Trabzon’un STK’ları Güçbirliğiyle Sorunlara Çözüm Arıyor

STK Liderleri Trabzon’un Sorunlarını Ankara'ya Taşıdı

COP28’DE KONUŞTU COP28’DE KONUŞTU

 Ankara’da Yankılanan Ses: Trabzon İhtişamını Geri Almalı

DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, DKİB Genel Sekreteri İdris Çevik, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, TTB Başkanı Eyyüp Ergan, TTB Meclis Başkanı Nevzat Özer, TTB Genel Sekreteri Nazlı Genç, TESOB Başkanı Metin Kara ve OFTSO Başkanı Erdal Saral’dan oluşan Trabzon Reel Sektör Platformu Temsilcileri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Abdulkadir URALOĞLU’nu makamında ziyaret ederek Sn. Bakana Trabzon’un sanayileşmesi ve ihracatının artırılması için büyük engel teşkil eden, çözüme muhtaç sorunları aktardı ve destek istedi. Trabzon’un ekonomik göstergelerinin her geçen yıl gerilediğine dikkat çeken STK liderleri, Trabzon’u kalkındırmak için kaybedecek bir gün dahi kalmadığının altını çizdi.

Trabzon’un sivil toplum liderleri, Bakan Uraoğlu'na, Trabzon'un potansiyelini en üst düzeye çıkarmak, istihdamı artırmak ve bölgenin kalkınmasını sağlamak için acilen atılması gerekli adımları ve mevcut sorunlar ile çözüm önerilerini içeren bir de dosya sundu.

Toplantıda söz alan DKİB Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan “Fabrika kuracak arsa bulamadığı için sanayicilerimiz farklı şehirlere yatırım yapmak zorunda kalıyor. Bu durum istihdamı da olumsuz etkileyerek şehrimizin işsizlik oranlarını yükseltiyor. 3 farklı üniversitemiz olmasına rağmen mezun ettiğimiz nitelikli gençleri şehrimizde istihdam edemiyor farklı şehirlere beyin göçü veriyoruz.  

Bu olumsuz durumun ortadan kalkması için sanayicimize arsa gerekli. Bunun içinde yüksek katma değerli üretim yapılması amacıyla 2019 yılında “Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilen ancak halen yapımına dahi başlanmayan “Yatırım Adası”nın hayata geçirilmesini bekliyoruz. Dahası şehrimizde önemli potansiyel arz eden Su Ürünleri, Tekstil, Mobilya ve Gemi İnşa sektörleri için İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurulması, Sürmene Çamburnu Tersane alanının ivedilikle Organize Sanayi Bölgesi ilan edilerek yatırımcılara eşit bir şekilde tahsis edilmesi zaruri hale geldi. Firmalarımızın kümelenme modeliyle güç birliği yapıp daha fazla ve daha nitelikli üretim yapmasının önünü açmalıyız. Bunlarla birlikte yatırımcının, teşvik sisteminde 5. Bölge olan çevre iller yerine şehrimizi tercih etmesi için Trabzon’un yatırım teşvik kategorisinin de revize edilerek en az 5. Bölge kapsamına alınması bizim için çok çok büyük önem arz ediyor. Bu saydığım adımlar atıldığında inanıyorum ki Trabzon eski heybetine, ihtişamına ve ekonomik gücüne kavuşacaktır.”

Araklı Hazır Giyim OSB’nin bir an önce tamamlanarak, bu OSB’ye büyük hazır giyim markalarının çekilebilmesi için bu OSB’nin Cazibe Merkezleri programı kapsamına alınması ve özellikle Türk Somonu ihracatında Ülkemizin en büyük 2’nci ili konumuna yükselen Trabzon’da ivedilikle su ürünleri organize sanayi bölgesinin de kurulmasının önceliklendirilmesi de ihracatçılarımızın en önemli talepleri arasında” diye konuştu.

Gürdoğan ayrıca Trabzon Güney Çevre Yolunun yatırım programına girmesi konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Uralloğlu’na gösterdiği çabalardan dolayı Trabzon adına şükranlarını sundu. İlerleyen aşamalarda bu çevre yolunun tüm Trabzon sınırlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin gerektiğini ifade eden Gürdoğan, bu yolun gelecekte Sarp ile Muratlı Sınır kapılarına kadar uzatılmasının büyük önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Heyeti dikkatle dinleyen ve sundukları raporu titizlikle inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu da iletilen sorunların çözümlenmesi için gerekli adımları atmaya hazır olduklarını ifade etti. Uraoğlu, "Trabzon'un kalkınması için elimizden geleni yapmaya kararlıyız. Sivil toplum kuruluşlarının görüşleri ve önerileri bizim için çok değerli. Birlikte çalışarak, bölgeye katkı sağlamak için el birliğiyle çözümler üreteceğiz" şeklinde konuştu.

Toplantıda, Ocak ayının ilk haftalarında Sayın Bakanımız başkanlığında tüm Trabzon milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile bir toplantı tertiplenmesi ve sorunların detaylarıyla masaya yatırılarak önceliklendirilip hızlı bir şekilde çözüm aşamalarına geçilmesi konusunda karara varıldı.

Editör: Köksal Ustaoğlu