ EFSANEYE VEFASINI GÖSTERDİ” “BAŞKAN GENÇ EFSANEYE VEFASINI GÖSTERDİ”

Kültür Bakanlığına bağlı kütüphaneyi ve köy kültür merkezi-müzemizi rehabilite etmek istiyoruz. Kadın merkezli kırsal kalkınma eğitim ve uygulama, müze ve eğitim merkezimiz için imkanlarımız yetersiz kalıyor. Bu konuda az çok demeden nakdi, teknik malzeme ve donatım malzemesi  desteği verecek sponsorlara ihtiyacımız var.  Köyümüzde Eko turizmi geliştirip gastronomi ve pansiyonculuğu köyümüzde hayata geçirmeyi hedefliyoruz.  Turizm festivali yapacaktık Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Doka’ya proje verdik kabul edilmedi. Sosyal gelişimi, birlikteliği güçlendirmek için,  köyümüzde sinema, belgesel söyleşi akşamları  düzenleyeceğiz” Köyde kışın 700, yazın yaklaşık 2 bin kişi yaşıyor ifadelerini kullandı.

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz yaptığı açıklamada: “Bölgenin doğal, kültürel ve tarihi değerlerinin tanıtılması, korunması ve gelecek nesillere  aktarılması amaçlı çalışmalarımız sürüyor. Derneğimizin doğal ve kültür mirasımızı koruma ve yaşatma misyonu gereği bu hafta sonu  tarihi Beşikdüzü Oğuz köyünün sahip olduğu doğal, kültürel, tarihi değerlerin tanınması ve korunması için toplumda, köyde ve özellikle hak sahiplerinde  farkındalık yaratmak için 30 kişilik bir uzman ve gönüllü grubumuz ile köyü  ziyaret ettik. Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Güler İpek hanım ve dernek üyesi, gönüllülerin emekleri ile yıkılmaktan kurtarılıp tekrar hayata geçirilen okul eğitim, tanıtım ve köy kültür merkezi müze gezisi sonrası  köyün eski okulunda oluşturulan köy müzesi ve kültür   merkezi , Oğuz Mahallesi Üretici Kadınlar Dayanışma Derneği’nin yürütmüş olduğu faaliyetler ve yapılabilecek çalışmalar, destekler konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Trabzon Beşikdüzü Türkeli, Oğuz köyünde Cumhuriyetin  ilk Öğretmeni Hüseyin Hafız İPEK'in tarihi evini gezdik.  Köyün içerisinde bulunan ve koruma altında olan  Tarihi Medrese, Cami, fırın, bir kısmı tescilli tarihi evler, köyler arası ve köy içi taş yollar ve yol üzerinde hayır amacı ile yapılmış ve 1700’lü yıllardan günümüze işlevini sürdüren taş çeşmeler, tarihi değirmen, taş köprü , şelaleler ve kazan gölleri gezildi. Dernek başkanı Sayın Güler İpek hanımın baba evini orijinal eşyalarla donatarak yaşayan müze ev olarak ailenin adı ile yaşatması, bölgedeki diğer köylerde de teşvik edilmesi gereken örnek alınacak bir çalışma.  Köy müzesinde köyde yaşayan tüm ailelerden eşyaların bulunması, tüm köyün anılarının yaşatılması ve geleceğe taşınması açısından çok değerli.” ifadelerini kullandı. Ana geçim kaynağı çay ve narenciye olan köy, daha çok köy dışında yaşanılıp tatil dönemi ziyaret edilen, her ailenin en az bir evinin olduğu bir yerleşim. Oğuz köyü kente göçün yarattığı en önemli sorun olan,  kendi sosyal, kültürel değerlerinden uzaklaşma riskinin azaltılması, özgün değerlerin yaşatılması için örnek çalışmaların yapıldığı bir köy. Bu anlamda kontrollü ve sürdürülebilir eko-kültür turizmi yapılarak köy ve çevresinin kültürünün yaşatılması ve katma değeri yüksek tarım ürünleri işleme, pazarlama, pansiyonculuk, el sanatları gibi ekonomik faaliyetlerle sürdürülebilir kırsal yaşam desteklenebilir ifadesini kullandı.

Gezi programı boyunca eğitim, mimarlık, gastrononi uzmanları ve tarım uzmanı Ali Çankaya bilgi, birikim ve tecrübelerini yöre halkı ile  paylaşıp unutulmaz bir gün yaşanmasına katkı sağladı.

Editör: Köksal Ustaoğlu