Regaip Kandili Anlamı Ve Önemi Nedir?

Mübarek Regaip Kandili Niçin Kutlanır, Faziletleri Nelerdir? Kandilde Yapılacak İbadetler Ve Dualar Neler?

Üç Ayların Müjdecisi Regaip Kandili Anlam Ve Önemiyle Merak Ediliyor. Şüphesiz İslam Alemi İçin En Önemli Aylar Recep, Şaban Ve Ramazan Ayları Olarak İfade Edilen Üç Aylardır. Kandil Gününde Okunan Her Kur'ân Harfi İçin On Sevap Verilirse, Recep Ayında Yüzleri Geçmekte, Regâib Kandilinde İse Önemi Daha Da Artmaktadır. Diyanet İşleri Dini Günler Takvimine Göre Regaib Kandili 27 Şubat 2020 Tarihinde Başlıyor. İslam Alemi Kandil Hazırlıklarına Başladı. Dua Ve İbadetler İle Geçirilecek Bu Gece Camiler Yine Dolup Taşacak. Müslümanların Dualarla Geçireceği Kandil Gününde Yasin-İ Şerifler Okunacak Ve Eller Semaya Yükselecek. Peki Regaip Kandili Anlamı Ve Önemi Nedir? Regaip Kandili Niçin Kutlanır, Faziletleri Nelerdir? İşte Ayrıntılar...

Müslüman Aleminin Merakla Beklediği Ve Üç Ayların İçerisinde Yer Alan Regaip Kandili İçin Geri Sayım Başladı. Bolca Duaların Ve İbadetlerin Yapıldığı 3 Aylar Dinimizce Son Derece Ehemmiyet Verilen Aylar Olarak Karşımıza Çıkıyor. Diyanet 2020 Dini Takvime Göre Regaip Kandili 27 Şubat 2020 Tarihinde Başlıyor. Kandil Günü İçinde Yapılan İbadetler Ve Dualar, Allah Tarafından Bu Regaib Gecesine Hürmet Gösterenlere Bolca Sevap Olarak Geri Dönmektedir. Mübarek Kandil Gecesinde Yapılan Dua Kabul Olduğu, Namaz, Oruç, Sadaka Gibi İbadetlere, Sayısız Sevaplar Verildiği Rivayet Edilir. Peki Regaip Kandili Anlamı Ve Önemi Nedir? Regaip Kandili Nedir, Niçin Kutlanır, Faziletleri Nelerdir?

REGAİP KANDİLİ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Regaip Kandili Bilhassa 18. Asırda, Tekke Ve Zaviyelerde Gösterişli Törenlerle Kutlanmış, Tasavvuf Ehli Olan Şairlerce Bu Gece İçin "Regaibiye" Denilen Şiirler Yazılmıştır. Reg,İb Gecelerinde Dua Etmek, Tevbe Ve İstiğfarda Bulunmak, Bu Geceyi Kutsal Kabul Ederek Çeşitli İbadetlerle Geçirmek, Genel Olarak Alimler Arasında Kabul Görmüştür.

Bazı Rivayetlerde Bu Gecenin İsminin Meleklerle Telaffuz Edildiği İfade Edilir. Regaip Kelimesi, Güzel Şeyleri Arzu Etmek, İstemek, Elde Etmeye Gayret Etmek Anlamlarına Gelir. Bu Gece İbadet Edenin, Tövbe Edenin Arzularının Verileceği Ümit Edilir.

Recep Ayının Fazileti İyilik Ayı: Regaip Gecesinin İçinde Olduğu Recep Ayında Bolca Oruç Tutulmalıdır. Bu Aya 'Recebü'l-Asabb' Da Denilmiştir. Yani; İyiliklerin İsabet Ettiği Recep Ayı. Recep Ayına 'Tövbe' İsmi De Konulmuştur. Mümin Bu Ayda Ve Özellikle De Regaip Kandili'nde Günahlarını Bolca Kendine İtiraf Edip Tövbe Etmelidir.

REGAİP KANDİLİNDE NELER YAPILMALIDIR?

İslâm Âlimlerinin Büyük Bir Kısmı Hz. Peygamber, Sahâbe Ve Tâbiîn Dönemlerinde Regaib Kandilinin Bilinmediğini, Kandil Geceleri Kutlanmasının Diğer Dinlerin Tesiriyle Ortaya Çıktığını, Dolayısıyla Bu Gecede Özel Bir İbadet Yapmanın Dinde Yeni İbadet İhdası Anlamına Geleceğini, Resûl-İ Ekrem Tarafından Genel Olarak Bid'atların Yasaklanmasının Yanı Sıra (Buhârî, "Ṣulḥ", 5) Cuma Günü Ve Gecesi Özel Bir İbadet Yapılmasının Da Yasaklandığını (Müslim, "Ṣıyâm", 147, 148),Bu Sebeple Regaib Günü Ve Gecesinde Muayyen İbadetler Yapmanın Dinen Sakıncalı Olduğunu Belirtmiştir. Bir Kısım Âlimler İse Genel Anlamda Fazileti Âyet Ve Hadislerde Belirtilen Receb Ayının Bir Gecesi Olması Dolayısıyla Regaib'in De Faziletli Gecelerden Sayılacağını, Namazın En Üstün İbadet Olup Akşamla Yatsı Arasında Nâfile Namaz Kılmanın Fazileti Hakkında -Zayıf Da Olsa- Hadisler, Sahâbî Ve Tâbiî Sözleri (Tirmizî, "Ṣalât", 204; İbn Mâce, "İḳāmetü's-Ṣalât", 185; Taberî, XV, 69; XXI, 100) Bulunduğunu, Müslüman Toplumlarda Özel Zaman Dilimleri Olduğuna İnanılan, Dinî Duyguların Yoğun Biçimde Yaşandığı Bu Geceleri Vesile Ederek Kazâ Ve Nâfile Namaz Kılmanın, Kur'an Okumanın, Çeşitli Hayırlar Yaparak Allah'a Yaklaşmaya Çalışmanın Dinen Bir Sakıncası Olmayacağını İfade Etmişlerdir.

REGAİP KANDİLİ NİÇİN KUTLANIR?

Receb Ayının İlk Cuma Gecesine Regaib Gecesi Denir. Müslüman Alemi İçin Büyük Bir Önem Teşkil Eden Regaip Kandili Bu Yıl 27 Şubat 2020 Perşembe Günü İdrak Edilecek.

Regâib, Arapça Bir Kelime Olup "Reğa-Be" Kökünden Gelmektedir. "Reğa-Be", Kelime Olarak, Herhangi Bir Şeyi İstemek, Arzulamak, Ona Karşı Meyletmek Ve Onu Elde Etmek İçin Çaba Sarfetmek Demektir. "Reğîb" Kelimesi İse, "Reğabe"'Den Türemiş Olan Bir İsimdir Ve Kendisine Rağbet Edilen, Arzulanan, Taleb Edilen Şey Demektir. Müennesi, "Reğîbe"Dir. "Reğîbe"Nin Çoğulu Da "Reğâib" Dir. Kelime Olarak "Regâib"İn Aslı Budur.

Bu Geceye Regaib Gecesi İsmini Melekler Vermişlerdir. Her Cuma Gecesi Kıymetlidir. Bu İki Kıymetli Gece Bir Araya Gelince, Daha Kıymetli Oluyor. Allah Teâlâ, Bu Gecede, Müminlere, Ragibetler (İhsanlar, İkramlar) Yapar. Bu Geceye Hürmet Edenleri Affeder. Bu Gece Yapılan Dua Kabul Olur, Namaz, Oruç, Sadaka Gibi İbadetlere, Sayısız Sevaplar Verilir.

Regaib Gecesini İbadetle Geçirmeli, Kazası Olan, Hiç Değilse Bir Günlük Kaza Namazı Kılmalı! Kazası Olmayan Da Nafile Namaz Kılar, Kur'an-I Kerim Okur, Tesbih Çeker, Tövbe İstiğfar Eder. Perşembe Günü Oruç Tutup, Gecesini De İhya Etmek Çok Sevaptır. Receb Ayında Oruç Tutmak Faziletlidir.

Peygamberimiz (A.S.M)'In Ramazan Ayından Sonra En Çok Oruç Tuttuğu Ay Receb Ayıdır. Bu Receb Ayında Oruç Tutmanın Muazzam, Muhteşem Sevapları Var.

Bir De Bu Ayda Sevaplar Kulların Defterlerinin Sevab Hanelerine, Bol Bol Dökülmesi Dolayısıyla Da Recebül Esabb Denmiştir. Yâni, Sevapların Bol Bol, Şarı Şarıl, Gürül Gürül Döküldüğü Ay Demek… Sabbe, Arapçada Dökmek Demek… Nehrin De Böyle Dağlardan Çağlayarak Şaldur Şuldur Akıp Da Döküldüğü Yere Münsab Derler; O Da Aynı Kökten… Receb-Ül Esabb; Allah'ın Rahmetinin Cûşa Gelip, İkram Ü İhsanâtının Şarıl Şarıl, Güldür Güldür Kullara Geldiği Ay Demektir.

b-153.jpg

Editör: TE Bilisim