"Fındığını Satamayan Üretici %50 Zarar Etti"

Üretici zararda...

Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, fındık fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekerek, "Ordu ve Giresun bölgesindeki üreticilerimiz 3 ay önce sattığı 1 ton fındıkla 150 gram altın alıyordu, şimdi 1 ton fındıkla 100 gram altın alabiliyorlar" dedi.

Türkiye'nin önemli geçim kaynaklarından bir tanesi olan fındıkta yaşanan fiyat düşüşleri fındığın anavatanı olan Ordu'da üreticinin yanı sıra esnafı da olumsuz etkiliyor. Serbest piyasa da fındığın 9.5-10 TL arasında satılması esnaf tarafından da tepkiyle karşılanıyor. Fındık fiyatlarındaki düşüşün kuyumcuları olumsuz etkilediğini ifade eden Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Adnan Hayati Keskin, "Ordu ve Giresun bölgesinde geçimini fındıkla sağlayan üreticilerimiz 3 ay önce sattığı 1 ton fındıkla 150 gram altın alabiliyordu, şimdi ise 1 ton fındıkla 100 gram altın ancak alabiliyor ve bu sürekli değişiklik gösteriyor. Bu da fındık üreticisinin 3 ayda altın bazında yapmış olduğu zararı gösteriyor. 3 ay önce fındığını satıp altına yatıran üretici yüzde 50 kazanç sağladı ama satamayanlar yüzde 50 oranında bir zarara uğradı" diye konuştu.

"ÜRETİCİDE ESNAFTA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI"

Fındık fiyatlarının artacağını düşünerek borçların ertelendiğini, beklentilerin karşılıksız çıkması ile zor durumda kaldıklarını aktaran Keskin, "Fındık fiyatlarının sürekli düşmesi tüm esnafı etkilediği gibi biz kuyumcuları da yüzde 100 olumsuz etkiledi. Biz kendi alacaklarımızı da fındık artacak ümidiyle erteledik. Gelinen noktada vatandaşta esnafta hayal kırıklığı yaşadı. Tüccar tekeli kırıldığı sürece vatandaşlarımız mutlu sona ulaşacaktır. Fındığın artacağı kesin" şeklinde konuştu.

"2016 YILI ALTIN PİYASASI İÇİN HAREKETLİ GEÇECEK"

Altın sektörü açısından 2016'nın hareketli geçmesini beklediklerini vurgulayan Adnan Hayati Keskin, "FED'in faiz arttırımı 2016 yılını etkileyecektir. Agresif faiz arttırımları olmasa bile doların güçleneceği, altının ONS bazında düşük seyredeceği bir yıl bizi bekliyor. 2016'nın oldukça hareketli geçeceği belli. Örneğin Amerika'daki başkanlık seçimi, İngiltere'deki Avrupa Birliği referandumu ve Çin'in 5 yıllık planı bu hareketliliğin nedenlerinden sadece bir kaçı. Tüm bunlara rağmen her zaman savaşta barışta en güvenilir liman altındır. Uzun vadede yatırım yapmak isteyenler yine altını seçebilir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim