Trabzon'daki Çığ Felaketi'nin Ardından

Trabzon Valisi Abdil Celi Öz, Trabzon’un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesindeki Balkodu-2 HES inşaatında 6 gün önce meydana gelen çığ felaketiyle ilgili olarak yasal sürecin devam edeceğini söyledi.

Vali Abdil Celil Öz, Trabzon’un Çaykara ilçesi Karaçam mahallesindeki Balkodu-2 HES inşaatında 6 gün önce meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden işçilerin çığ altında çıkarılmasında görev alan başta AFAD ekipleri olmak üzere bölgede görev yapan ekipleri makamında kabul etti.

Meydana gelen çığ afetinde dolayı Cumartesi gününden bu yana yoğun bir çalışma temposu gerçekleştirdiklerini belirten Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Ülkemizin ve bölgemizin doğal afetlerle ilgili olarak bütün risklere hazırlıklı olmamız gerekir. 1999 depremleri aslında Türkiye için bu anlamda önemli bir dönüm noktası oldu. Hem afete hazırlık önleyici tedbirler açısından hem de arama kurtarma tedbirleri, eğitimli kadro, araç ve gereç donanım açısından önemli bir dönüşüm oldu. Arama kurtarma birliklerimiz kuruldu. Ekiplerimiz profesyonelleşti" dedi.

"Çaykara ilçesi Karaçam mahallesindeki Balkodu-2 HES inşaatında yaşanan kaza ile ilgili olarak hukuki süreç, soruşturma ve adli süreç devam edecek" diyen Vali Öz "O konu mutlaka sonuna kadar araştırılacak, soruşturulacaktır" ifadelerini kullandı.

Öz, ekiplerin bölgeye zor şartlar altında ulaştığını ifade ederek "Hem Trabzon ilimiz AFAD ekipleri hem de Erzurum, Bayburt ve Rize’den arama kurtarma ekiplerimiz geldi. Son olarak’ta 10 kişilik bir ekip Ankara’dan geldi. Bölgedeki insanımız ve şantiyede çalışan işçilerimizin büyük gayretleri ve emekleri oldu. O süreci koordineli bir şekilde yürüttüler. Gönül isterdi ki çığ altında kalan işçilerimizi sağ kurtaralım ama bunu gerçekleştiremedik. Çığ altında kalan vatandaşlarımız ailelerini burada misafir ettik, onların acılarını paylaştık. Bütün kurumlarımızla ortak bir çalışma ile bu yarayı belli bir ölçüde kaldırmaya çalıştık. Bu çalışmalara emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin konumu gereği bu tür afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmalıyız. Buna hazırlıklı ekiplerimizin olmasını bilmekte bizi daha güçlü kılıyor" şeklinde konuştu.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise bölgede görev alan ekiplerin üstün gayretini unutmayacaklarını kaydederek "Sayın Valimizin talimatlarıyla ekiplerimizin bölgedeki üstün gayretini unutmamız mümkün değil ama orada kaybettiğimiz evlatlarımızın ve kardeşlerimizin acısını unutturmuyor. Acılar paylaştıkça azalır. Devletimiz yanımızda yer aldı. Bütün emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Editör: TE Bilisim