Covıd-19 Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?

Psikolog Nida Kazancıoğlu ile Trabzon Beşirli mahallesinde yer alan eğitim ve danışmanlık merkezinde gerçekleştirmiş olduğumuz röportajımızda, bizlere COVID-19 Çocukların Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?” ve kullandığı terapi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüs salgını her yaştan çocukların psikolojisini etkiledi. Psikolog Nida Kazancıoğlu kaygı ve stres kaynaklı olarak çocuklarda uykusuzluk, korkulu rüya, iştahsızlık, huzursuzluk görülebileceğini, pandemi dönemini yaşayan çocukların gelecekte kaygı düzeyleri yüksek bireylere dönüşebileceğini söylüyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşanan pandemi dönemi her yaşta çocuk ve ergen başta olmak üzere tüm bireyleri farklı şekillerde etkiliyor. Kimi yaşamını, kimi sağlığını, kimi sevdiğini kaybetti. Kimi ekonomik kayıplarla karşılaştı kiminin sosyal yaşamı etkilendi. Bunca kayıp arasında ruh sağlığımızı korumak hiç kolay olmuyor. Çocuklar da ailelerinin duyduğu kaygıdan, stresten, sokaklarda gördükleri maskeli yaşamdan, sosyal mesafeden etkileniyorlar.

Psikolog Nida Kazancıoğlu “Çocuk ve ergenlerin pandemiden nasıl etkilendiğini”  anlattı:

Çocukların ruh sağlığını korumak ve kaygılarını kontrol edebilmelerinde onlara yardımcı olabilmek için ilk adım doğru bilgilendirmedir. Bu tip durumlarda çocuklarla konuşmanın belli prensipleri vardır:

- İlk olarak çocuğun soru sorabileceği bir ortam sağlanmalıdır. Sorular dürüstçe ve çocuğun anlayabileceği bir şekilde cevaplanmalıdır.

1-(9)-036.jpg

- Koronavirüsün yeni bir virüs olduğu, yaklaşık 1 yıldır bizim hayatımızı ve tüm dünyayı etkilediği, yaptığı hastalığın adının COVİD-19 olduğu, doktorların bununla ilgili bilgileri edinmeye devam ettiği, tedavi yöntemlerinin geliştirilmeye devam edildiği, birçok kişinin hastalandığı ama çoğunun durumunun iyi olduğu, her “hasta” olanın bu virüsü taşımadığı ve belirtilerin başka hastalıklarla da ilişkili olabileceği, çocukların nadiren hasta oldukları ve hasta olurlarsa da çok hafif geçirdikleri, ancak yine de hijyene dikkat edilmesinin önemli olduğu belirtilmelidir.

1-(2)-345.jpg

 - Çocuğun aynı soruları tekrar tekrar sorabileceği unutulmamalıdır. Her seferinde tutarlı ve benzer yanıtların verilmesine dikkat edilmelidir. Açıklamalar yapılırken çocukların yaş düzeyleri ve gelişim dönemi özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve çocukların bireysel farklılıklarını göz önüne alarak açıklamalarda bulunulmalıdır.

 - Çocuklar daha çok kendileri ve sevdikleri ile ilgilidir, bu yüzden sevdiklerinin durumu ile ilgili de bilgi verilmelidir.

 - Bu dönemde ev dışında çalışmak zorunda kalan anne ve babalar işten geldiklerinde hijyen kuralları nedeniyle çocuklarına sarılmamaları ve öpmemelerini gerekçeleriyle anlatmalıdır. Özellikle bu dönemde nöbet usulü çalışmak zorunda kalan sağlık çalışanları görevlerini, evde bulunmadıkları zamanı nasıl geçirdiklerini endişelendirmeden ancak güven duygusunu sarsmamak adına herhangi bir bilgiyi de saklamadan paylaşmalıdır.

1-(4)-084.jpg

- Gerçekçi olmayan sözler verilmemelidir. Evde veya okulda güvenli olacakları söylenebilir, ancak etraflarındaki kimsede hastalık olmayacağı gibi bir söz verilmemelidir.

- Çocuk hastalar birçok kişinin kendilerine yardımcı olduğunu ve kendileriyle ilgilendiğini bilmelidir.

- Çocukların yetişkinlere bakarak kendilerini ayarladığı unutulmamalıdır, konu ile ilgili yorumlara ve tepkilere dikkat edilmelidir.

- Çocuklar televizyon veya sosyal medyadaki abartılı veya korkutucu haber ve yorumlara maruz kalmaktan korunmalıdır. Çocuklara sosyal medyada duydukları her şeyin doğru olmadığı söylenmelidir.

- Okulların kapatılması korkutucu bir olay gibi sunulmamalıdır. Evde olmanın diğer insanlara faydalı olacağını çocuk bilmelidir.

1-(7)-046.jpg

- Günlük rutinler yani yaşamın doğal akışı mümkün olduğunca korunmalıdır.

- Çocukların sınıf arkadaşlarıyla, mümkünse öğretmenleriyle iletişim kurmaları, dijital olanaklar kullanılarak görüntülü konuşmalar yapmaları sağlanmalı ve desteklenmelidir.

- Sürekli uyku sorunu yaşayan, korkularını kontrol etmekte ve anne babasından ayrılmakta zorlanan çocuklar olabilir. Böyle durumlarda çocuk psikoloğundan destek alınabilir.

Psikolog Nida Kazancıoğlu,Danışmanlık Merkezinde terapi yöntemleri ve uygulanan testler  hakkında  sitemize soru cevap şeklinde açıklamalarda bulundu.

Merkezinizde Hangi Yaş Gruplarına Hizmet Verilmektedir? Hangi Terapi Yöntemleri Kullanılmaktadır?

Merkezimizde Çocuk, Ergen ve ailelerine yönelik Danışmanlık Hizmetleri verilmektedir. Kullanılan Terapi Yöntemleri Oyun Terapisi, Filial Terapi, Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklarda Oyun Terapisi, Kum Tepsisi Terapisi, Gelişimsel Temas, Sanat Terapisi, EMDR, Çocuk ve Ergenlerde EMDR, EMDR ile Hikaye Tekniği, Bilişsel Davranışçı Terapi gibi farklı terapi yöntemleri kullanılmaktadır.

1-(3)-094.jpg

Denver -2 Gelişim Testi Nedir? Kimlere Uygulanır?

0-6 Yaş dönemindeki çocuklara uygulanmaktadır. Çocuğun yaşına uygun olan becerilerini değerlendiren bir testtir. Bu testle çocukların 4 farklı beceri alanı değerlendirilmektedir. Bunlar; Dil Gelişimi, Kaba Motor, İnce Motor ve Kişisel Sosyal alanlarıdır. Denver II testi, gelişimsel açıdan risk altındaki çocukları değerlendirmede kullanılır. Doğuma yakın dönemde sorun yaşamış veya erken doğmuş Çocukları İzlemekte Çok Değerlidir. Çocuğun İşlevsel Becerilerini Yaşıtlarıyla Karşılaştırır. Zekâ Testi Değil Gelişim Testidir.0-6 Yaş Döneminde Belirli Aralıklarla Çocuklara Uygulanması ve Çocukların Gelişiminin Takip Edilmesi önemlidir.

1-(10)-034.jpg

Moxo Dikkat Testi Nedir? Kimlere Uygulanır?

6-65 Yaş Arasına Uygulanan 2 Farklı Formu Bulunan Bir Dikkat Testidir. Dikkat, Zamanlama, Hiperakitive, Ve Dürtüsellik Performanslarını Ölçen Görüş Ve Duygu İçermeyen Online Bir Testtir.

1-(19)-006.jpg

WISC-IV Zekâ Ölçeği Nedir? Kimlere Uygulanır?

6 yaş 0 ay ve 16 yaş 11 aylık çocuklara Uygulanan Bir Zekâ Ölçeğidir. Çocukların bilişsel yeteneklerini Ölçen Bir Ölçektir. Wisc-r Zeka testinin güncellenmiş Halidir. WISC-IV Zekâ Ölçeğinde Çocukların farklı beceri alanları değerlendirilmektedir. Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, İşlemleme Hızı Ve Çalışma Belleği Becerilerinin Ayrı Ayrı Değerlendirildiği Bir Ölçektir. Çocuğun Farklı İşlev Alanları İle Değerlendirilmesi Çok Etkili Bir Sonuç Vermektedir. Çocuklardaki Zihinsel Engel ya da bilişsel Açıdan Güçlü Ve Zayıf Yönlerinin Değerlendirilmesinde Bize İpuçları Vermektedir.

1-(2)-346.jpg

 

Editör: TE Bilisim