Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Kasım Ayında Açıklanacak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Emeklilikte Yaşa Takılanlarla İlgili Açıklama Yaptı. Kalın Konunun Bugün Gündeme Gelmediğini Söyledi.

Karma Eğitim Kalkıyor İddiasıyla İlgili De Açıklama Yapan İbrahim Kalın, "Karma Eğitim Olduğu Haliyle Devam Ediyor. Bunun Yanında Karma Olmayan Eğitim De Verilebilir" İfadelerini Kullandı.

Öte Yandan Kalın, Kasım Ayında İkinci 100 Günlük İcraat Programının Da Açıklanacağını Duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "İdlib'e Yönelik  Bir Saldırı Her Şeyden Önce Şu Ana Kadar Devam Eden Siyasi Süreçleri  Dinamitleyecektir, Ciddi Bir Güven Bunalımına Yol Açacaktır." Dedi. Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan Başkanlığında Yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Devam  Ederken Açıklamalarda Bulundu, Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı.

Toplantıda 100 Günlük İcraat Programının Genel Hatlarıyla Ele  Alındığını Belirten Kalın, "Kasım Ayı İçerisinde De İkinci Yüz Günlük İcraat  Programı Açıklanacak, Bununla İlgili Hazırlıklarımız Da Devam Ediyor." Diye  Konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bizzat Projeleri Takip Ettiğini Vurgulayan  Kalın, Bunların Zamanlı Bir Şekilde Ve Verimli Bir Biçimde Hayata Geçirilmesinin  Öncelikleri Arasında Yer Aldığını Bildirdi. Ekonomiyle İlgili De Hazine Ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Bir  Sunumu Olduğunu Aktaran Kalın, "Özellikle Türkiye'deki Pozitif Yatırım Ortamının  Devam Ettiğini Tekrar İfade Etmek İstiyorum. Türk Ekonomisi Özellikle  Uluslararası Yatırımcılara Güven Veren Bir Ekonomi Olmaya Devam Etmektedir."  Dedi.

İkinci Çeyrek Büyümenin 5,2 Oranında Gerçekleştiğini Ve Bunun Türk  Ekonomisinin Bütün Bu Zorluklara, Farklı Yerlerden Gelen Olumsuz Etkilere Rağmen  Büyümeye, Üretmeye Devam Ettiğini Gösterdiğine İşaret Eden Kalın, "Önümüzdeki  Günlerde De Cumhurbaşkanımız Başta Olmak Üzere Bütün Ekonomi Yönetimimizin Bu  Konuyla İlgili Alacağı Tedbirler, Görüşmeler, Temaslar Da Devam Edecek."  İfadesini Kullandı.   Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu  Dolayısıyla Amerika'ya Ziyaret Yapacağını Anımsatarak, "Orada Da Öncesinde Ve  Güvenlik Kurulu Esnasında Da Yatırımcılarla Birtakım Görüşmeleri Olacak.  Bakanlarımızın Hakeza Yatırımcılarla, Uluslararası Şirketlerle, CEO'larla  Görüşmeleri De Devam Edecek. Yani Ana Hatlarıyla Türk Ekonomisiyle İlgili Bir  Panik Havasının Olmadığını Burada Özellikle Tekrar İfade Etmek İstiyorum. Bu  Türbülans Gibi Görünen Dönemin De Kısa Sürede Aşılacağından Biz Eminiz." Diye  Konuştu.

Yeni Eğitim Yılının Başlayacağını Ve Bu Çerçevede Milli Eğitim Bakanı  Ziya Selçuk'un Bir Sunumu Olduğunu Belirten Kalın, Özellikle Yeni Dönemle İlgili  Alınan Tedbirlerin Takdim Edildiğini Bildirdi.

Alınan Tedbirlere İlişkin De Bilgi Veren Kalın, Şöyle Devam Etti: "Öncelikle Güvenlik Noktasında Bütün Öğrencilerimizin Güvenli Ve Huzur  İçerisinde Yeni Öğretim Yılına Başlaması İçin Milli Eğitim Bakanlığı İle İçişleri  Bakanlığımız Arasında Bir Çalışma Yapıldı. Güvenlik Görevlilerinin  Görevlendirilmesi Noktasında Gerekli Bütün Tedbirler Alındı. Pazartesiden  İtibaren Bu Uygulamaları Da Hep Birlikte Göreceğiz. Yani Özelikle Velilerin,  Alilerin Bu Konuda Müsterih Olmalarını Söyleyebiliriz. İki Bakanlığımızın Bu  Konudaki Çalışması İnşallah Somut Olarak Sahada Da Görülecek."

Milli Eğitim Bakanlığı İle Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  Arasında 60 Bin Temizlik, 20 Bin De Sivil Güvenlik Görevlisinin  Görevlendirilmesiyle İlgili Bir Çalışma Başlatıldığına Değinen Kalın, "Bunlar  Özellikle Güvenliğin Yanı Sıra Okullarımızın, Çevresinin Ve Bahçelerinin  Temizliği Konusunda Önemli Bir İhtiyaçtı. Bu Vesileyle Bu Çalışma Da Şu Anda  Tamamlanma Aşamasına Girmiş Durumda." İfadesini Kullandı.

Kalın, İki Bakanlığın 60 Bin Temizlik, 20 Bin De Sivil Güvenlik  Görevlisinin Görevlendirilmesi Konusunda Mutabakata Vardığını Belirtti. Kalın,  "Yeni Öğretim Yılına Başlayacak Bütün Öğrencilerimize Hayırlı, Bereketli, Feyizli  Bir Öğretim Yılı Temenni Ediyorum. Aynı Şekilde Öğretmenlerimize,  İdarecilerimize, Bütün Yöneticilerimize De Gençlerimizin Ufkunu Daha Da Açacak  Onları Parlak Bir Geleceğe Hazırlayacak Bir Öğretim Yılı Olmasını Temenni  Ediyorum." Dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Geçen Hafta Astana Üçlü Zirvesinin Üçüncü  Toplantısını Gerçekleştirmek Üzere Tahran'da Olduğunu Anımsatan Kalın, Şu  Değerlendirmelerde Bulundu:

"Orada Yapılan Görüşmeleri Ve Müzakereleri Canlı Yayından Hepiniz De  İzlediniz. Açıkçası Bizim De Beklemediğimiz Bir Biçimde Müzakere Kısmı Canlı  Yayınlandı. Aslında Bu Da Bir Hayra Vesile Olduğu. Bunu Neden Söylüyorum?  Özellikle Cumhurbaşkanımızın İnsani Duyarlılık Noktasında Ve İdlib'e Yönelik  Muhtemel Bir Saldırının Önlenmesi İçin Nasıl Bir Gayret Ve Mücadele İçerisinde  Olduğunu Bütün Dünya Da Görmüş Oldu."

Tahran Zirvesinden Sonra Bile İdlib'in Güney Uçlarından İtibaren  Birtakım Saldırıların Hala Devam Etmekte Olduğuna Dikkati Çeken Kalın, "Yani Bu  Süreç İçerisinde Biz Hem Tahran'daki Zirvede Muhataplarımıza Yani Rusya  Federasyonu Ve İran'a Hem De Dünya Kamuoyuna Cumhurbaşkanımızın Çok Açık, Net  Çağrıları Oldu. Yani Bu İdlib'e Yönelik Bir Saldırının Sadece Bir İnsani Bir  Felaketle Sonuçlanmayacağını, Bunun Çok Ciddi Siyasi, Diplomatik Sonuçları  Olacağını Da İfade Ettik, Etmeye De Devam Ediyoruz." Dedi.

"DÜNYA KAMUOYUNUN ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMASI GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bugün Bir Amerikan Gazetesinde Yayınlanan  Yazısında Da İfade Ettiği Gibi Bu Konuda Sadece Türkiye'nin Çaba Göstermesinin  Asla Yeterli Olmayacağını Vurgulayan Kalın, Şu Görüşlere Yer Verdi:

"Dünya Kamuoyunun Da Burada Elini Taşın Altına Koyması Gerekiyor Ama  Bunu Hakikaten Samimiyetle Ve Ciddiyetle Yapması Gerekiyor. İdlib'e Yönelik Bir  Saldırı Her Şeyden Önce Şu Ana Kadar Devam Eden Siyasi Süreçleri  Dinamitleyecektir, Ciddi Bir Güven Bunalımına Yol Açacaktır. Yüz Binlerce İnsanın  Türkiye'ye Doğru Tekrar Hareket Etmesine, Göç Etmesine Sebep Olacaktır.

Zaten Milyonlarca Mülteciyi Türkiye'de Barındırdığımız Bir Dönemde  Yeni Bir Göç Dalgasının On Binler, Yüz Binleri Kapsayacak Bir Göç Dalgasının  Türkiye'ye Dönük Gerçekleşmesi Başka Komplikasyonları Ortaya Çıkaracaktır. Bunun  Etkileri Sadece Türkiye İle De Sınırlı Kalmayacaktır, Buradan Avrupa'ya, Başka  Ülkelere De Sıçrayacaktır. Dolayısıyla Burada Bizim Çağrımız Bütün Dünya  Kamuoyunun, Batılı Ülkelerin, Amerika Birleşik Devletleri'nin, Bölge Ülkelerinin  Bu Konuda Eş Güdüm Ve Koordinasyon İçerisinde Hareket Ederek İdlib'e Yönelik  Muhtemel Bir Saldırıyı Durdurmasıdır." Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Da Tahran'daki Zirvede Dile Getirdiği Bir  Konunun Altını Çizmek İstediğini Belirten Kalın, Şunları İfade Etti:

"Zaman Zaman Batılı Ülkelerin 'Esed Rejimi İdlib'de Kimyasal Silah  Kullanırsa Müdahalede Bulunuruz' Açıklamalarının Son Derece Yetersiz Ve Tutarsız  Olduğunu İfade Etmeliyiz. Çünkü Şu Ana Kadar Suriye Savaşında Öldürülen Yüz  Binlerce İnsanın Yüzde 99'undan Fazlası Konvansiyonel Silahlarla Öldürüldü.  'Kimyasal Silahlar Kullanılırsa Müdahale Ederiz Ama Konvansiyonel Silahlarla  Saldırmaya Devam Ederse Hiçbir Şey Yapmayız' Anlamına Gelen Bu Açıklamaların  Suriye Bağlamında Oyun Değiştirici Bir Unsur Olmayacağı, Caydırıcı Bir Nitelik  Arz Etmeyeceği Çok Açık Net Olsa Gerektir.

Ayrıca 'Kimyasal Silah Kullanılırsa Müdahale Ederiz' Demek  Konvansiyonel Silahlarla Saldırmaya Ve Şu Andaki Katliamları Yapmaya Devam  Edebilirsiniz Demektir. Bunun Hiçbir İler Tutar Tarafı Olmadığını İfade  Etmeliyiz. Burada Kimyasal Ya Da Konvansiyonel Bütün Silahlarla Ölümlerin Tamamen  Durdurulmasına Yönelik Bir Çağrının Yapılması, Ciddi Bir Diplomatik Çalışmasının  Yapılması, Esed Rejimine Ve Onun Destekçilerine Yönelik Birtakım Başka  Girişimlerin Devreye Sokulması Gerekiyor." Kalın, Süreç İçerisinde İnsani Duyarlılık Gösteren Tarafın Türkiye  Olduğu Açık Ve Net Bir Şekilde Ortada Olduğuna Bildirdi.

Sözcü Kalın, Şunları Kaydetti:

"Ama Biz Duruşumu Sergiledik Yapacağımızı Yaptık Artık Gerisine  Karışmıyoruz Diyecek Durumda Da Değiliz. Ortada İnsani Siyasi Bir Kriz Var, Bu  Büyüyerek Herkesi İçine Çekecektir. Dolayısıyla Burada Bizim Beklentimiz Bütün  Tarafların, Bütün Paydaşların Mutlaka Bu Süreç İçerisinde Önümüzdeki Günlerde  Yapıcı Katkılar Sunacak Şekilde Bir Tutum İçine Girmeleri Ve İdlib'e Yönelik  Bütün Bu Mahsurları Ortadan Kaldıracak Bir Siyasi Çözüm Üzerinde Mutabık  Kalmalarıdır. Biz Türkiye Olarak Bu Konudaki Çalışmalarımıza Devam Edeceğiz Ama  Bunu Sadece Türkiye'nin Omuzlarına Bırakmak Bu Yükü Ne Adildir Ne De İnsaflı Bir  Yaklaşımdır. Dolayısıyla Burada Önümüzdeki Günlerde Müttefiklerimizden De Ciddi  Katkılar Beklediğimizi Özellikle İfade Etmek İstiyorum Ki Sayın Cumhurbaşkanımız  Da Bu Konuları Önümüzdeki Günlerde Yapacağı Temaslarda Ayrıca Birleşmiş Milletler  Güvenlik Kurulunda Hem Yapacağı Konuşmada Hem De Temaslarında Dile Getirecek."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Filistin  Halkının Bir Bütün Olarak İradesini Dikkate Almayan Hiçbir Çözümün Çözüm  Olmayacağını Herkesin Bilmesi Gerekiyor." Dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM)  Ziyaretinin Hemen Ardından 28-29 Eylül'de New York'tan Berlin'e Geçeceğini,  Almanya'ya 2 Günlük Bir Devlet Ziyaretinde Bulunacağını Bildiren Kalın,  Türkiye'nin Almanya'yla Kökü Ve Kapsamlı İlişkileri Olduğunu Söyledi.

İnsani, Ticari, Siyasi, Diplomatik, Kültürel Ve Diğer Alanlarda  Türkiye'nin Avrupa'daki Önemli Ortaklarından Olan Almanya İle Ciddi Ekonomik  İlişkileri Olduğuna Da Değinen Kalın, 7 Binin Üzerinde Alman Şirketinin  Türkiye'de İş Yaptığını, 2,5-3 Milyona Yakın Türk'ün De Almanya'da Yaşadığını  Anımsattı.

Almanya'nın Avrupa'nın En Önde Gelen Lider Ülkelerinden Birisi  Olduğunu Da Belirten Kalın, "Dolayısıyla Bu Ziyareti Biz Son Derece Önemsiyoruz  Ve Bu Ziyarete Son Derece Pozitif Bir Gündemle Gideceğiz. Aynı Şekilde Alman  Mevkidaşlarımızın Da Bu Ziyaret İçin Çok Kapsamlı İçerikli Bir Hazırlık  Yaptıklarını Da Biliyoruz. Bunlarla İlgili Ön Görüşmelerimizi De Geçtiğimiz Hafta  Zaten Yaptık. Bunun Da İki Ülke İlişkilerine O Bağlamda Da Türkiye İle Avrupa  İlişkilerine Olumlu Katkı Sağlayacağını Ümit Ediyoruz." Diye Konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumartesi Günü Azerbaycan'ın Kurtuluşunun  100'üncü Yılı Dolayısıyla Azerbaycan'a Gideceği Bilgisini Veren Kalın, "Sayın  Cumhurbaşkanımız Da Programlara Katılmak Suretiyle Orada Bir Konuşma Yapacak Ve  Bugün De Azerbaycanlı Kardeşlerimizin Yanlarında Olduğumuzu Bir Kez Daha Bu  Vesileyle İfade Edeceğiz." Dedi.

"FKÖ, FİLİSTİN HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN ÖNEMLİ KURUMLARINDAN BİRİDİR"

Dış Politikayla İlgili Bir Diğer Önemli Konunun Da Filistin Meselesi  Olduğuna İşaret Eden Kalın, "Bir Müddettir Müzakerelerin Durduğu, Filistin  Halkının Daha Fazla Baskılara, Ayrımcılığa Ve İzolasyona Maruz Bırakıldığı Bir  Dönemden Geçiyoruz." Diye Konuştu.

Başkan Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dönem Başkanı  Sıfatıyla Gerek İİT Zirvelerinde Gerek Kudüs Meselesinde Gerekse İkili Ve  Bölgesel Platformlarda Bu Konuyu Sürekli Gündeme Getirdiğine Dikkati Çeken Kalın,  Şöyle Devam Etti:

"Son Gelişmeler Bağlamında Özellikle ABD'nin Filistin Kurtuluş  Örgütü'nün (FKÖ) Ofisini Kapatma Yoluna Gitmesi Trump Yönetiminin Filistin  Meselesinde Tarafgir Bir Tutum İçinde Olduğunu Bir Kez Daha Teyit Etmiş Oluyor.  Bu Genel Olarak Amerikan Yönetiminin Filistin Meselesine, Ortadoğu Barış Sürecine  Nasıl Baktığıyla İlgili Son Derece Kaygı Verici, Endişe Verici Bir Tutum  İçerisinde Olduğunu Göstermektedir. Filistin Kurtuluş Örgütü, Filistin Halkının  Özgürlük Mücadelesinin Önemli Kurumlarından Biridir, Siyasi Meşruiyeti Vardır.  Bunun Ofisinin Kapatılması, Görevlilerinin Ülke Dışına Çıkartılması Veya  Gönderilmesi, 'Gidin' Denilmesi Açıkçası Burada Amerika'nın İddia Ettiği Gibi  Tarafsız Bir Arabulucu Olma Vasfını Yitirdiğini Göstermektedir. Bu Bağlamda BM  Mülteciler Komiserliği Olarak Bildiğimiz UNRWA'nın ABD Tarafından Verilen Bütçe  Payının Kesilmesi Bir Başka Endişe Kaynağıdır."

"FİLİSTİNLİLERİ CEZALANDIRICASINA BU TÜR KARARLARIN ALINMASINI ASLA KABUL ETMİYORUZ"

UNRWA'nın Hizmetlerinden Yarım Milyondan Fazla Filistinlinin İstifade  Ettiğini Belirten Kalın, Bu Hizmetlerin De Çok Büyük Bir Bölümünün Aslında  Eğitim, Sağlık Gibi Temel İhtiyaçlarla İlgili Olduğunu, Siyasi Bir Tarafı  Bulunmadığını Vurguladı.

Bu Programdan Gençlerin, Çocukların, Yaşlıların Faydalandığını Anlatan  Kalın, Şöyle Konuştu:

"Adeta Filistinlileri Cezalandırırcasına Bu Tür Kararların Alınmasını  Da Biz Asla Kabul Etmiyoruz, Bunları Kınıyoruz. Bunları Filistin Halkına Yönelik  Bir Haksızlık Ve Hakaret Olarak Değerlendiriyoruz. Ama Biz Tabii Ki Çaresiz  Değiliz, Elimiz Kolumuz Bağlı Oturup, Bu Süreci İzlemeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız  İİT Dönem Başkanı Olarak, Bununla İlgili Bir Kampanya Zaten Başlatmıştı. Yine Hem  İİT Üyesi Ülkelerle Hem Diğer Dünya Ülke Liderleriyle De Bu Konuda Görüşmelerini  Devam Ettirecek, Avrupa Birliği Başta Olmak Üzere, ABD'nin Kestiği Fonların  Telafi Edilmesi, O Katkı Payının Başka Kaynaklardan Sağlanması Konusunda Da Bir  Dizi Girişim Oldu, Biliyorsunuz. Biz Türkiye Olarak Da Bu Sürecin İçinde Olmaya  Devam Edeceğiz."

Kalın, Türkiye'nin UNRWA'nın Danışma Kurulu Dönem Başkanlığı Görevini  Yürüttüğünü De Hatırlatarak "Biz Burada Filistin Halkının Meşru Davasında  Yanlarında Olmaya Devam Edeceğiz. Fakat Özellikle İki Devletli Çözümün Hayata  Geçirilmesi, Kudüs'ün Statüsünün Korunması Ve Filistinli Mültecilerin Ülkelerine  Dönme Haklarının Kendilerine Verilmesi Noktasında Biz Girişimlerimizi Devam  Ettireceğiz. Filistin Halkının Bir Bütün Olarak İradesini Dikkate Almayan Hiçbir  Çözümün Çözüm Olmayacağını Herkesin Bilmesi Gerekiyor. Zaten İşgal Altında  Yaşayan Filistin Halkının Şu Veya Bu Gerekçeyle Tekrar Bir Yalnızlığa,  İzolasyona, Ambargolara Maruz Kalması Asla Ve Asla Kabul Edilemez. Yani Öz  Yurdunda Adeta Bir Parya Haline Getirilmesi Filistin Halkının, Bütün İnsanlığın  Vicdanını Sızlatmalıdır." Değerlendirmesinde Bulundu.

"TERÖRLE MÜCADELE SADECE TERÖRİSTLE MÜCADELEDEN İBARET DEĞİL"

Kalın, Kabine Toplantısında Terörle Mücadele Konusunda İçişleri, Milli  Savunma Bakanlıkları Ve Milli İstihbarat Teşkilatının Da Birer Sunumları Olduğunu  Belirterek Terörle Mücadelenin Son Dönemde Son Derece Olumlu Neticeler Verdiğini  İfade Etti.

Özellikle Son Yıllarda Terör Örgütüne Katılım Noktasında Çok Ciddi  Düşüşlerin Olduğunun Altını Çizen Kalın, Terör Örgütü Mensuplarının Hem Türkiye  Topraklarında Hem De Sınır Ötesinde Etkisiz Hale Getirildiğini Ve Bu Başarı  Oranının Her Gün Biraz Daha Artığını Memnuniyetle Görüldüklerini Söyledi.

Bunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tarif Ettiği "Tehdidi Ve Terörü  Doğduğu Yerde Ortadan Kaldırma" Stratejisinin Bir Tatbiki Olduğuna Vurgu Yapan  Kalın, "İlgili Kurumlarımız İçişleri Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız,  Silahlı Kuvvetler Ve Milli İstihbarat Teşkilatımız Da Son Derece İyi Bir Eşgüdüm  Ve Koordinasyon Halinde, İş Birliği İçerisinde Bu Stratejiyi Hayata  Geçiriyorlar." İfadelerini Kullandı.

"Terörle Mücadele Sadece Teröristle Mücadeleden İbaret Değil." Diyen  Kalın, Güvenlik Bahsi Söz Konusu Olduğunda Başka Başlıkların Da Bulunduğunu  Belirterek Uyuşturucuyla, Organize Suçlarla, Düzensiz Göçle Mücadele Ve Benzeri  Konularda Da İlgili Kurumların Çalışmalarını Yoğun Şekilde Sürdürdüğünü Anlattı.

"BİR TALEP OLURSA BU GÖRÜŞME GERÇEKLEŞEBİLİR"

Kalın, Gazetecilerin Gündeme İlişkin Sorularını Da Yanıtladı.

Bir Gazetecinin, AK Parti Ve MHP Arasında Yerel Seçimlerde İttifak  Olup Olmayacağı Ve İki Liderin Bu Konuda Birbirleriyle Görüşüp Görüşmeyeceğine  İlişkin Sorusu Üzerine Kalın, Bu Konuda AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in Dün Bir  Açıklama Yaptığını Hatırlattı. Bu Çerçevede Bir Değerlendirmede Bulunacağını İfade Eden Kalın,  Şunları Kaydetti:

"Cumhur İttifakı'nın Genel Ruhunun Muhafaza Edilmesi, Hem Yerel  Seçimlere Giderken Yaşayacağımız, Şu Önümüzdeki Günlerde Hem De Sonrasında  Önemsediğimiz Bir Yaklaşımdır. Bunun Muhafaza Edilmesi Genel Olarak Kabul Edilen  Tutumdur, Yaklaşımdır. Spesifik Olarak, Daha Detaylı Olarak Yerel Seçimlerde Bu  İttifak Nasıl Uygulanır? Onun Detaylarının Çalışılması Gerekiyor. Bunu  Liderlerimiz Oturacaklar, Görüşecekler. Ondan Önce İlgili Arkadaşlarımız  Komisyonlarda İki Parti Arasında Bu Konuları Görüşecekler, Olgunlaştıktan Sonra  Da Liderlere Arz Edecekler. Onunla İlgili Çalışmalar Henüz Başlamış Değil Ama  Önümüzdeki Günlerde Başlayabilir.

Bu Çerçevede De Bugün Yarın İtibarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın  Bahçeli'ye Bir Daveti Söz Konusu Olmadı. Sayın Bahçeli'nin De Böyle Bir Görüşme  Talebi Şu An İtibarıyla Söz Konusu Değil. Ama Zaman Zaman Bildiğiniz Gibi  Görüşmeleri Oluyor, Bunun Önünde Engel Bir Durum Söz Konusu Değil. Önümüzdeki  Günlerde Belki Böyle Bir Talep Söz Konusu Olursa Bu Görüşme Gerçekleşebilir."

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Eylül'de İstanbul'daki Zirvede Yeni  Çağrıları, Önerileri Olup Olmayacağına İlişkin Soru Üzerine, 14'ündeki  Toplantının Türkiye'nin Ev Sahipliğinde Yapılacağını Hatırlattı.Burada Türkiye, Rusya, Almanya Ve Fransa Liderlerinin Katılacağı  Zirvenin Ön Hazırlık Toplantısının Siyasi Danışmanlar Düzeyinde Yapılacağına  İşaret Eden Kalın, "Bu Toplantıda Biz Liderlerin Zirvede Ele Alacakları Gündemi  Çalışacağız. Şu An İtibarıyla Her Şey Taslak Halinde Tabii Ki. Orada Bir  Mutabakata Vardıktan Sonra Bunlar Liderlerimize Arz Edilecek, Ondan Sonra Nihai  Onay Alındıktan Sonra Da Bir Takvim Üzerinde De Tabii Ki Çalışacağız." Diye  Konuştu.

"TÜRKİYE OLARAK BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK, YAPMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ"

Henüz Toplantı Yapılmadığı İçin Takvime İlişkin Net Bir Şey  Söyleyemeyeceğini İfade Eden Kalın, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

"Cuma Günü Mevkidaşlarımızla Oturup, Konuşacağız. Orada Bir Takvim De  Belirlemeye Çalışacağız Ana Hatlarıyla. Amaç Tabii Ki Suriye Başta Olmak Üzere  Bölgesel Konuları Eşgüdüm İçerisinde Ele Almak. Bu Mekanizmanın Faydalı Olacağını  Düşünüyoruz. Zira Bu Ülkeler Hem Bölge Hem Ortadoğu Konuları, Güvenlik, Terörle  Mücadele, Suriye Ve Diğer Konularda Zaten İkili, Üçlü, Dörtlü Formatlarda Sürekli  Temas Halinde Olan Ülkeler. Bunun Somut Neticeler Çıkartacağına İnanıyoruz.  Aslında İdlib'de Yaşanan Sıcak Gelişmeleri De Dikkate Aldığınızda Belki Bu  Toplantının Ve Zirvenin Önemi Biraz Daha Artmış Olacak. Çünkü Bu Meselenin Bütün  Yükünü, Ağırlığını Türkiye'nin Omuzlarına Bırakıp Kenara Çekilmek Adil Bir Tutum  Olmaz, Çözüm De Üretmez. Türkiye Olarak Biz Elimizden Geleni Yaptık, Yapmaya Da  Devam Edeceğiz. Bu İnsani Duyarlılık Noktasında Cumhurbaşkanımızın Tavrı Zaten  Net, Bunu Her Platformda İfade Ediyor, Etmeye De Devam Edecek Ama Meseleyi Daha  Fazla Büyütmeden Nasıl Çözebiliriz Diye Baktığımızda Bütün Paydaşların Bu Sürecin  İçinde Yer Alması Gerekiyor. Bu Toplantı Da Buna Katkı Sağlayacak Toplantılarda N  Birisi Olacak."

Kalın, Bu Dörtlü Zirveden Önce Başkan Erdoğan'ın New York'ta Da Dünya  Liderleriyle Görüşmeleri Olacağını Vurgulayarak Bu Konuyu Orada Da Gündeme  Getireceğini İfade Etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Karma Eğitim  Sisteminin Devam Ettiğini Belirterek, "Bunun Yanında Karma Olmayan Eğitim De  Verilebilir. Bu Tamamen Gönüllük Esasına Bağlı Olarak Hem Eğitim Veren Kurum  Açısından Böyledir Hem De Oraya Çocuklarını Gönderecek Aileler Açısından,  Çocuklar Açısından... Dolayısıyla Burada Opsiyonları Çoğaltmak Suretiyle Bir  Demokratik Görev Yerine Getirilmiş Oluyor." Dedi.

İdlib'den Yaşanabilecek Bir Göç Dalgasına Karşı Avrupa Birliği'nin  Sınırda Mültecileri Engellemek Üzere 10 Bin Kişilik Kalıcı Sınır Gücü  Oluşturacağı Haberleri Anımsatılarak, Bu Konudaki Değerlendirmesi Sorulan Kalın,  Bunun Kendilerinde İlk Uyandırdığı İntibanın "Olaya Güvenlikçi Perspektiften  Bakma" Yaklaşımı Olduğunu Söyledi.

Kalın, "Bu Göçü Nasıl Durdururuz. Bu İnsanlara Nasıl Sahip Çıkarız,  Can-Mal Güvenlikleri Nasıl Sağlarız" Kaygılarından Ziyade "Sınırları Koruyalım,  Ülkemize Almayalım, Bu Meseleyi Uzağımızda Tutalım" Yaklaşımının Bulunduğuna  Yönelik Bir İzlenimin Oluştuğunu Belirterek, "Umarım Yanılıyoruzdur." İfadesini  Kullandı.

Avrupa Birliği Ülkelerinin Son 3-4 Yıllık Dönemde Mültecilerle İlgili  Genel Olarak Takındığı Tavra İşaret Eden Kalın, Şu An Da Bunun Dışında Bir  Yaklaşımın Da Pek Hakim Olmadığını Gördüklerini Vurguladı.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran'daki  Açıklamalarını Anımsatarak, "Bu Meselenin Çözümü, Yerinde Müdahale, Yani İdlib  Meselesine Müdahale. Bundan Kastettiğimiz Yeni Bir Cephe Açalım, Yeni Bir Savaş  Başlatalım Değil. Tam Tersine Orada Büyümekte Olan Bu Ateşi Nasıl Söndürürüz.  Bunun İçin Avrupa Ülkelerinin De Amerika Birleşik Devletleri'nin De Trump  Yönetimin De Farklı, Yapıcı Bir Şekilde Sürece Dahil Olması Gerekiyor." Diye  Konuştu.

Kalın, 10 Bin Kişilik Güvenlik Gücünün Kurulması, Farklı Şekillerde  Dizayn Edilmesinin Sorunu Çözmeyeceğinin Altını Çizerek, "Bu Göç Akını, Esed  Rejiminin Katliamları Devam Ettiği Müddetçe Bu İnsanlar Bir Yerlere Kaçacaklar.  İdlib Bağlamında Da Kaçacakları Başka Bir Yer De Yok." Açıklamasında Bulundu.

Türkiye- Suriye Sınırının İdlib Kısmının Yaklaşık 150-160 Kilometre  Olduğuna Dikkati Çeken Kalın,  Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

"Hemen Sınırın Öte Noktasında, Sıfır Noktasında Zaten Şu An 700-800  Bine Yakın İnsan Var. Sınıra Dayanmışlar, Orada Duruyorlar. Türkiye'den Onlara  Gıda, Giyecek Gibi Yardımlar Gidiyor Ama Aşağıdan, Güney Tarafından Büyük Bir  Dalga Geldiğinde, On Binler Yürümeye Başladığında Bu İnsanları Nasıl  Durduracaksınız? Biz Gene İnsani Kaygılarla Elimizden Geleni Yapacağız Ama Bunun  Yükünü Sadece Türkiye'nin Omuzlarına Bırakmak Doğru Bir Yaklaşım Olmayacak."

Kalın, 10 Bin Kişilik Sınır Gücü Oluşturulmasına İlişkin, "Bizde  Uyandırdığı İlk İntiba Gene Meseleye Güvenlikçi Perspektiften Baktıkları, Asıl  Sorunu Çözmeye Dönük, Kapsamlı, Uzun Vadeli Bir Perspektiften Yoksun Oldukları  Yönünde." Değerlendirmesini Yaptı.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, MHP Başta Olmak Üzere Muhalefet  Partilerinin Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Meclise Verdiği Yasa Teklifine  Hükümetin Destek Verip Vermeyeceğinin Sorulması Üzerine, Konunun Bugünkü Kabine  Toplantısında Gündeme Gelmediğini Ve Şu Anda Hükümetin Gündeminde De Bu Konunun  Bulunmadığını Bildirdi.

Kalın, "Ekim Ayında Teklif Geldiğinde Bir Bakılır, Nedir, Ne  Değildir... Ama Bunun Genel Manada Bütçeye Üreteceği Maliyeti De Dikkate Almak  Durumundayız Ama Şu Anda Bugün Bu Konu Gündeme Gelmedi. Bugün, Yarın Da  Gündemimizde Bu Yok." İfadesini Kullandı.

GÖÇ DALGASINA KARŞI TÜRKİYE'NİN STRATEJİSİ

İdlib'den Yaşanabilecek Göç Dalgasına Karşı Türkiye'nin Stratejisinin  Ne Olacağı Sorulan Kalın, Şu Ana Kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Talimatıyla  Tamamen İnsani Kaygılarla "Açık Kapı" Politikasının İzlendiğini Anımsattı.

Kalın, Zaman Zaman Bu Politikadan Dolayı Haksız Bir Şekilde  Eleştirildiklerini Dile Getirerek, Şöyle Devam Etti:

"Bu Öyle Bir Şey Ki Kapıları Açsanız 'Herkese İzin Veriyorsunuz' Diye  Eleştiriye Maruz Kalıyorsunuz, Kapıları Kapatsanız 'Bu İnsanları Nasıl Savaşın,  Varil Bombalarının, Kimyasal Saldırıların Kucağına İtersiniz' Diye Başka Bir  Eleştiriye Maruz Kalıyorsunuz Ama Eleştiri Yapanların Kendileri Sahada Ne  Yapıyorlar, Kaç Mülteciyi Aldılar Ya Da Bu Çatışmaları Önlemek, Durdurmak İçin  Acaba Ne Tür Girişimler Yaptılar Diye Baktığınızda, Orada Da Pek Bir Şey  Yapmadıklarını Görüyorsunuz.

Böyle Bir Muhtemel Göç Dalgasına Karşı AFAD Başta Olmak Üzere İlgili  Bütün Birimlerimiz Tabii Ki Tedbirlerini Aldılar, Almaya Da Devam Edecekler Ama  Gelecek Dalganın Şeklini, Büyüklüğünü Şu Anda Kestirmek Zor. Umarız Önümüzdeki  Günlerde İdlib Meselesiyle İlgili Bir Siyasi Çözüm Söz Konusu Olur.  Cumhurbaşkanımızın Tahran'da Yaptığı Çağrıya Benzer Bir Ateşkestir, Silah  Bırakmadır, Buna Benzer Bir Gelişme Söz Konusu Olur Ve Biz Bu İhtiyaçla Veya Bu  Acil Durumla Karşı Karşıya Kalmayız."

Göç Dalgasının Söz Konusu Olması Durumunda Türkiye'nin Üzerine Düşeni  Yapmaya Devam Edeceğini Vurgulayan Kalın, Fakat Bunun Da Bir Sınırının Olduğunu  Herkesin Bilmesi Gerektiğini İfade Etti.

"ANA MUHALFET LİDERİNE YAKIŞMAYAN BİR SAKİLİK"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CHP Genel Başkanı  Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Yönelik "Dolar Baronlarının Adamı"  Yönündeki İddialarının Yargıya Taşınıp Taşınmayacağının Sorulması Üzerine,  Şunları Söyledi:

"Sayın Kılıçdaroğlu'nun Bu Tür Açıklamalarını Ciddiye Almak Mümkün  Değil. Yani Ana Muhalefet Liderine De Yakışmayan Bir Sakillikle Zaman Zaman Bu  Tür Açıklamalar Yapıyor. Daha Kötülerini De Yaptı Geçmişte. Bunların Kendisine  Bir Faydası Olmadı Siyaseten, Eğer Amaç Buradan Bir Siyasi Rant Elde Etmekse.  Hele Ki Cumhurbaşkanımıza Bu Tür Saldırılarla Bir Yol Alabileceğini Zannediyorsa  Ne Sayın Cumhurbaşkanımızı Ne De Siyaseti Pek Bilmediği Anlaşılır."

Kalın, Yargı Sürecine Başvurulup Başvurulmayacağına İlişkin  Avukatların Gerekli Değerlendirmeyi Yapabileceğini Ama Şu An İtibarıyla Kendisine  Gelen Bir Bilginin Bulunmadığını Bildirdi.

"ORTA VADELİ PROGRAM ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ HAFTA İÇERİSİNDE AÇIKLANACAK"

Kalın, İki Gün Sonra Merkez Bankasında Gerçekleştirilecek Toplantıya  İşaret Edilerek, "Faizle İlgili Beklentileriniz Nelerdir?" Diye Sorulması  Üzerine, Perşembe Günü Alınacak Kararı Şu Anda Bilemeyeceğini, Karar Alındığında  Hep Birlikte Göreceklerini Söyledi. Kalın, Şu Değerlendirmeyi Yaptı:

"Meselenin Sadece Bu Konuyla İlgili Olmadığını, Genel Olarak Bunun Bir  Ekosistem Olduğunu Hepimiz Biliyoruz. Dolayısıyla Dikkat Ederseniz Atılan Adımlar  Da Zaten Bunu Dikkate Alan Daha Kapsamlı Adımlar. Zaten O Çerçevede De Hazine Ve  Maliye Bakanımızın Hazırladığı Orta Vadeli Program (OVP) Da Bu Ayın İçerisinde,  Önümüzdeki Birkaç Hafta İçerisinde Açıklanacak. Bu Ekonomiye Sadece Yeni Bir  Perspektif Sunmayacak, Aynı Zamanda Ekonomik Üretimle Dengelerle İlgili De Çok  Önemli Bir Yol Haritası Oluşturacak."

Kalın, "Bu Dar Boğazdan Kısa Sürede İnşallah Hep Birlikte Daha Da  Güçlenerek Çıkacağız." Dedi.

"KARMA EĞİTİM SİSTEMİ DEVAM EDİYOR"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Karma Eğitimle İlgili Haberler  Yapıldı. Bir Kafa Karışıklığı Oluştu. Bu Konuyla İlgili Sizin Ağzınızdan Net  Cümleler Duyabilir Miyiz?" Şeklindeki Soru Üzerine, Konuyla İlgili Bugün Milli  Eğitim Bakanlığının Da Bir Açıklama Yaptığını Hatırlattı.

Burada Bir Mahkeme Kararına İstinaden, Bir Vatandaş Başvurusuna  İlişkin, Mahkeme Kararını Esas Alan Bir Düzenleme Yapıldığını Belirten Kalın,  Bunun "Türkiye'de Karma Eğitim Kaldırılıyor" Yönünde Bir Başka Propagandaya  Dönüştüğünü İfade Etti.

Kalın, "Böyle Bir Şey Söz Konusu Değil. Karma Eğitim Aynen, Olduğu  Haliyle Devam Ediyor. Pazartesi Günü Çocuklarımız Okula Başlayacaklar, Bazıları  Bu Hafta Başladılar. Karma Eğitimin Ortadan Kaldırılması Diye Bir Şey Söz Konusu  Değil." Açıklamasında Bulundu.

Aynı Zamanda Ortada Belli Okullarda "Kız-Erkek Ayrımı" Şeklinde Eğitim  Verilmesine İmkan Sağlayan Bir Kararın Da Bulunduğunu Aktaran Kalın, Şöyle Devam  Etti:

"Burada Tercihlerin Daraltılması Değil Çoğaltılması Söz Konusu.  Demokratik Toplumlarda Da Aslolan Vatandaşın Bu Tür Taleplerini Karşılayacak  Tercihlerin, Seçeneklerin, Opsiyonların Çoğaltılmasıdır. Yani Hiç Kimse Hiçbir  Veliye 'Çocuğunu Karma Ya Da Olmayana Göndermek Zorundasın' Diye Bir Şey Empoze  Etmiyor Ama Alternatifleri Sunuyoruz. Devletin Yapması Gereken De Budur. İsteyen  Kendi Tercihine Göre Bu Seçeneklerden Bir Tanesini Tercih Edebilir.

Dolayısıyla Burada Bir Kafa Karışıklığına Mahal Verecek Bir Durum Da  Yok Aslında. Karma Eğitim Sistemi Devam Ediyor. Bunun Yanında Karma Olmayan  Eğitim De Verilebilir. Bu Tamamen Gönüllük Esasına Bağlı Olarak Hem Eğitim Veren  Kurum Açısından Böyledir Hem De Oraya Çocuklarını Gönderecek Aileler Açısından,  Çocuklar Açısından... Dolayısıyla Burada Opsiyonları Çoğaltmak Suretiyle Aslında  Bir Demokratik Görev Yerine Getirilmiş Oluyor. Bunun 'Karma Eğitim Bitirildi'  Vesaire Gibi Bir Dezenformasyona Dönüşmesine Kimse Kulak Asmasın, Buna Kimse De  Müsaade Etmesin."

"ŞU ANDA TRUMP İLE BİR GÖRÜŞME PLANLANMIYOR"

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD Başkanı Donald Trump İle  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Görüşme Yapıp Yapmayacağıyla İlgili Soruya,  "Şu Anda Trump İle Bir Görüşme Planlanmıyor New York'ta Ama Bakalım O Güne Kadar  Ne Olur, Ne Yaşanır, Onların Hepsini Görelim Ona Göre Karar Verilir." Yanıtını  Verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Bir Soru Üzerine, Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın Yeni Sistemde Oluşturulan Kurullara Yapılacak Atamalarla İlgili  Çalışmalarını Tamamladığını Ve Bu Atamaların Yakın Zamanda Yapılacağını Söyledi.

Bu Kurulları Önemsediklerini Belirten Kalın, "Yeni Sistem İçerisinde  Biliyorsunuz Hükümetin Farklı Alanlardaki Politikalarına Makro Önerilerde  Bulunmak Üzere Dizayn Edilmiş Ofisler, Kurullar Bunlar. Hakikaten Ülkemizin  Farklı Kesimlerinden Katkı Sunabilecek Uzmanların Yer Alacağı Bir Kurullar  Sistemi Olacak. Bunlar Da Genel Olarak Ekonomiden Kültüre, Turizmden Bilim  Teknolojiye Kadar Çok Farklı Alanlarda Katkı Sağlayacak Kurullar." İfadesini  Kullandı.

670-946.gif123456---kopya-20180911224641.png

Editör: TE Bilisim