Ramazan, rahmet, bereket, paylaşma ve arınma ayıdır.

Bu ayda tutulan ve İslam’ın 5 şartından birisi olan oruç, Arapça’da ‘savm’ kelimesiyle ifade edilir. Allahü Tealanın mükâfatını hesapsız bir şekilde vereceğini vaad ettiği oruç, nefislerin terbiye edilmesi ve sabır öğretisi için çok önemlidir. Çünkü bu ayda sabredenlerin mükâfatının Cennet olacağı beyan edilmektedir. Zümer suresinde (10. ayet) “Ancak sabredenlere mi?ka?fatları hesapsız verilir” buyrulmaktadır.

Peygamber Efendimize ilk vahyin geldiği bu mübarek ayda şeytanların zincirleneceği, Cehennem kapılarının kapanacağı ve Cennet kapılarının ise açılacağı beyan edilmektedir. Peygamber Efendimiz, Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı bin aydan daha hayırlı olduğu beyan edilen Kadir gecesini de içinde barındıran oruç ayı ile ilgili olarak, “Ramazan ayı sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir” buyurmaktadır.

11 AYLIK ARINMA

İmsak ile iftar arasında yeme, içme ve nefsani arzulardan uzak kalınan Ramazan, aynı zamanda ibaretle zenginleştirilen ve yardımlaşma, ikram, cömertlik gibi güzel hasletlerle süslenen bir zaman dilimidir. 11 aylık arınmanın vücut bulacağı bu kutlu ayda af ve mağfiret için bol bol ibadet ve dua edilir. Yakınların, akrabaların görüp gözetileceği, fakir fukaranın unutulmayacağı Ramazan’da sıla ziyaretleri de ihmal edilmemelidir.

Teravih namazı, iftar, sahur, itikaf gibi bir çok maddi ve manevi zenginliği ile toplum hayatına farklı bir manevi atmosfer sunan bu kutlu ayı dolu yaşamak, feyiz ve bereketinden istifade etmek gerekir.

İLK TERAVİH COŞKUSU

İslam dünyası dün gece ilk teravih için camilere akın etti. Türkiye’de Edirne’den Hakkari’ye tüm camiler doldu taştı.

NASIL KILINIR?

Teravih namazı, Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazını müteakip, vitir namazından ise önce kılınan 20 rekatlık bir namazdır. Teravih, sünnet-i müekkededir, yani Peygamber Efendimizin sürekli eda ettiği bir namazdır. Kadın ve erkek için orucun değil ramazan ayının sünnetidir. Cemaatle kılmak kifaye sünnettir. Yani bir mahallede cemaatle kılınınca, diğerleri evde kılsa da, sünnet ifa edilmiş olur. Yaygın olarak on selâm ile (iki rekatta bir selam verilerek) kılınır. Ancak 4 rekatta bir selam da verilebilir. Eğer iki rekatta bir selam verilirse akşam namazı sünneti gibi, 4 rekatta bir selam verilirse ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Teravih namazından sonra yine cemaatle vitir namazı eda edilir.

RAMAZAN SÖZLÜĞÜ

İmsak Nedir?

Oruca başlama vakti. İmsak, kendini tutma, engelleme, el çekme, geri durmayı ifade eder. İkinci fecirden başlayarak, güneşin batışına (iftar vaktine) kadar yemeden, içmeden, cinsi? Münasebetten

ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durma anlamına gelir. Hadis-i şeriflerde  sahur yemeğinin imsak vaktine yakın bir zamanda yenilmesi tavsiye edilmektedir.

DUA

“Allahım! Sana iman ettim, senin rızan için oruç tuttum. Senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp, sana güvendim. Ey lütuf ve ikramı geniş olan Rabbim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.”

ORUCUN FARZLARI

Oruç tutacak kimsenin Müslüman, akıllı ve büluğ (ergenlik) çağına ulaşmış olması gerekir. Bu kimselerin de sağlıklı ve ikamet ediyor olması, yani sefer (yolculuk) halinde olmaması gerekir. Bu hallerde oruç tutmak farz değildir. Ancak bu haller geçince oruçları kaza etmeleri gerekir.

Oruç için niyet etmek gerekir. İslam alimleri niyet edilmeyen orucun geçerli olmadığına hükmetmişlerdir.

Orucun geçerli olması için, imsaktan güneşin batışına kadar yeme, içme ve cinsi ilişkiden uzak durmak gerekir.

Hanımların da oruç tutabilmeleri için ayrıca hayız (adet) ve nifaz (lohusalık) hallerinden temizlenmeleri şarttır. Temizlendikten sonra Ramazan oruçlarını kaza etmeleri gerekir.

yesyeni-logo-final-013.png

Editör: TE Bilisim