Genç Kalmak İçin Bilimsel Olarak Kanıtlanmış Yaşlanma Karşıtı 10 Besin

Yaşlanma, Dinamik Biyolojik, Fizyolojik, Çevresel, Psikolojik, Davranışsal Ve Sosyal Süreçlerdeki Değişikliklerle İlişkilidir. Yaşa Bağlı Bazı Değişiklikler, Günlük Yaşamın Duyu Ve Aktivitelerinin İşlevinde Azalmaya; Hastalıklara Ve Sakatlıklara Karşı Duyarlılığın Ve Hastalık Sıklığının Artmasına Yol Açar. Yaşlanma Doğal Bir Süreçtir Ve Sonuçlarından Kaçış Yoktur Ancak Beslenmenizde Yapacağınız Bazı Değişikliklerle Bu Etkileri Geciktirebilir Ve En Aza İndirebilirsiniz. İşte Zamana Meydan Okuyan O Besinler...

Ceviz

Çoklu Doymamış Yağlarla Dolu Olan Bu Süper Gıdanın Omega-3 Yağ Asidi İçeriği O Kadar Yüksektir Ki 1/4 Fincan Ceviz, Günlük Önerilen Omega-3 Yağ Asitlerinin Yaklaşık Yüzde 113'ünü Sağlar. Bu Temel Yağ Asitleri, Kolesterol Seviyenizi Düzenlemenize Ve Kalp Hastalığı Riskini Azaltmanıza Yardımcı Olur.

Bu Fitokimyasallar Ayrıca Beyninizdeki İnflamatuar Baskıyı Hafifletmeye Ve Böylece Gelecek Yıllar İçin Bilişsel Aktiviteyi Korumaya Ve Teşvik Etmeye Yardımcı Olur. Dahası, Ceviz Yaşa Bağlı Cilt Sorunlarınız İçin Bir Nimettir; İçlerinde Bulunan Omega-3 Yağ Asitleri, Cildin Güneş Hasarına Karşı Güçlendirilmesine Yardımcı Olur, Cilt Hücresi Zarlarını Güçlendirir Ve Doğal Yağ Bariyerini Koruyarak Cilde Sağlıklı Bir Parlaklık Kazandırır. Cevizde Bulunan Magnezyum, Demir, Çinko, Potasyum, Selenyum, Bakır Ve Lif İse Yaşlandıkça Enerjinizi Korumanıza Yardımcı Olur.

Yaban Mersini

Yaban Mersini, Belki De En Yüksek Proantosiyanin Ve Antosiyanin Konsantrasyonlarından Birine Sahiptir Ve Bu, Güçlü Antioksidan Aktiviteleriyle İlişkilendirilebilir. Antioksidanlar, Serbest Radikallerle Savaşır Ve Genellikle Birkaç Ciddi Hastalığın Ve Erken Yaşlanmanın Kökeninde Bulunan Serbest Radikallerin Neden Olduğu Yaşa Bağlı Oksidatif Hasarla Savaşmaya Ve Onarmaya Yardımcı Olur.

Ayrıca Yaban Mersini İçerisindeki Güçlü Antioksidanlar, Yaşa Bağlı Hafıza Ve Motor Fonksiyon Eksikliklerini Azaltarak Yaşlılar İçin Önemli Nörolojik Faydalar Sağlar. Yüksek Düzeyde A Ve C Vitaminleri İle Birlikte Bol Miktarda Antioksidan İçeriği, Yaban Mersinini Cildinizin Gençliğini Korumak İçin Bir Nimet Haline Getirir. Yaban Mersini, Enflamatuar Tepkinizi Hafifleterek Ve Kollajen Kaybını Önleyerek Cildinizi Güneş, Stres Veya Kirlilik Kaynaklı Hasarlardan Korumaya Yardımcı Olabilir.

Ispanak

Ispanak Antioksidanlar Açısından Oldukça Zengindir. Food Analytical Methods'da Yayınlanan Bir 2013 Raporu, Ispanağın Olağanüstü Yüksek Polifenol Ve Flavonoid İçeriğine Sahip Olduğunu Buldu. Ispanak, Yaşa Bağlı Zihinsel Gerilemeyi, Göz Ve Görme Koşullarını Ve Kemik Dejenerasyonunu Büyük Ölçüde Azaltmaya Yardımcı Olan İki Güçlü Antioksidan Olan Lutein Ve Zeaksantin Kaynağıdır.

Sadece Bu Da Değil, Aynı Zamanda Ispanakta Yüksek Miktarda A, C Ve E Vitaminlerinin Yanı Sıra Beta-Karoten De Vardır Ve Bunların Tümü Cildi Güneşin Zararlı Ultraviyole Işınlarından Korumaya Yardımcı Olur; Böylece Cildiniz Siz Yaşlandıkça Canlı Ve Sağlıklı Kalır. Özellikle C Vitamini, Kollajen Sentezini Uyarmaya Yardımcı Olurken, A Vitamini Yara İyileşmesini Destekler. Ek Olarak, Ispanak Gibi Yeşil Sebzeler Kardiyovasküler Hastalıkları Önlemeye, Yüksek Tansiyonu Ve Kolesterol Seviyelerini Düşürmeye Yardımcı Olabilir; Sindirim Sistemindeki Kanser Riskini Bile Azaltabilir. Günde Sadece 1 Fincan Taze Ispanak Vücudunuzu Sağlıklı Ve Cildinizi Yıllarca Genç Tutabilir.

Yeşil Çay

Yeşil Çay, Cildin Kırışmasına Ve Yaşlanmasına, Kahverengi Lekelere Neden Olan Zararlı Serbest Radikallerden Cildi Korumaya Yardımcı Olan Güçlü Antioksidan Özelliklerinden Dolayı Güzellik Ürünlerinin Üretiminde Yaygın Olarak Kullanılır. Bu Antioksidanlar, Erken Yaşlanmayı Yavaşlatabilir Ve Serbest Radikal Kaynaklı Hücresel Hasarı Tersine Çevirerek Cildinizin Genç Ve Esnek Görünmesine Yardımcı Olabilir. Bu Sağlıklı İçecek Aynı Zamanda Cilt Kanserine Karşı Korunmaya Yardımcı Olur. Yeşil Çayın Cilt Dostu Bir İçecek Olması, Zengin Kateşin Polifenol İçeriğine Bağlanabilir.

Yeşil Çayın Ayrıca Kalp Hastalığını Ve Yüksek Kolesterolü, Romatoid Artrit Riskini Önlemeye Ve Azaltmaya, Kemik Yoğunluğunu Korumaya Yardımcı Olduğu Araştırmalarla Gösterilmiştir. Başka Bir Araştırmada İse Uzun Süreli Yeşil Çay Tüketiminin Obezite Ve Tip 2 Diyabetle Savaşarak Kalp Hastalıkları Riskini Azalttığı Ortaya Koyulmuştur. Yaşınızdan Daha Genç Görünmek İstiyorsanız Günde 1 Veya 2 Bardak Yeşil Çay Size Çok Yardımcı Olabilir.

Somon

Somon, Mükemmel Bir Omega-3 Yağ Asitleri Kaynağıdır Ve Bu Nedenle Yaşlanma Sürecini Geciktirmede Etkilidir. Omega-3 Yağ Asitleri, Arterlerde Kolesterol Birikimini Önlemeye, Anormal Kalp Ritimlerine Karşı Korumaya Ve Yaşlandıkça Zihinsel Olarak Zinde Kalmanıza Yardımcı Olur. 2016'da Yapılan Bir Araştırmaya Göre Haftada En Az Bir Kez Deniz Mahsulü Yemeği Veya Omega-3 Yağ Asitleri İçeren Diğer Yiyecekler Yemek, Yaşlılarda Yaşa Bağlı Hafıza Kaybına Ve Diğer Bilişsel Sorunlara Karşı Koruma Sağlayabilir.

Dahası Somonun Anti-Enflamatuar Özellikleri Ve Yüksek Protein İçeriği, Cildinizi Lekeler, Sivilceler, Kırışıklıklar, Kahverengi Lekeler, Kaz Ayakları Ve İnce Çizgiler Gibi Çeşitli Yaşlanma Belirtilerinden Uzak Tutmaya Yardımcı Olur. Ek Olarak, Bu Soğuk Su Balığı, D Ve E Vitaminleri Gibi Yaşlanma Karşıtı Besinler Açısından Zengindir. Haftada Üç Veya Dört Porsiyon Somon Yemeye Çalışın.

Brokoli

Brokoli, Diğer Turpgillerden Olan Sebzeler Gibi, Yüksek Düzeyde Antioksidan Ve Etkileyici Sayıda Yaşlanma Önleyici Besin Maddesi İçerdiğinden Yaşlanma Sürecini Önemli Ölçüde Yavaşlatabilir. Bu Süper Gıda, Oksidatif Stres Kaynaklı Hücre Hasarına Karşı Korumaya Yardımcı Olan Ve Hatta Kanser Riskini Azaltabilen Sülforafan Ve İndol Bileşikleri İçerir.

Ayrıca, British Journal Of Nutrition'da Yayınlanan 2010 Tarihli Bir Araştırma, Brokolinin Cildiniz İçin Ne Kadar İyi Olduğunu Açıklıyor. Araştırmacılar, 700'den Fazla Japon Kadınının Cilt Elastikiyetini Ve Diğer Cilt Özelliklerini Ölçtüler; Sonucunda Daha Fazla Yeşil Ve Sarı Sebze Yiyenlerin Daha Az Kırışıklığa Sahip Olduğunu Buldular. Dahası, Brokoli İçerisindeki Folat, İlerleyen Yaşla Birlikte Optimum Beyin Fonksiyonunu Sağlamaya Yardımcı Olurken, İçindeki K1 Vitamini Kemik Yoğunluğunu Arttırır Ve Kırılma Riskini Azaltır. Haftada Üç Veya Dört Kez Bir Porsiyon Brokoli, Sağlığınızda Ve Yaşlanma Biçiminizde Fark Yaratabilir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, A Ve E Vitaminleri De Dahil Olmak Üzere Antioksidan Bakımından Yüksektir. A Vitamini Cildi Yaşlanma Sürecini Hızlandırmaktan Sorumlu Serbest Radikallerden Korurken, E Vitamini Cildin Onarılmasına Ve Yenilenmesine Yardımcı Olur. Zeytinyağının Cilt Üzerinde Güçlü Anti-Enflamatuar Etkileri Vardır Ve Cildi Güneşin Zararlarından Koruyabilir. Journal Of Drugs İn Dermatology'de 2014'te Yayınlanan Araştırma, Zeytinyağının Fotoyaşlanmanın Tedavisinde Ve Önlenmesinde Rol Oynayabileceğini Göstermiştir. Bu Nedenle, Daha Yüksek Zeytinyağı Alımı, Daha Az İnce Çizgiler, Daha Az Kırışıklık, Daha Düzgün Bir Cilt Tonu Ve Pürüzsüz Doku Anlamına Gelir.

Zeytinyağındaki Tekli Doymamış Yağ Asitleri Ayrıca Kalp Sağlığını İyileştirebilir, Kolesterol Seviyelerini Düşürebilir Ve Kan Şekerini Kontrol Edebilir. Dahası, Tüketilen Zeytinyağı Miktarı Yaşa Bağlı Bilişsel Gerileme Ve Hafıza Kaybı, Bunama Ve Alzheimer Hastalığı İle Ters Orantılıdır. Zeytinyağının Yaşlanma Önleyici Faydalarından Yararlanmak İçin, Onu Normal Yemeklik Yağınız Olarak Kullanın. Ayrıca Bu Sağlıklı Yağ Hem Banyo Yağı Hem De Topikal Nemlendirici Olarak Kullanılabilir.

Bitter Çikolata

Bitter Çikolata Hücrelerde Oksidatif Hasara Neden Olan, Yaşlanma Sürecini Hızlandıran Ve Farklı Kanser Türlerine Neden Olan Serbest Radikallerden Vücudunuzu Korumaya Yardımcı Olan Antioksidanlarla Yüklü Bir Süper Besindir. Bitter Çikolatada Bulunan Kakao, Kan Damarlarını Gevşemeye Teşvik Eden, Onları Genç, Esnek Ve Esnek Tutan Flavanollere Sahiptir. Bu Da Yüksek Tansiyon, Tip 2 Diyabet, Böbrek Hastalığı Ve Bunama Riskini Azaltır.

Bitter Çikolata Cilt Sağlığınıza Da Fayda Sağlar. Journal Of Nutrition'da Yayınlanan 2006 Tarihli Bir Çalışma, Kakaodan Alınan Diyet Flavanollerinin Endojen Işık Korumasına Katkıda Bulunduğunu, Dermal Kan Dolaşımını İyileştirdiğini Ve Kozmetik Olarak İlgili Cilt Yüzeyini Ve Hidrasyon Değişkenlerini Etkilediğini Bildirmektedir. Başka Bir Araştırmaya Göre İse Flavanol Bakımından Zengin Bir Çikolatanın Düzenli Tüketimi Önemli Ölçüde Işık Koruması Sağlar Ve Bu Nedenle İnsan Cildini Zararlı UV Etkilerinden Korumada Etkili Olabilir. Kilo Alımına Neden Olabilecek Yüksek Kalori Ve Doymuş Yağ İçerdiğinden Bitter Çikolatayı Ölçülü Tüketin. En Az Yüzde 70 Kakao İçeren Küçük Bir Parça Bitter Çikolata Yeterli Olacaktır.

Domates

Günde Bir Domates, Yaşlanmanın Etkilerini Tersine Çevirebilir. Likopen, Domatesin Başlıca Karotenoididir Ve Yaşlanma Karşıtı Faydalar Sağladığı Söylenebilir. Likopen, Cildi Zararlı Serbest Radikallerden Korur Ve Cildi UV Hasarından Koruyan Doğal Bir Güneş Koruyucu Görevi Görür; Böylece Güneş Lekelerinin, Kuruluğun Ve Kırışıklıkların Oluşumunu Ve Görünümünü Azaltır. Domates Açısından Zengin Bir Diyet, Cilt Elastikiyetini Ve Gücünü Koruyarak Esnek Tutan Protein Olan Kolajen Üretimini De Artırır.

Domates Ayrıca Kolesterolü Azaltma, Kalp Hastalığını Önleme Ve Çeşitli Kanserleri Önleme Yeteneğine De Sahiptir. Deneysel Ve Terapötik Tıp'ta Yayınlanan 2012 Tarihli Bir Araştırma, Domates Tüketiminin Trombosit Antiagregasyon Aktivitesi Ve Endotel Koruması Üzerinde Olumlu Bir Etkiye Sahip Olduğunu Ve Bunun Da Kardiyovasküler Sağlık İçin Faydalı Olabileceğini Buldu. Optimum Sağlık Ve Güzel Görünen Bir Cilt İçin Günde 1 Bardak Domates Suyu İçmeye Çalışın Veya 1 Domates Tüketin.

Kırmızı Dolmalık Biber

Kırmızı Dolmalık Biber, Kollajen Üretimine İyi Gelen Yüksek C Vitamini İçeriğine Ek Olarak, Alfa-Karoten, Beta-Karoten, Likopen, Lutein, Kriptoksantin Ve Zeaksantin Gibi Karotenoidler Adı Verilen Güçlü Antioksidanlar İçerir. Karotenoidler, Birçok Meyve Ve Sebzede Gördüğünüz Parlak Kırmızı, Sarı Ve Turuncu Renklerden Sorumlu Bitki Pigmentleridir.

Dolmalık Biberin Diğer Tüm Çeşitler Arasında En Yüksek Zeaksantin Konsantrasyonunu Sergilediği Bulunmuştur. Kırmızı Dolmalık Biberi Atıştırmalık Olarak Tüketebilir, Salataya Doğrayabilir Veya Tavada Soteleyebilirsiniz.

1-(2)-485.jpg

 

Editör: TE Bilisim