Diyanet Merak Edilen Soruyu Yanıtladı

Aşı Olmak Ve Kan Vermek Orucu Bozar Mı? Diyanet Yanıtladı…

Ramazan Ayının Gelmesiyle Birlikte Orucu Bozan Durumlar Da Gündeme Gelmeye Başladı. Cevabı Merak Edilen Soruların Başında İse Aşı Olmak Veya İğne Yaptırmak Orucu Bozar Mı Geliyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Din İşleri Yüksek Kurulu’muzun Da Açıkladığı Gibi Gerektiğinde Oruçluyken Aşı Olmakta Bir Sakınca Yoktur Ve Bu Durum Orucu Bozmaz” Dedi.

On Bir Ayın Sultanı Ramazan Ayının Gelmesiyle Oruçlarının Bozulmaması İçin Dikkat Eden Ancak Rahatsızlığı Bulunan Vatandaşlar Aşı Olmak Veya İğne Yaptırmak Orucu Bozar Mı Merak Ediyor. İşte Sorunun Yanıtı…

AŞI ORUÇ BOZAR MI?

Vatandaştan Yoğun Olarak ‘Oruçluyken Aşı Olabilir Miyiz?' Soruları Aldıklarını Belirten Ali Erbaş, “Din İşleri Yüksek Kurulu'muzun Da Açıkladığı Gibi Gerektiğinde Oruçluyken Aşı Olmakta Bir Sakınca Yoktur Ve Bu Durum Orucu Bozmaz” Dedi.

Merak Edilen Soruya Diyanet’in Resmi Sitesinde Şu Şekilde Yanıt Verildi;

Oruç; Yemek, İçmek, Cinsel İlişki Ve Bunların Kapsamına Giren Şeylerle Bozulur. Bu Sebeple, Besin Değeri Taşımayan Aşılar Orucu Bozmaz.

Tedavisi Devam Eden Hastalar, Sağlıklarına Kavuşup Tedavileri Sona Erinceye Kadar Oruçlarını Erteleyebilirler. Bununla Birlikte, Ramazan Ayında Herkesle Birlikte Oruca Devam Etmeyi Arzu Ediyorlar Ve Oruç Tutmalarına Da Başka Bir Engel Bulunmuyorsa İğnelerini İftardan Sonra Yaptırmaları Yerinde Olur. Bu İmkâna Sahip Olmayanlar, Tedavi Ve Aşı Amaçlı İğne Yaptırabilirler. Ancak, Oruçlu İken Gıda Ve Vitamin İğneleri Yaptıranların, Ağızdan Aşı Alanların Damardan Serum Ve Kan Verilenlerin Orucu Bozulur. Daha Sonra Bu Oruç Kaza Edilir.

ORUÇLU İKEN KAN VERMEK, KAN ALMAK ORUÇ BOZAR MI?

Ramazan'da Oruçlu İken Kan Verenin Orucu Bozulmaz (İbn Kudâme, El-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda Kan Almak İse, Beslenme, Gıda Alma Kapsamına Girdiği İçin Orucu Bozar. Kan Vermenin Orucu Bozup Bozmaması İle İlgili Olarak Birbirine Zıt İki Rivayet Vardır. Bunlardan Birine Göre Hz. Peygamber (S.A.S.), “Hacamat Yapanın Ve Yaptıranın (Vücuttan Tedavi Maksadıyla Kan Alanın Ve Aynı Amaçla Vücudundan Kan Aldıranın) Orucu Bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) Buyurmuştur. Öte Yandan Resûlullah'ın (S.A.S.) Oruçlu İken Hacamat Yaptırdığı Rivayet Edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29).

Bu İki Hadisi Birlikte Değerlendiren Bilginlerin Çoğu, Birinci Hadisi “Hacamat Yapan Kişinin, Kanı Özel Alet İle Emerken Ağzına Kaçırabileceği, Hacamat Yaptıran İse Kan Verdiği İçin Zayıf Düşerek Hasta Olabileceği İçin Oruçları Bozulma Tehlikesi İle Karşı Karşıya Kalır.” Şeklinde Yorumlamış Ve İkinci Hadisi Esas Alarak Kan Vermenin Orucu Bozmayacağı Sonucuna Varmışlardır.

1-(2)-377.jpg

Editör: TE Bilisim