Engellilerin, İnsan Onuruna Yakışır Şekilde Hayatlarını Devam Ettirme, Sağlıklı Bireyler Gibi Yaşama İstekleri Günümüz Toplumunda Tam Olarak Benimsenememiştir.

Engelli Kavramı Dediğimizde Aklımıza Fiziksel, Zihinsel, Down Sendromlu, Spastik Vb. Engelliler Gelmektedir.

Toplumun Her Kesiminde Yaşayan Engellilerin Çeşitli Sorunları Bulunmaktadır. Engelli Bireylerin Sağlık Sorunları Diğer Bireylere Göre Daha Fazladır. Bu Nedenledir Ki Sağlık Kurumlarınca Gerekli Her Türlü Tedbir Ve Tedavi Hizmetlerinin Zaman Kaybetmeden Alınması Önemlidir.

5378 Sayılı Engeliler Yasası Maddesince “Hiçbir Gerekçeyle Engellilerin Eğitim Alması Engellenemez. Engelli Çocuklara, Gençlere Ve Yetişkinlere Özel Durumları Ve Farklılıkları Dikkate Alınarak Bütünleştirilmiş Ortamlarda Ve Engelli Olmayanlarla Eşit Eğitim İmkanı Sağlanır”.

Ülkemizde Ruh Sağlığı Yasası Birçok Gelişmiş Ülkelerin Aksine Bulunmamaktadır. Halbuki Ruh Sağlığı Yasası Hastaların Gerek Yatış Koşullarını, Gerekse Birey Olarak Haklarını Koruyacak Ve Hastaların Haklarının Kötü Kullanımına Da Engel Olacaktır. Bu Konuda Acilen Gerekli Kanunların Çıkartılması Önem Arz Etmektedir.

Dernek Olarak Hedefimiz Sağlık Bakanlığı’nın Toplum Temelli Ruh Sağlığı Projesine Ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine Destek Verecek Çalışmalar Yaparak Ruhsal Engelli Sayılan Şizofreni Ve Bipolar Bozukluk Gibi Ağır Ruhsal Hastalıklardan Muzdarip Bireylerin İşlevselliğini Artırarak Onları Topluma Geri Kazandırmak Ve Hastalıkla Baş Edebilecek Donanım Becerilerine Sahip Olmalarını Sağlayarak Hastane Yatışlarını Azaltmaktır.

Unutmayalım Ki Hayat Her Zaman Bize İstediğimizi Vermez Ve Hepimiz Bu Engelli Olma Durumuyla Yüzleşmek Zorunda Kalabiliriz. 

Nuray Dur

Toplum Ruh Sağlığı Gönüllüleri Derneği

Başkanı

123456---kopya-175.pngyesyeni-logo-final-684.png

 

 

Editör: TE Bilisim