MHP kurultaya gidecek mi? Ankara 2. İcra Hâkimliği MHP'li muhaliflerin itirazını kabul etti, kurultayın yapılmaması yönündeki karar iptal edildi. Kararın ardından açıklama yapan muhalifler, bu pazar kurultayın yapılabileceğini belirtti. Ancak hemen ardından Gemerek bir kez daha 'Yapılamaz' kararı verdi.

Kurultayın toplanıp toplanmayacağı ise bilmeceye döndü. MHP Genel merkez avukatı Bulut, "Kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir" dedi. İşte MHP kurultayı ile ilgili detaylar..

Ankara 2. İcra Hâkimliği MHP'li muhaliflerin olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etti. MHP'li muhaliflerin bu kararın ardından 15 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstüsü kurultayı toplaması bekleniyor. Bu kararın ardından ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi Avukatı Yücel Bulut ve Hukuk Heyeti bir basın toplantısı düzenledi.  Avukat Yücel Bulut tarafından yapılan açıklama şöyle:

"Söz konusu mahkeme kararının kesinleşmeden uygulanması mümkün olmayan kararlardan olmasına rağmen, olağanüstü kurultaya ilişkin takvim açıklanmış ve 15 Mayıs'ta kurultay toplanacağı ilan edilmiştir. Toplanacağı ilan edilen kurultaya davet edilen üst kurul üyelerimiz, hukuki koruma talebinde bulunmuştur. Tosya ve Gemerek mahkemelerine yapılan başvuru üzerine, infaz işlemleri ve büyük kongreye işlemler Yargıtay tarafından durdurulmuştur. Yaklaşık 1 haftadır, yetkisi ve görevi olmadığı halde, önünde açılmış bir dosya olmamasına rağmen Ankara 2. İcra Mahkemesi davaları takip etmektedir. Hafta mesaisi bitimine saatler kala açıklanan kararla kime hizmet ettiği gayet iyi bilinmektedir. Yetkisiz inceleyen mahkeme hakkında HSYK'ya gerekli şikâyetler gerçekleşecektir. Tesis edilen karar bizleri şaşırtmamıştır. İhtiyati tedbir kararlarının uygulanması da ayrıca talep edilmiştir. Verilmiş iptal kararı, ihtiyati tedbirin iptaline ilişkindir. Ankara 2. İcra Hukuk Hâkim’inin gösterdiği yüksek ilgi nedeniyle, görevli olmadığı konuda işlem tesis edilebileceği önceden görüşmüştür. Gemerek Asliye Hukuk mahkemesinde ihtidayi tedbir kararlarının uygulanması ayrıca talep edilmiş, valiliklere gereği yapılması için ulaştırılma talebi de yapılmıştır. Gemerek mahkemesi ihtiyati tedbirin devam etmesi istenmiştir.

Üst kurul delegelerimizin yaptığı başvurular neticesince başka mahkemelerce ihtiyadi tedbir yoluyla durdurulmasına karar verilmiş olup, Ankara Valiliği'ne gönderilmiştir. Kurultayın yapılması hukuken mümkün değildir. Tedbir kararlarının bir gereği olarak Ankara Valiliği ve emniyet güçleri olarak gerekli güvenlik önlemleri alınmıştır. Yasal olmayan bir kongre girişimi karşısında üst kurul delegelerimizi davet edenler açıkça suç işlemektedir. Hukuken gerçekleşmesi mümkün olmayan kurultaya itibar edilmeyeceğini biliyoruz."

NELER YAŞANDI?

1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçiminin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti. Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu. Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini ise, MHP yönetimi reddetmişti.

YEREL MAHKEMEDE ÜST ÜSTE KARARLAR

Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.

MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay önceki gün Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu. MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.

MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.

2. İCRA'DAN HEMEN SONRA GEMEREK

Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği’ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs, yani bu pazar günü, kurultayın yapılmasının önünü açtı. Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi.  Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.

Hukuki olarak son karar kurultayın yapılmaması durumunda olsa da muhalifler, Gemerek'in kurultay sürecini sadece usul yönünden incelemeye yetkisi olduğunu belirterek Ankara 2. İcranın kararının geçerli olduğunu belirttiler.

PAZAR GÜNÜ KURULTAY YAPILACAK MI?

Bu kararla 15 Mayıs Pazar günü kurultayın toplanması için bir engel kalmadığı belirtiliyor.

Bir televizyon kanalına konuşan genel başkan adayı Sinan Oğan da "Önümüzdeki tek engel Gemerek Mahkemesi'nin verdiği hukuksuz karardı. Ankara 2. İcra Mahkemesi'nin kararıyla bunu da aştık" ifadelerini kullandı. Muhalifler de bu kararın çıkması durumunda pazar günü kurultayı gerçekleştireceklerini belirtmişti.

YARGITAY KARARI BU AY İÇİNDE

Temyiz kararının beklendiği Yargıtay'dan ise önceki gün yapılan açıklamada kurultayla ilgili kararın Mayıs içinde açıklanacağını duyurmuştu.

ADAYLAR ARKA ARKAYA ÇIKTI

MHP'de 21 Kasım 2015'te Sinan Oğan, 28 Kasım 2015'te Koray Aydın ve 30 Kasım'da da Meral Akşener genel başkanlığa aday olduğunu açıklamış ve tüzük değişikliği kongresi yapabilmek için delegelerden imza toplamaya başlamıştı.

Editör: TE Bilisim