Doğum kontrolünde yeni yöntem, yeni dönem

Doktor Ebru Ünal, Avrupalı kadınların uzun yıllardır güvenle kullandığı Gynefix Spiral'in uygulamasını Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki doktorlara anlatacak.

Doktor Ebru Ünal, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki doktorlara Gynefix Spiral'i uygulama eğitimini verecek. İstenmeyen gebeliğin önlenmesi için çiftlerin korunmasının çok önemli olduğunu belirten Dr. Ünal, Türkiye'ye yeni gelen Gynefix Spiral'in diğer bakırlı spirallerden daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Gynefix eğitimini Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın İstanbul Atakent Hastanesi'nde verdiği eğitimde aldığını ifade eden Dr. Ebru Ünal, “Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hekim arkadaşlarımızın uygulamayı öğrenmeleri için eğitmen olarak görevlendirildim.

Bu bölgede şu an için tek eğitmenim. Gynefix sadece eğitim almış hekimler tarafından takılabilir.

Takılmadan önce ve sonra ultrason değerlendirmesi gerektiği için uygulama ebe veya hemşireler tarafından yapılamaz. Uygulama tekniğini bilmeyen hekim de uygulama yapamaz” diye konuşuyor.

 Gynefix’i her kadının kullanabileceğini söyleyen Ünal, “Yıllardır kullanılan bakırlı T spirallerin aksine Gynefix, rahim içinde kaymaz veya yer değiştirmez.

Gynefix adet kanamalarını değiştirmez ve ilişki sırasında T spiralin oluşturduğu gibi kramp veya Ağrı yapmaz. Doğum yapmış veya yapmamış tüm kadınlara uygulanabilir.

Gynefix'in etkisi 5 yıldır ve çıkarıldıktan sonraki ay gebe kalınabilir” diyor.

 Doktor Ebru Ünal, daha önce depoprovera denen sadece pogesteron içeren iğneleri kullanarak korunmuş olan kadınların rahim duvarı inceleceğinden Gynefix uygulaması için 6 ay beklemeleri gerektiğini söylüyor.

Ünal, Gynefix'in aktif olarak rahim enfeksiyonu olan kadınlara da enfeksiyon geçinceye kadar uygulanamadığı belirtiyor.

Editör: TE Bilisim