Herry Kadın Giyim Markasının Sahibi Selami Sarı, Memleketi Trabzon’da Konfeksiyon Üretimi Yapmak İçin Akçaabat’taki Tekel Binasını 22 Yıllığına Kiraladı. Üretim Planlarken, Yerel Yönetimin Baskısıyla Otel Yatırımı Yapmak Zorunda Kaldığını Belirten Sarı, “Biz De Binayı Ortadan İkiye Böldük. Yarısını Otel, Yarısını Üretim Tesisi Yaptık” Dedi.

IMG_8128* Trabzon’daki Yatırımın Öyküsünü Dinleyebilir Miyiz?

İstanbul’da Üretim Var Ama Trabzon’da Hata Hakkı Tanımayan Akıllı Makinelerle Üretime Başlıyoruz. Akçaabat’ta Tekel Binası’nı 22 Yıllığına Kiraladık. 5 Milyon Dolar Harcadık Ve Temmuzda Üretim Başlıyor. Bu Bir Nevi Sosyal Sorumluluk Projesi Benim İçin. İş İmkanı Yaratmak İstedim Hemşerilerime.

Demet Cengiz BİLGİN 7 Haziran 2010 Tarihli Haberinden Alıntı…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yıl  08 mayıs 2014 edindiğimiz bilgilere göre herry kadın giyim markasının yer aldığı Akçaabat fabrikasında işçilerin çok zor durumda olduğu söyleniyor.

Üretime başladığı günden itibaren akçaabat’ta işsizlik anlamında önemli açığı kapatacağı konusunda beklentilere cevap  vermesi beklenen fabrikada çalışan işçilerin durumlarının işler acısı olduğunu öğrendik.

22 yıllığına kiralanan ve 5 milyon dolar harcanarak akçaabat’ta üretime başlayan herry kadın giyim mağazasında çalışan ve işçilerin birçoğu şu şekilde açıklama yaptılar…..

İşe İlk Başladığımızda İş Kura Çalışıyorduk. Maaşımız 300 TL’ydi.

O Zamanlar Zorunlu Mesaiye Bırakıyordular Normal İş Bitiş Saatimiz 5 Buçuktu Fakat Saat 6 Buçukta İşi Bıraktırıyordular. Zorunlu Mesai Saat 10-11 e Kadar İş Uzuyordu. O zamanki işe başlangıç tarihimiz  12.06.2010’du Yalnız Sigortamız  2010 yılının Nisan ayının  6 sında başlatıldı.

İşe başlangıç sözleşmelerimizde bizlere Yemek Verileceği Yazıyordu Fakat Bir Süre Yemek Verilip Daha Sonra Bir Kaç Ay Yemek Verilmemeye Başlandı. Resmi Tatillerde Çalıştırılıyoruz Ve Mesai Olarak Sayılmıyor. Sonra Mesai Paralarımız Verilmedi. Daha Sonra Maaşlar Gecikmeli Verilmeye Başlandı Bazen Bir Hafta Bazen İki Hafta. Mesai Paralarımız Verilmedi. Raporlu Olduğumuz Zaman Bile Çalışmaya Zorlandık. İşe İhtiyacımız Olduğu İçin Mecburen Çalışmayı Kabul Edenler Oldu. Raporlarımız Kabul Edilmedi. Hakaretlere Maruz Kaldık. Rapor Aldığımızda Rapor Süresi Bitip İşe Tekrar Başladığımızda Tavırlarla Karşı Karşıya Kaldık. İşten Çıkarılanlar Oldu. Çok Sayıda Maaş Verilmediğinden Dolayı İşten Çıkan Fakat Tazminat için Uğraşanlar Var Tazminat Verilmiyor. Denetime Gelineceği Zaman Fabrikaya Bir Hafta Öncesinden Haber Geliyor Ve İşçiler Tembihleniyor Nasıl Konuşulacağı Söyleniyor.

IMG_8144İşçilerden Bir Kaçını Seçip Sorulan Sorulara Ne Cevap Verileceği Söyleniyor. Yalan Konuşmak Zorunda Bırakılıyoruz.10 aydır Maaş Gecikmeli Veriliyor Ayrıca MaaşlarYarım Yarım Veriliyor . Şuanda Da 2 Buçuk Aylık Maaşımız İçerde Maaşları Vermemek İçin Her Düzenbazlık Yapılıyor. Cuma Günü Act Banttaki İşini Alıp, Kumaşlarını İğnesine Varıncaya Kadar Toplayıp Gidince Bu Duruma Ve Maaş Verilmemesine Daha Fazla Tahammül Edemeyen İşlerden Bir Kaçı Sinir Krizi Geçirdi İnsanlar Mağdur Oldu. Ambulansla Hastaneye Getirilen İşçiler Oldu. Bu Durum Karşısında İşçiler Karara Vararak Pazartesi Eylem Yaptılar Makinalar Kapandı. Şu An İşçiler Patronların Bir Karara Varmasını Bekliyor. Fakat Ortaklar Ve Patronlar, İşçileri Yıldırmaya Çalışıyorlar Tazminat Vermemek İçin. İşçilerin Pes Edip Çıkış Vermesini İstiyorlar.

07.05.2014 Tarihi Çarşamba Günü İşçilere Fabrikanın Işıkları Bile Açılmadı Yemek Verilmedi, Çay Molasında Çay Bile Verilmedi...açıklamasında bulundular.

 

Editör: TE Bilisim