“Hemoroidin Picasso’su Akçaabat’ta”

Hemoroid deyip geçmeyin

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ayhan Çağılcı, hemoroid ile ilgili merak edilenlere yanıt verdi

Hemoroid günümüzde kısa sürede kolay ve hızlı bir şekilde tedavi edilebiliyor. Uygulanan tedavi hastalığın evresine göre değişiyor. Erken evrede diyet ve ilaç tedavisi yeterli olabiliyor. Orta evrede iğne ve bağlama yöntemi gibi ameliyat dışı yöntemler devreye giriyor. Son evrede ameliyat kaçınılmaz oluyor.

Halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroid hastalığı anal kanalda mevcut damardan zengin yastıkçıkların sarkmaları, şişmeleri ve kanamaları ile meydana geliyor. Toplumda tabu haline gelen ve yaşam kalitesini düşüren hemoroid kadınlar ve erkekler arasında sıkça görülüyor. Akçaabat özel 7M Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı. Dr. Ayhan Çağılcı, genellikle doktora geç başvurulduğuna dikkat çekerek, bu hastalıkla yaşamak zorunda olunmadığının altını çizdi.

Türkiye’nin dört bir tarafından hastası olan uzman Dr. Ayhan Çağılcı dünyada sadece kendi geliştirdiği teknik ve yöntemle hemoroid ameliyatlarını başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Akçaabat özel 7M hastanesinde göreve başlayan genel cerrahi uzmanı Dr. Ayhan Çağılcı ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiği ameliyatlarla rekortmen doktor olarak bilinen Çağılcı, kendisini marka yapan özelliğinin sadece mesleğini çok sevdiğinden kaynaklandığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti:

dsc_0024-003.jpg

“Şimdi İnternet Çağı, Sadece Benim Uyguladığım Ameliyat Yöntemiyle İyileşen Hastalarım Var. Bu Vesileyle Fayda Görenler İyileşen Hastalar Birbirleriyle İletişime Giriyorlar. Ayrıca İnternete Girip Araştırma Yapıyorlar. Bir Sorunları, Dertleri Olduğu Zaman Akrabalarına Büyüklerine Soruyorlar. Bunlar Mahrem Konular Olduğu İçin Kimse Kimseye Derdini Anlatmıyor, Anlatamıyor. Ancak Sıkıntı Başa Geldiği Zaman Bu Dertten Nasıl, En Az Zararla Kurtulabilirim? En Erken, En Çabuk Ne Zaman Hayata Başlayabilirim, İşime Gücüme Dönerim Şeklinde Araştırınca O Zaman Çözüm İçin Bir Adres Olarak Beni Görüyorlar.”

dsc_0028-001.jpg

-Fistülde Ben Kesici Seton Olarak Damar Askısı Kullanıyorum.

Bu Yöntemi 10 Yıldır Sadece Ben Kullanıyorum. Bu Damar Askısı Normalde Damar Cerrahlarının Ameliyatta Kullandığı Bir Malzeme. Damarları Asmak İçin Ben Bunu Kesici Seton Olarak Kullanıyorum Ve Çok Etkili Oluyor. Her Çeşit At Nalı Fistül De Dâhil Diğer Fistüllerde De Kaslara Dokunmadan Bunu Yapabiliyoruz. Zemine Yaptıktan Sonra Da Fistülün Zeminine Lazer Uyguluyoruz Ondan Sonra Seton Uyguluyorum. Bunlarda Yara İyileşme Süreci Daha Hızlı Oluyor Tek Başına Lazer, Tek Başına Seton Her İkisini Aynı Anda Bir Hastaya Uygulamak Bunlar Aynı Sanat Gibi.

Mesela, Hemoroitte Ayrı, Ayrı Hastaya Aynı Zamanda Bant Uygulayabiliyorum, Aynı Zamanda Dondurma Yöntemi Yapabiliyorum, Işınlama Yapabiliyorum Ve Lazerle Kurutma Yapabiliyorum. Derecesine Göre Bu Tekniklerin Birkaçını Aynı Hasta Da Uygulayabiliyoruz. Bunlarla İlgili Makinelerimiz Cihazlarımız Donanımımız Teknik Becerimiz Var. Dolayısıyla Kullanacağımız Malzemeler Var. Enstrümanlarımız Var. Hepsi Uluslararası Standartlarda. Lazer Dâhil İnflanet Dâhil, Bant Dâhil. Bizim Damar Askısını Şu Anda Dünyada Benden Başka Kullanan Yok. Fistül Cerrahi De Bir Tek Ben Kullanıyorum. Kesici Seton Olarak Kullanıyorum. 7 Seneden Beri Kullanıyorum Ve Çok Başarılı Sonuçlar Alıyorum.

dsc_0003-003.jpg

-Fistül Artı Damar Askısı!

Bu Kendi Yöntemim. Hemoroitte Bis Yöntemi Var: Mesela Bant Artı Sikroterabi İnternette Yaygın. Çok Güzel Faydalar Alıyoruz Kanama Olmuyor. İyileşme Hızlı Oluyor. Hasta İşine Daha Hızlı Dönüyor. Günü Birlik Olabiliyor, Mesela Her Hasta Bir İmtihan. Diyorsun Ki Bir Hasta Da Ne Kadar Çeşit Formda Olabilir? Her Hastaya Yaptığım Müdahale Farklı Olabiliyor. Hasta Hemoroide Oluyor. Hemoroit 3 Ana Kök 4 Ayrı Yerde De Olabiliyor. Üzüm Salkımı Şeklinde Olabiliyor. Tek Bir Yerden Birinci İkinci Üçüncü Olabiliyor. Diğer Yerlerden Birinci İkinci Derece Olabiliyor. Yine Fistülü Çatlağı Olabiliyor. Enjekte Olabiliyor. Mantarlı Olabiliyor. Yüz Bin Türlü Hali Var. Herkese Aynı Şeyi Yapamıyorsun. Vaka Ya Ne Yapacağına Ameliyat Masasında Karar Veriyorsun. Yılların Tecrübesiyle Birlikte Karar Veriyorsun.

dsc_0017-003.jpg

-Kaç Yıllık Tecrübe Bu?

32 Senelik Bir Tecrübe. Ama 2002 Den Beri Ben Hemoroit Anal Bölge Fistül Premidasyol Cerrahileriyle Uğraşıyorum. Yılda 1500 - 2000 Ameliyat Yaptım. En Son Kasım Ayında Yapmış Olduğum 1 Aylık Ameliyat Sayısını Ben 217 Olarak Biliyordum. Hastane De Bilgi İşleme Sordum Ve Bana Sadece Ekim Ayı Ameliyat Sayısının 338 Olarak Açıklandığını Öğrendim. Bu İnanılır Bir Şey Değil, Ama Oldu. Ben Bu Ritme Dayanamayacağımı Ve Kendime Zarar Verebileceğimi Düşünerek Emekli Olduğum Ve Ayrıldım. Bir Ayda 300 Ameliyat Yapılmaz. Böyle Bir Şey Yok. Böyle Bir Sayı Yok. Bir Cerrah Bir Yılda 200 Ameliyat Yapar. Bir Ayda 300 Ameliyat Yapmaz. Ortalama 1 Yılda 200 Ameliyatın Altında Yaparsa O Cerrah Körlenir. Klasik Kitaba Geçmiştir. Bir Cerrah Ameliyat ’ta Bir Ayda  200 – 300’ü Geçti Mi Treni Raydan Çıkarır. Dengen Bozulur. Tansiyonun Çıkar. Dolayısıyla Bu Ritim Sadece Hastayı Ameliyat Etmekle Kalmıyorsun Ki Ameliyat Ediyorsun. Ameliyat Sonrası Takip Ediyorsun. Ameliyat Öncesi Hazırlık Yapıyorsun. Ameliyat Sırasında Konulara Dikkat Ediyorsun. Sonra Hasta Kontrollere Geliyor. Kontrollerde Bunların İyileşme Süreçlerini Takip Ediyorsun. Ameliyat Sonrası Meydana Gelebilecek Kanama Ağrı Hastaya Ait Faktörler Öyle Hasta Var Ki En Küçük Bir Yerde Öldüm Bayıldım Diyor. Bin Bir Çeşidi Var Bu Hastalıkların. Basit Bir Şey Değil Hemoroit. Herkeste Var. Ne Kadar Büyük Acılar İçerisinde Olduğunu Sadece Yaşayan Bilir.

dsc_0005-001.jpg

-Özel 7M Hastanesinde Başladığınız Süre İçerisinde Kaç Ameliyat Gerçekleştirdiniz?

İlk Günde 10’na Yakın Ameliyat Yaptım. Daha Hastane Kurulmadan Ki, Şu Anda Kuruldu. Hastanede Şöyle Bir Şey Var. Şu Anda Bizim İşlevselliğimiz Akçaabat’la İlgili Değil. Devlet Hastanesinde Görev Yaptığım Zaman, Beni Tanıyan Bilen Hastalar Türkiye’nin Dört Bir Tarafından Bana Geliyordu. Fakat Devlet Hastanesinde O Yoğunlukta Hastaların Birçoğu Bana Ulaşamıyorlardı. Çünkü Fiş Sırası Alan Ön Planda İdi. 182 Randevuları Vardı. Orada Da Garip Gurabaya Yardım Ettik. 30 Yılın Üstünde. Şimdi Burası Daha Elit Bir Yer Daha İyi Şartlar Altında Hizmet Vermeye Devam Ediyoruz.

dsc_0011-003.jpg

-Hemoroit Fistül Anal Fistül, Promiyel Apse Bu Tarz Ameliyatlarımızı Burada Rahatlıkla Yapabiliyorum.

Evet, Bütün Donamım Eksikliği De Kalktı.Özel 7m Hastanemizin Sgk İle De Anlaşması Da Mevcut. Şimdi Böyle Bir Durum Var Burada, Bu Ameliyatlar Ayaküstü Yapılır Mı? Yapılır. Fakat Diyorum Ya Her Vaka Bir İmtihan. Hatta Ameliyat Sırasında Hastanın Ağrısı Olabiliyor,Bayılma Hissi Olabiliyor. Veya Bölgeye Ait Hastaya Hemoroit Yapıyorsun Bakıyorsun Yırtığı Da Var. Yırtığı Nasıl Müdahale Edeceksin Lokalle Ona Dayanabilir Mi Veya Bakıyorsun Ameliyattan Masaya Almışsın Başka Bir Lezyon Görebiliyorsun. Hemoroit İleri Derece Olabiliyor Bu Sefer Bakıyorsun Banda Girmiyor Makinenin Kafasından Giremiyor O Zaman Onu Çıkarmak Gerekiyor. Dolayısıyla Ben Her Zaman Onu Söylüyorum Hasta İçin “Ofis Şartlarından Çok Daha İyidir Ameliyathane Şartları”. Hem Anestetik Açıdan Hem De Monitezizaryor Açısından. Ağrısının Olmaması Açısından Hem De Bizim Açımızdan. Hastanın Hastalıklı Bölgesini Daha Rahat Muayene Edebilmek Ve Ne Gerekiyorsa Onu Yapabilmek Ağrısız Bir Alanda Daha Mükemmel Bir Sonuç Elde Edilebilir.

-Sağlık Turizmi,Çevre Turizmi Yapıyorum Diyorsunuz Buna Küçük Bir Değinelim…

Bir Hasta Başka Bir Şehirden En Az 3-5 Kişi İle Geliyor. Onlar Burada Bir Gün Konaklıyorlar. Alışveriş Yapıyorlar. Yemek Yiyorlar, Geziyorlar. Para Harcıyorlar. Bir Günde 5-10 Hasta Bir Doktora Geldiği Zaman Ve Bu Kapıdan Günde 20’nin Üzerinde Yabancı Hasta Geldiği Zaman Bunların Her Bölgeye Bir Faydası Olacak. Bu Hastanenin Yurt Dışı Bağlantıları Da Oluyor. Şimdi Azerbaycan Gürcistan Rusya Ve Oradan Da İnsanlarda Gelecek Şimdi. Uçak Bileti De Dâhil Bunların Hepsinin Bir Karşılığı Var. Bu Hizmeti Almak İçin Bedel Ödüyor İnsanlar. Sadece Canları Acımıyor. Maddi Açıdan Da Bir Bedel Ödüyorlar. Bu Bir Alışveriş Ortamı Ortaya Çıkarıyor Piyasada. Taşıyıcısından Gıda Sektöründen Mesela, Gider Alışveriş Yapabilir Dimi. Bir Canlılık Ortaya Çıkar. Sağlık Turizmi Diye Bir Şey Var. Mesela Numune Bölge Doktorları Var, O Farklı Bir Şey. Ama Birde Marka Değeri Olmak Var. Marka Değer Demek Şu Demek. Bir Hastalık Konuşulduğu Zaman Diyor Ki Ayhan Çağılcı ’Ya Gidelim. Veya Başka Bir Hastalık Oluştuğu Zaman Şu Kişiye Gidelim Diyor. Marka Değer Budur. 

dsc_0013-005.jpg

-Dr. Ayhan Çağılcı’yı Marka Değer Yapan En Büyük Özelliği Nedir?

Başarı Ve Yaptığım İş. İşime Farklı Yönden Bakarım Ben. Klasik Kitaplardaki Ameliyat Şekilleri Sadece Tarihe Karıştı. Moligon Morgon Yöntemleri Var Cerrahi De Bunlar Daha Yapılmıyor. Çünkü Hasta Altına Kaçırabiliyor. Darlık Yapabiliyor. Öğrenciliğimde, Asistanlığımızda 89 Yıllarında Anlatılan Yöntemlerdi Bunlar. Ama Dünya Değişti Hala Aynı Yerde Olamayız. Sadece Mühendislik, Teknoloji İlerlemiyor Tıp Ta İlerliyor.

-Marka Demek Farklılık Demek.

Dün Mesela Bir Tane Makat Darlığı Yaptım. Ameliyat Olmuş Makat Daralmış Youtube İnternette Sadece 70 Derecelik Bir Alanı Yapılıyor. Ben Onu 270 Derece Yaptım. Yani Kitaplarda Yazılmamış Şey Bu. Biz Yazılmış Olan Kitabın Üstüne Kendi Deneyimlerimizi Bilgilerimiz Ekliyoruz. Marka Demek Farklılık Demek. Ben Kendimi Met Etmek İçin Konuşmuyorum, Zaten Sonuç Ortada. Bizde İş Konuşur. Yaptığın İş Nasıl Konuşur? Zaman İçerisinde Konuşur. Zaman İçerisinde Kümülatif Olarak Artar Artar Sonra Bir Ekspusyon Dediğimiz Patlama Olur. Bir Ayda 300 Ameliyat Bir Patlamadır. Ama İpin Ucu Kaçtı Benimde Emekli Olmamım Sebebi O. İpin Ucu Kaçtı Ben Şimdi Kimseye Hayır Diyemiyorum. Ne Oldu Şimdi Bir Kuyruk Bu Taraftan Gidiyor Pansuman Odasına Bir Kuyruk Öteki Taraftan Gidiyor Poliklinik Odasına Saat 4 Oluyor Hemşire Gidiyor 4 Buçuk Oluyor Sekreter Gidiyor Ben 5-6 Kadar Hasta Bakıyorum. Kimle Bakıyorum Hiç Kimse Yalnız Başıma. Açıkçası Kontrolden Çıktık. 3’e Kadar Mesai Dışı Başlıyor Ben 5’e Çeyrek Kala Mesai Dışından Çıkıyorum Tek Başıma. İş Disiplinin De Sadece Biz Çalışıyoruz. İşçi Çalışan Deği. Bir Ekip İşi İse Bu Ekibin Diğer Elemanlarının Da Birlikte Yönetsel Olarak Ta Birlikte Olması Gerekiyor. Başarı Böyle Olur. Sadece Bir Restoranda Aşçının Yemek Pişirmesi İle Olmuyor Bu İş. Bunun Servisi Gerekiyor Dimi. İşte Özel Sektörü Bunun İçin Tercih Ettim. Kişiler Mesai Tanımadan Çalışabilir, Çalışmak Zorunda Zaten. Ama Orada Öyle Değil. Memurluk Tınk Bitti. Çıkıyorum Ben. Ee Hasta Var Dışarıda Benim Mesaim Bitti Diyor. Saat 9’a Çeyrek Kala Anestezi Uzmanı Geliyor. Ben 7’da Geliyorum Vizit Yapıyorum. Bir Şey Dedim Mi Sen Ne Kadar Şey Yapıyorsun Bizi Niye Sıkıntıya Sokuyorsun Diyor.

-Son Olarak Neler Söylemek İstersiniz?

Doğru Yolda Gittiğimize İnanıyorum. Yaptığımız Ameliyatlarda Başarılı Olduğum İçin Marka Ve Tercih Edilen Hekim Oldum. Ayrıca Her Konuyu Bilmem Mesela Endoskopiyi Bilmem. Yapmadım Yapmamda. Benim İşim Başımdan Aşkın Başkası Öğrensin. Bir Konu Bil, Mesela Tiroit Cerrahisi, Meme Cerrahisi, Kanser Cerrahisi Dimi. Herkes Artık Belirli Bir Konuda En İyi Olmak Zorunda Ki Toplam Da En İyi Olalım. Bu Diğer Mesleklerde De Aynı. 

dsc_0040-002.jpgb-187.jpg

 

Editör: TE Bilisim