1 - Fark et, sağlıklı yaşa

Meme Kanseri’nde erken teşhis hayat kurtarıyor

Trabzon Umut ve Yaşam Derneği herkesin korkulu rüyası haline gelen kanser hastalığı ile 9 Yıldır ciddi bir Mücadele'yi üstlenmiş bir dernek. Hastalara ve hasta yakınlarına büyük destekçi, umut ve hayatla barışık yaşamaları için ciddi bir mücadele içindedir. Trabzon Umut ve Yaşam Derneği başta kadınlarda sıkça görülen meme ve rahim kanserinin erken teşhis ve tedavi için kadınlarda bu yönde farkındalığın oluşturulması ve geliştirilmesi aynı zamanda bilinçlendirilmesi büyük bir gayret içinde. Bu yönüyle dernek oldukça sık bir şekilde topluma ve kadınlarımıza Yönelik Toplantılar ve Söyleşiler düzelmekte. Trabzon Forum Avm de Medical Park hastanesiyle birlikte  söyleşi  ve stand, VARLIBAŞ Avm de halka açık bilgilendirme standı kurdu..Ayrıca Varlıbaş  AVM  farkındalığı arttırmak amaçlı gece  ışıklarını pembeye boyadı.  

Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında erken teşhisin önemi vurgulandı Umut ve Yaşam Derneği başkanı Dr. Nimet Baki, “Farkındayım, ya sen? Farket Sağlıklı Yaşa !"isloganlarıyla  tüm kadınlarımızı " Sizlerde bizimle bu farkındalığı yaşamaya ne dersiniz ? Gelin farkındalığınızı geliştirelim. Meme kanserinde  erken teşhis hayat kurtarır, bilinçli olalım” mesajını  verdi.. Medical Park Trabzon Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfiye Demir, “Ne kadar erken teşhis yapılırsa, tedavi de o kadar kolaylaşmaktadır” dedi.

2 - TRABZON - Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Umut ve Yaşam Derneği ve Medical Park Hastanesi’nin katkılarıyla  meme kanseri konusunda bilgilendirme söyleşisi Forum Trabzon'da yapıldı.

Dünyada ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri konusunda gerçekleştirilen etkinliğe Medical Park Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç Dr. Lütfiye Demir konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Umut ve Yaşam Derneğinden meme  kanser hastalığını yenmiş kişiler de katılımcı olarak orada bulundu. Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki'nin moderatörlüğünü yaptığı söyleşide  Doç Dr. Demir,  kanserinin teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirme yaparken, Umut ve Yaşam Derneği Başkanı meme kanseri ile yaşamaya dair ipuçlarını izleyiciler ile paylaştı.

Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Nimet Baki ilk olarak rahim ağzı kanser tarama projesi yaklaşık 3000 kadında rahim ağzı kanser taraması yaptıklarını ve  73 kadında  erken kanser  lezyonları  tespit ettiklerini belirtti. Türkiye'de bir ilk olan mobil araç içerisinde meme kanseri tarama projesini umut ve yaşam derneği gerçekleştirdiğini ve sadece Trabzon ile kalmayıp birçok ile aracı göndererek yaklaşık 13000 kadında mamografi çekimleri yaptıklarını ve erken teşhisle yüzlerce kadın meme kanserinden ameliyat olmadan kurtulduğunu söyledi.13 kadın meme kanserinden mastektomi ameliyatı oldular.

Kanser tedavisinde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Doç Dr. Demir, meme kanserinde riskin yaş ile birlikte arttığını söyledi.  Her 8 kadından birinde meme kanseri olduğunu belirten ve risk faktörlerinin önemine değinen Doç Dr. Demir, özellikle 10 yılın üzerinde doğum kontrol hapı kullanımının meme kanseri riskini artırdığını ifade etti. "Özellikle kadınlık hormonu östrojene maruz kalınan sürenin uzun olması meme kanseri riskini artırıyor. 12 yaşından önce adet görme,  geç menopoza girme östrojen hormonuna maruz kalma süresini artırıyor. Hiç hamile kalmamış kişiler içinde risk var. Doğurganlık çağında doğum kontrol hapları kullanmak özellikle bu kullanımların 10 yılı geçmesinin de riski artırıyor. Ayrıca aşırı kilolu olmak, emzirmemek hareketsizlik, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörler de meme kanseri riskini artırıyor " dedi.

Ailede meme kanseri,  rahim ve yumurtalık kanseri öyküsü olmasının da risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Doç. Dr. Demir,  bu kişilerin risk grubunda olduğunu belirterek tarama yaptırmaları gerektiğini söyledi.  

Erkeklerde de meme kanseri görülebileceğini belirten Dr. Nimet Baki, İki üç ayda bir erkeklerin de meme muayenesi yapmaları gerektiğini, belirtti. Risk faktörleri olan kişiler BRCA1, BRCA2 genlerini baktırmalıdırlar. Bu genleri pozitif olan kişilerde meme kanser görülme olasılığı çok yükselmektedir. Angelina Jolie de olduğu gibi..Kendisi  meme kanseri olmadığı halde annesi ve anneannesi meme kanserinden  kaybettiği için BRCA genlerine baktırdı, pozitif çıkınca da meme ve yumurtalıklarını koruma amaçlı aldırdı.

Doç. Dr. Demir  konuşmasında meme kanserinin belirtilerine değinen:" Meme kanserinin en sık belirtisi, memede ağrısız kitle saptanmasıdır. Bunun dışında meme başı veya cildinde çekinti olması, meme cildinde kızarma, ödem veya portakal kabuğu görüntüsü olması ve koltukaltında ele kitle gelmesi de meme kanserini düşündürmelidir. Bu belirtiler olduğunda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Ne kadar erken teşhis yapılırsa, tedavi de o kadar kolaylaşmaktadır" dedi.

Meme kanseri hastalarından Şöhret Kılıç, Derneğin yapmış olduğu meme kanseri taramalarında hastalığa yakalandığımı öğrendim. Erken teşhisle hayatım kurtuldu. 40 yaş üstü tüm kadınların  mamografi çektirmelerinden korkmamaları gerektiğini söyledi.

Meme kanseri hastalarından Birgül Yurdakul, Derneğin yapmış olduğu meme kanseri taramalarında hastalığa yakalandığımı öğrendim. Böyle bir imkanı tanıdıkları için kendilerine minnettarım.. Onların sayesinde hayatım kurtuldu. Mahalleme meme kanser tarama aracı gelmemiş olsaydı ben  bunun önemini bilmeyecektim ve bu tetkiki yaptırmayacaktım. Allah razı olsun emek verenlerden.. dedi.

MAMOGRAFİ ERKEN EVREDE TANI ŞANSI SAĞLAR

 Meme kanseri tedavisinde erken teşhis önemli çünkü erken tanı ile başlayan tedavilerde başarı şansı oldukça yüksek. Bunun için 20 yaşından sonra 3 yılda bir doktor kontrolüne başlanması gerektiğinin altını çizen Doç Dr. Demir , “40 yaşından sonra  yıllık doktor muayenesi ve yıllık mamografi tetkiki mutlaka yapılmalıdır. Mamografi çekilmesi de meme kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlar. Yıllık olarak yapılması ile aşırı radyasyona maruz kalınmaz. Mamografi çekimi sırasında memeye uygulanan sıkıştırma işlemi de kanser gelişmesine yol açmamaktadır” bilgisini vermekte.

ERKEN EVREDE YAKALANIRSA TEDAVİDE BAŞARI ŞANSI YÜKSEK…

Erken dönemde saptanan durumlarda cerrahi tedavi uygulanabildiğini, daha ileri aşamalarda ise radyoterapi, kemoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulandığını söyleyen Demir “Erken dönemde çıkarılan tümör dokusunun daha sonra gelişme riski olmakla birlikte çok azdır. Bu tekrarı engellemek adına kemoterapi yardımcı amaçla kullanılmaktadır.” diye açıklamalarda bulundu.

Beslenme alışkanlığının  sağlığınızın seyri için çok önemli olduğunu söyleyen Baki, daha çok sebze ağırlıklı beslenmemiz gerektiğini, kırmızı etten fakir bir beslenme alışkanlığımızın olması gerektiğini belirtti. Haftada en az 3 gün 1 veya yarım saat yürüyüş yapmanın ve vücut kilo endeksine dikkat etmemiz gerektiğini söyledi.

Meme kanseri tedavisi almış hastalardan Nejla Gültepe ise, Hastalığa yakalandığımı öğrendiğimde doktorum bana dedi ki: Kimse üzülmesin derken aslında en çok kendini üzmüşsün. Kendini mutlu eden ortamlarda bulunacaksın. Kendine bir hobi edineceksin.” Dedi. Ben de Umut ve Yaşam Derneğinin  düzenlemiş olduğu resim  kursları olduğunu  duydum ve derneğimizle tanıştım. Orada gördüğüm tablo benim hayata bakış açımı değiştirdi. Bedenimin farkına vardım. Varlıklara bakış açım değişti. Varlıkları birleştiren birleşimin özünü kuran sevgidir. Sevginin en değerlisi de insan sevgisidir. Gönülden gönüle giden bu yolda derneğimizin katkılarını asla unutamam. Derneğimizin yöneticilerine ve resim kursu hocama beni hayata bağladıkları için minnettarım.

Katılımcılara meme kanserine ilişkin farkındalığı artırmak adına pembe  kurdele ve pembe karanfil  dağıtılırken, etkinliğin sonunda katılımcıların soruları yanıtlandı ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirildi. Program bitiminde Forum Alışveriş Merkezindeki bazı mağaza müdürleri ve mağaza çalışanları da gezilerek  meme kanseri konusunda bilgilendirildi.

 

Editör: TE Bilisim