Bor Oksit bileşiğinden tasarladıkları inovatif lamba ile birinci olan Sürmene Türk Telekom MTAL, Trabzon’u gururlandırdı.

Tübitak’ın bu yıl ilk olarak düzenlediği “Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri” yarışmasında Trabzon’da tek okul olarak finale kalan Sürmene Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi öğrencisi Kadir Sedef ve danışman öğretmeni Furkan BIÇAK tarafından dünyada bir ilk olarak üretilen bor oksit bileşiğinden hava temizleme özellikli lamba Teknofest 2022’de büyük ilgi görerek Türkiye 1.si oldu.

1-1-002.png

Dünya rezervinde birinci olduğumuz Bor elementinin bir alt bileşiği olan bor oksitin fotokataliz özelliğinden yararlanılarak üretilen filtreli inovatif lambanın daha önce gerçekleştirilmiş bir benzeri bulunmuyor.

 

Proje rehber öğretmeni Furkan BIÇAK: Maliyet ve kar hesabı düşünüldüğünde lambaların iç mekan ve dış mekan olmak üzere hava kirliliklerinin bulunduğu ortamlarda kullanılmasının bor bileşiğine katma değer kazandırarak, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını, küresel ısınmayı azaltma yönünde önemli bir etkiye sahip olacağını belirtti. Ayrıca lambanın başta sokak lambaları olmak üzere seri üretime geçilmesi durumunda günümüz dünyasının en büyük sorunlarından olan hava kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesi konusunda dünyada büyük ilgi uyandıracağını belirtti.

1-3-001.png1-2-002.png1-5-001.png

Editör: TE Bilisim