Patates Dikimi İçin Akçaabat Ziraat Odası Uyarıyor!

Patates, ilkbaharda toprak sıcaklığı 10-12 oC ‘yi bulduğu ve geç donların sona erdiği zaman dikilir. Bölgemizde Şubat ayı ile Nisan ayları arasında dikim yapılabilir. Erken dikim yapılıp uzun süre toprakta kalan yumrulara hastalıklar bulaşır ya da patates yumrular bazı hayvanlara besin kaynağı olurlar. Dikimi yapılan patates yumruları en geç 20 gün ila 1 ay içinde çimlenip toprak yüzeyine çıkması gerekir. Aksi durumda sağlıklı bir dikim gerçekleşmemiş olur ve istenen verim elde edilemez. Ayrıca hasat sezonu yaz ayına denk geleceğinden patates yumrularında doku ölümleri renk kararmaları kısacası depolamada birçok problemlerle karşılaşılır. Tohum olarak kullanacağımız patates yumruları ortalama 6 cm çapında ve 50 gram ağırlığında olmalıdır. Dikimi yapılacak patates yumruları havadar ışık almayan yerde dikimden 10 gün evveline kadar saklanır. Dikilecek yumrular 10 gün ışıklı ortamda bekletilerek ön filizlendirme yapılır.  Patates yumrularının kesilip dikilmesi önerilmez. Eğer kesmek gerekirse kesici çamaşır suyuna batırılıp yumrular kesilmelidir. Aksi taktirde hastalıklı bir yumru diğer yumrulara hastalık bulaştırmış olur. Kesim yapılan yumrular 1 hafta bekletilerek yara dokusu oluşması beklenmeli. Dikim yapılacak yumrular dikimden önce (  GORTİCA FS 600 veya CRUİSER 350 FS, patates böceği için A.Sülfat 15 ml/100 kg tohum, tel kurdu varsa 35 ml/ 100 kg tohum ) ve mantar ilacı ( CELEST MAX 100 FS 20 ml/ 100 kg tohum veya SERENADE SC 300 ml / 100 kg tohum ) tercih edilen bir böcek ilacı ve bir mantar ilacı dozlarında karıştırılarak yumrular ilaçlanır 2-3 saat bekletildikten sonra dikime geçilir.

7-002.jpeg

Patates tohumlukları hastalıklardan ari, sertifikalı ve bölgeye uygun çeşitlerden seçilmelidir. Seçilen tohumluklar ne kadar yüksek verimli olursa olsun alınan tohumluk patatesler sağlıklı değilse istenen verim alınamaz.  Dikimi yapılacak çeşit yörenin iklim şartlarına ve yetiştirme amacına uygun seçilmelidir. Özellikle patates siğili (kanser)  görülen tarlalara dikim yapılmaması, yapılacaksa siğil hastalığına dayanıklı çeşit PROVENTO dikilmelidir. Mümkünse her yıl patates dikimi yapılan yere yeniden dikim yapılmamalıdır. Her yıl dikim yapılan tarlalarda patates hastalık etmenleri çoğalmakta ve verimde önemli azalmalara neden olmaktadır. Kesinlikle üst üste dikim yapılan tarlalara dikim yapılmaz iki yıl patates dikilmemiş tarlalara dikim yapılmalıdır. Dikim hazırlığı sonbaharda yapılmalı, kesinlikle yanmamış hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Sulu şartlarda dekara 200-250 kg, kuru şartlarda dekara 150 kg kadar tohumluk kullanılmalıdır. Dikimde sıra arası 70-75 cm, sıra üzeri 20-40 cm’dir. Dikim derinliği yüzlek dikimde 2 cm, derin dikimde 5 cm olmalıdır. Yüzlek dikimlerin üzerine 15 cm, derin dikimlerin üzerine en az 10 cm toprak konularak sırt yapılmalıdır. Sırta, çukura ya da karık açılarak dikim yapılabilir.

6-018.jpg

Patates bitkiler içerisinde hastalık ve zararlısı en fazla olan bitkidir. Kaliteli ve yüksek verim elde edilebilmesi için bazı ilaçların kullanılması gerekmektedir.

 Dikim öncesi böcek ve tel kurdu için GORTİCA FS 600 veya CRUİSER 350 FS

Yumru ilaçlaması kök çürüklüğü için, CELEST MAX 100 FS veya SERENADE SC

Patates güvesi için, KAPİTO SC, yeşil aksam da, yumru oluşumunda ve 15 gün sonra dekara 45 ml/da

Mantari ilaçlar 1- yumru oluşumu (çiçek açma dönemi)  CONSENTO 200 ml/da

                         2-yumru olgunlaşma dönemi İNFİNİTO 200 ml/da

Patates bitkisi yanmış çiftlik gübresinden hoşlanır. Toprak hazırlığı döneminde dekara 1,5-2 ton , toprak organik maddece fakirse 2,5-3 ton  yanmış hayvan(çiftlik) gübresi  kullanılmalıdır.

5-018.jpg

Toprak tahliline göre gübre kullanılmasını tavsiye edilir.  Eğer toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak sulu şartlarda dekara 14-16 kg azot, 8-10 kg fosfor 8-10 kg potasyum önerilir. Fosforlu ve potasyumlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yarısı Amonyum Sülfat ve Üre olarak dikim için açılan çizilere, çukurlara verilip karıştırılmalı, Azotlu gübrenin ikinci yarısı boğaz doldurma ve ilk sulamadan önce verilmelidir. 

4-029.jpg

Patates uygun şartlarda depolanmadığında yumrular çürür, pörsür, erken filiz verir ve değerini kaybeder. Yumrular tohumluk olacaksa 3-4 derecede, yemeklikler 7-8 derecede ve %85-90 nemde ve solunum sonucu ortaya çıkan karbondioksit ve ısıyı uzaklaştırıp içeriye oksijen sağlamak için havalandırılan karanlık ortamda saklanmalıdır.

8-008.jpg3-040.jpg1-023.jpeg2-023.jpegkaravan3-139.png

 

Editör: TE Bilisim