Trabzon'da Medikal Sektörü Batağa Saplandı

TTSO 18. Meslek Komite Üyesi Ve Sektör Temsilcisi Özgür Kolamuç, Açıklamalarda Bulundu.

TTSO 18. Meslek Komite Üyesi Ve Sektör Temsilcisi Özgür Kolamuç, Trabzon'da Medikal Sektörünün Sorunları İle İlgili Açıklamalarda Bulundu.

Kolamuç Yaptığı Açıklamada, "Trabzon'da Sağlık Sektöründe Bir Paydaş Olarak, Hizmette Bulunanlardan Bir Tanesiyim. Medikal Firmayı Temsilen Sektörümüzü Ve Sektörümüzün Sorunlarını İletme Noktasında Duygulara Sahibiz. Trabzon'da Bazı Aksaklıklar Var. Her Şehirde Olduğu Gibi Sorunlar Sağlık Sistemimizde De Var. Bunlar Çözülemeyecek Sorunlar Değil Fakat Doğru Mercilere Sorunlar Aktarılmadığı İçin Bilgi Akışı Noktasında Bir Aksaklık Var. Bu Bilgi Akışını Yaşanan Hadiseleri Ve Eksikleri Doğru Anlattığımızda Bu Sorunlarında Çözüleceğinden Eminim." İfadelerini Kullandı.

Medikalcilerin Sorunları Hakkında Konuşan Kolamuç, "Üyelerimiz Sorunları Dile Getiriyor. Her Ay Toplantılarımızda Meslek Sorunlarımızı, İhtiyaçları Ve Sağlık Sekötründeki Eksiklikleri Ele Alıyoruz.Bizler Sağlık Sisteminin Tamamlayıcıları Olarak Rol Alıyoruz. Hastane İçerisindeki Tüm Ekipmanları Satanlarda, Ortez-Protez Üreticileri De, Ses İşitme Cihazları Satanlar Da, Labatuvar Ortamındaki Cihazları Satanlar Da Medikalcilerdir. Baktığınızda 5-6 Ana Dala Ayrılan Bir Sağlık Sisteminin Görünmeyen Parçalarıyız. Kullanılan Tüm Malzemelerin Satışını Tedariğini Gereçekleştirenler Medikalcilerdir." Dedi.

"KRONİKLEŞEN SORUNLAR VAR"

Sorunlar Her Sektörde Olduğu Gibi Kronikleşen, Uzun Vadeli Sorunlar Biz De De Var. İhale Yöntemiyle Satışı Gerçekleşen Ürünlerin İhale Şartnamelerinde Yazan Süreye İstinaden Günün Ekonomik Koşullarına Göre Fiyatlandırma Yapıyoruz. Örnek Vermek Gerekirsek, Karadeniz Teknik Üniversitesi Hastanesi'nde İdari Ve Teknik Şartnamede Sözleşme Süreleri 600 Gün Olmasına Rağmen, 1200 Gün Geçmiş Olmasına Rağmen Ödemelerimizi Alamadık. Ödemelerimizi Alamadığımız İçin De, Senetleri, Çalıştırdığımız Personel Giderlerini Karşılayamıyoruz; İhtiyacımız Olan Şey Hakettiğimiz Olan, Süresi Geçen Rakamların Ödenmesini Talep Ediyoruz. 3 Yılı Aşan Bir Sürede Ödemesini Almadan Vergisini Ödeyen, İnsan İstihdam Eden Dünyanın Hiçbir Yerinde Bir Sektör Olduğu İnancında Değiliz. Bizlerde Hayatımızı Edame Ettiremediğiz İçin Sorunlarımızı İfade Ediyoruz.Özellikle Üniversite Hastanesi'ne Satış Yapan Firmalarımızın Önemli Bir Çoğunluğu Ödemelerini Alamadığı İçin, Yüksek Banka Faizli Kredilerle İşleri Çevirmeye Çalışıyor. Şu Anda Ortadaki Konu Gecikmeli Ödemeler. Biz 600 Günde Alacağımızı Planlayarak Fiyat Verdiğimiz Ürünleri 1200 Günlere Dayanan Vadelerle Henüz Alamadık. Arkadaşlarımıız 100'lerce Bin TL Bankalara Her Ay Ödeme Yapıyor. İhale Yöntemi İle Ya Da Perakende Şekilde Ürün Satan Arkadaşlarımız Var.Beraber Olduğumuz Fuarlarda, Eğitim Seminerlerinde, Bayi Tolantılarında Konuşuyoruz. Bağlı Oldukları İllerdeki Üniversitelerde Bazı Sorunlar Olduğu Görülüyor. Bazı İllerde De Kısa Süreli Ödemeler Yapılıyor (Rize Ve Erzurum Üniversite Hastaneleri Gibi..).  Sorunlar Çoğu Üniversite Hastanesinde Olduğu Rivayet Ediliyor. Konuya Tam Hakim Değilim Fakat Benim Bulunduğum İlden Sorumluyum. Diğer İllerde Ki Durumlar Hakkında Yanlış Bilgilendirme Yapmak Doğru Olmaz.

Hepimizin Ailesi Var. Taahütlerimiz Var, Ödemelerimiz Var. Satmış Olduğumuz Ürünlerin 600 Günlere Hayatımızı İdame Ettirmeye Planlayarak Tekliflere Cevap Verdik, Fakat 1200 Günü Geçen Sürelerde Ödemeleri Alamadık. Rektörümüz Süleyman Baykal'ı Ziyaret Ettik Ve Kendisine Bütün Sorunlarımızı Anlattık. Çoğu Firmamızın İflas Ettiğini Ve Çok Kısa Bir Sürede Ödeme Yapılmazsa Trabzon'da Firma Kalmayacağını Anlattık. Bizim Ödemelerimizi Alıp Hizmetimize Devam Etmemiz Lazım. Biz Bir Kişiyi Çıkarmaktansa 10 Kişiyi Nasıl İstihdam Ederiz Düşüncesindeyiz. Sesimizi Rektörümüze İlettik. Kendisi 'Kurumsal Olarak Artık İhalelerin Yapılamadığını, Bu İhaleye Katılan Firma Sayısının Düştüğünü Veya Firmaların Yüksek Fiyatlar Sunduğunu,İstenilen Alımların Yapılamadığını' Yani Kendine Ait Sorunlarıda Bizlerle Paylaştı. Eğer Vadesi Geçen Alacaklar Ödenirse Firmalarında İhalelere Katılabileceğini Ve Sorunun Kalmayacağını Söylettik.Ardından Rektörümüz Bize Yazılı Anlamda Dilekçe Yazarak Sorunlarımızı İletmemizi Rica Etti. Sekreteri Aracılığı İle Sorunalara Çözüm Bulamadığını Aktardı. Biz De Hem Üzüldük Hem De Olumsuz Karşıladık.

Kaynak:Haber 61

Editör: TE Bilisim