CHP’den Ortak Açıklama “Hangi Akıl Bu Tesisin Buraya Yapılmasına Onay Verdi?”

Et ve süt kurumu genel müdürlüğü tarafından Akçaabat çiçeklidüz mahallesi dere yatağının içerisine yaptırılan “Trabzon et kombinesi” tesisi inşaatı tüm hızıyla devam ediyor.

Günlük 70 Büyükbaş ve 200 Küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip olacak olan Trabzon et kombina Merkezinin ihalesi yapılmış ve yüklenici firma, boylu enerji yapı endüstri ve sanayi ticaret A.Ş tarafından inşaatına başlanıldı.01.07.2020 / 30.05.2022 yılı tarihleri arasında bitirilmesi planlanan tesisin yatırım maliyeti 45 Milyon Türk Lirası olup toplam inşaat alanı 22 bin 242 metre olacak.

Akçaabat Galanima deresi Düzköy yolu üzerinde çiçeklidüz mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve dere yatağının içerisine yerleştirilen tesis yerinin yanlış olduğu konusunda tepkilerini yaptıkları ortak basın açıklamasında dile getiren CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya CHP Trabzon il başkanı Ömer Hacısalihoğlu ve CHP Akçaabat ilçe başkanı Mustafa Bak,

dsc_0505-001.jpg

 “Akçaabat ilçesinde başka yer bulunulamadımıda koca tesisi derenin içerisine yerleştirdiniz. Bu akıl işi değil. Bu dere ve Akçaabat ilçesi 90 yılında sel felaketi yaşadı. Allah tekrar o günleri bir daha göstermesin. Yağacak olan en küçük Yağmur’da dere taştığında bu tesisi sular alıp götürür. Bu tesisin burada yapılmasına karar veren karar mercileri kimler, DSİ neredesin? nasıl vurdumduymazlıktır bu. Cumhurbaşkanı dereli ilçe ziyaretinde dere yataklarına kurulan binalar için yıkın açıklamasında bulunmuştur. Oranın deresiyle bizim buranın deresi, dere yatakları farklı değildir. Hangi akla, düşünceyle bu koca tesis derenin tam ortasına yerleştirildi. Yetkililer bir an önce görevlerinin bilincinde olup yaptıkları yanlıştan bir an önce dönerek tesisin inşaatını durdurarak başka yere taşımaları olacaktır.”

dsc_0506-001.jpg

CHP TRABZON MİLLETVEKİLİ AHMET KAYA “AKLA DEĞER VERİLSİN, BİLİME DEĞER VERİLSİN. YAPILAN İŞLER PROJEYE GÖRE YAPILSIN, PROJELİ İŞLER YAPILSIN.”

CHP Trabzon il başkanımız, CHP Akçaabat ilçe başkanımız, il yönetici arkadaşlarımız, ilçe yönetici arkadaşlarımızla birlikte Akçaabat Düzköy karayolu üzerinde Galanima deresinin içindeyiz. Bakın arkadaşlar, arka tarafta bir imalat yapılıyor Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bir mezbaha inşaatı yapılıyor. İnşaatın yapıldığı alan resmen dere yatağının içi.1990 yıllarda bu bölgede bir sel felaketi oldu. Bu gördüğünüz alan tamamen sular altında kaldı. Âmâ ne O gün yaşanan selden nede yakın geçmişte Giresun Dereli ’de yaşadığımız ve onlarca vatandaşımızın rahmetli olduğu askerlerimizin şehit olduğu selden ders almış görünmüyoruz. Hükümetin bakanları oraya gittiler, orada açıklamalar yaptılar vatandaşı suçlar açıklama yaptılar dediler ki “Vatandaş dere yataklarına ev yaptığı için bu sıkıntılarla karşılaşıyoruz. İşte bakın bir kamu yatırımı bir belediye yatırımı et ve süt genel müdürlüğü yatırımı dere yatağının tam içine yapılıyor. Bu memleketin bu milletin kıt kaynakları akılsızca akıldan ve bilimden nasibini almamış insanlar tarafından dere yatakları içerisinde inşaatlara dönüştürülüyor. Bakın iddialı bir şey söylüyorum! Umut ederim bu iddiamda haksız çıkarım. Olabilecek ilk şiddetli yağışta, oluşabilecek ilk sel felaketinde üzülerek ve endişe ederek ifade ediyorum tekrar altını çizerek söylüyorum inşallah olmaz ama yerle bir olacak bir tesis inşaatı burada maalesef yapılmaya çalışılıyor. Akıl yok sayılıyor, bilim yok sayılıyor, geçmiş yıllarda yaşanan o acı tecrübeler o can kayıpları bütün bunlar yok sayılıyor ve maalesef bunlardan ders almayan kafa işte dere yatağının içinde bugün mezbaha inşaatı yapabiliyor. Bundan büyük üzüntü duyuyoruz. Bu memleketin bu milletin kıt kaynakları böyle heba edilmesin istiyoruz. Akla değer verilsin, bilime değer verilsin. Yapılan işler projeye göre yapılsın, projeli işler yapılsın. Bu işin uzmanı insanı dinlensin. DSİ’nin konunun uzmanlarının görüşü alınsın ondan sonra yapılsın. Bakın bide bir kolaycılık yapılıyor! Biz bir uyarı görevi yapıyoruz.biz diyoruz ki yarın oluşabilecek sel felaketinde burada can kayıpları olabilir, burada mal kayıpları olacaktır, geçmişte yaşanan tecrübeler bunu doğruluyor, bugünden uyarıyoruz “Bu hataya düşmeyin diyoruz” ama birileri bizim bu uyarılarımızı maalesef Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yatırım yapılmasın istiyora dönüştürerek vatandaşı aldatmaya çalışıyor. Biz bu memlekette yatırım yapılsın istiyoruz, çivi çakılsın istiyoruz istihdam yaratılsın, fabrikalar sanayi tesisleri açılsın istiyoruz ama akıl ve bilim doğrultusunda yol göstericiliğinde yapılsın istiyoruz. Dere yataklarına bu yatırımlar yapılmasın istiyoruz. Bakanlar Dereli ‘de uyardılar “dere yataklarına yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz dediler. Daha üç beş gün bir hafta on gün önce canlarımız gitti oralarda. Âmâ aynı akılsızlık bugün burada dere yatağının içinde bu mezbaha inşaatını maalesef yapıyor. Kendileri söylüyor ama uygulamada kendileri bu işleri maalesef yapmaya devem ediyor.

dsc_0557-002.jpg

AHMET KAYA “SALİH CORA” ya TEŞEKKÜR EDİYORUM, FAKAT!

Salih beye teşekkür ediyorum. Doğru bir şey yapmış. Doğruya doğru demek zorundayız. O dere yataklarındaki geçmişten bugüne yapılan yapılaşmaların ne ağır bedeller ödettiğini hepimiz biliyoruz. Bakın burası komple bir dere yatağı. Dere yatağının önemli bir kısmına karayolu yapmışız. Karayolu önemli bir ihtiyaç. Akçaabat Düzköy yolunu birbirine bağlıyor. Fakat veri tabanının alanı bir duvarla beraber bir perde beton ile beraber dereyi dar bir koridora hapsetmişiz. Bu şu demek! Yarın bir taşkın bir sel olduğu zaman bu sular akacak alan arayacak. Aşağı tarafta da bir köprü ile geçiş yapma projesi var o köprü yapıldığı zaman derenin içerisi iyice daralacak o zaman su geri basacak. Bu kaçınılmaz. Yani bu anlattığımız hikâye değil yarın yaşanmasını istemediğimiz bir felakete dönüşecek endişesinde bunları söylüyoruz ve uyarıyoruz. Diyoruz ki yapmayın. Salih beyin uyarısı doğrudur. Aynı uyarıyı biz burada yapıyoruz. Diyoruz ki iş işten geçmeden bu acıları bu tecrübeleri yaşamadan canlarımız gitmeden Devletin, Milletin kaynakları parası heba edilmeden akıllı işler yapın bizde size destek olalım teşekkür edelim Allah razı olsun diyelim. Mezbahaya ihtiyaç var ama yapılması düşünülen yer son derece yanlış. Dere yatağı içinde hangi akla hizmettir, kim bu projeye onay vermiştir? Ya da onay verilmiş midir? Nerden hangi uzmandan görüş alınmıştır? DSİ’nin uzman raporları dikkate alınmış mıdır? Çünkü burası taşkın sahasıdır. Bu net görünüyor zaten. Bu dere bu yatağa sığmaz. İlk sel felaketinde ilk büyük yağmurda bu alanı istila edecek. Bunu bilmek için bunu bugünden öngörmek için mucit olmaya gerek yok.biz uyarıyoruz.biz uyarıyoruz ki iş işten geçmeden yapılan yanlışlar düzeltilsin istiyoruz. Hata yapılmasın istiyoruz. Bu memleketin milletin kıt kaynakları böyle akılsızca işlerle heba edilmesin istiyoruz. Bizim derdimiz bu.

dsc_0569-001.jpg

AHMET KAYA, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’ın DERELİ İLÇE ZİYARETİNDE DERE YATAKLARI İÇERİSİNDEKİ YAPILAŞMALARLA İLGİLİ “YIKIN” AÇIKLAMASINA DİKKAT ÇEKTİ.

Sayın Cumhurbaşkanı Dereli ilçesine yaptığı ziyaretinde dere yataklarına yapılan yatay ve dikey yapılarla ilgili “Yıkın” açıklamasında bulunsa da Akçaabat’ta derenin içerisinde yapılan yapı ne anlama geldiğini anlamış değiliz. Orada yıkın, ama burada yapın.” Biz bunu diyoruz. Bu akılsızlığa dikkat çekmeye çalışıyoruz. Yani dere yatakları Dereli ’deki dere, Akçaabat’taki dere diye fark etmiyor bütün dere yatakları sıkıntılı. Ama sen dere yatağına et ve süt genel müdürlüğü yatırımını gelmiş burada yapıyorsun. Bu neye sebebiyet veriyor! Yarın vatandaş ta diyor ki “Devletin ilgili kurumları yetkilileri buraya onay vermişse bende dere yatağına ev yapabilirim” ondan cesaret alıyor vatandaş. Sen devlet olarak bu tür yerlere yatırım yaptığın zaman oralara o işleri yaptığın zaman imalatları yaptığın zaman bu Vatandaşlarımızı da cesaretlendiriyor, teşvik ediyor. Vatandaşta dere yataklarına ev yapmakta bu sefer bir mahsur görmeyerek yapıyor. Sonrasında işte, canlarımız gidiyor, mallar gidiyor. Her yağmur bakıyorsun artık Karadeniz’de maalesef felaketlere dönüşüyor. Temel sebebi bu ihmaller bu akılsızlık.

dsc_0573.jpg

CHP TRABZON İL BAŞKANI ÖMER HACISALİHOĞLU “BU DERE 30 YILDA 40 YILDA BİR GELİR ZARARI ÇOKTUR”

Bu yörenin çocuğu olarak, eskiler şunu derdi “30 yılda 40 yılda bu dere gelir” 1960’larda gelmiş Haziran 1990’larda geldi. Dolayısıyla önümüzdeki 5 veya 10 yıl içerisinde bu dere gelebilir. Bu alanda daraltılmış bir kesit var, önümde de bir viraj var. Dolayısıyla burada bu se debisi hızlanacak. Sadece burayı almayacak aşağıda sanayi sitesi var, onun altında karayolları lojmanları var birde haçkalı baba devlet hastanesi var. Bu tesisi buraya yapan akıl söylediğim tesislere alçak panavradamı görmek istiyor? Yoksa büyük panavradamı görmek istiyor. Buranın değimiyle buranın tabiriyle konuşuyorum. Eğer bunca yatırımı alçak panavrada ya da büyük panavrada görmek istiyorlarsa bu yatırımlara hat boyunca izin versinler müsaade etsinler. Yok bunları daha akılcı yerlerde yapmak istiyorlarsa o zaman akla bilime değer versinler. Ona göre yatırımların yerini uygun yere seçsinler. Bir kez yapalım ama doğru yerde yapalım. Sayın Salih Cora, Köprübaşı ilçesi için uyarı yapmış ama, Sayın Salih Cora 18 ilçesine aynı hassasiyeti gösterirse eminim ki burayı da görmüş olacaktır.

dsc_0578-001.jpg

CHP AKÇAABAT İLÇE BAŞKANI MUSTAFA BAK:

Biz zaten baştan bu zamana kadar burada yapılan et ve süt ürünleri tesisin yanlış yerde yanlış konumda olduğunu belirtmiştik. Akçaabat ilçemizde 1990 yılında yaşamış olduğumuz sel felaketi nedeniyle buranın taşkın alan içerisinde olduğunu herkes tarafından kabul ediliyor. Bunu bilmeyen yok.biz sadece şunu merak ediyoruz! Bu kadar daraltılmış bir dere yatağı varken gereksiz yerlerde dolgu alanları yaratılmış, yol boyunca kara yolları tarafından daraltılmış bir alan varken bunun çıkışı zaten aşağıda da sanayi bölgesi olan alanlarımız var buradan çıkışlarımız zaten çok sıkıntılı. Bu kadar daraltılmış bir alandan sel sularının çıkıp gitmesi mümkün değil. Özelliklede ben şunu merak ediyorum. Buraya "CED" raporu veren kurum kim? Burada bu tesisin yapılabilme imkânı olduğunu hangi kurum raporlamış? Onaylamış? Biz bunu merak ediyoruz. Bunun sorumluluğunu kim alıyor? Bu tesisi buraya kuran ve bu sorumluluğu alan kimlerdir? Tamamen yanlış bir konumlandırma yapılmıştır,yanlıştır.Akçaabat’ta bir sürü alan varken bu tesisin başka yerlerde yapılabilme imkanı varken bunu hale gelip buraya sokulmaya çalışılması akıl alır gibi değil, mantıkla bilimle hiçbir alakası yoktur.biz bunun ileride doğacak olan sel felaketlerinden çok büyük sıkıntılar yaşayacağımızı şimdiden görüyorum.biz yetkilileride göreve davet ediyoruz. Lütfen başka acılar yaşattırmasın, başka kayıplar yaşanmasın bunu bir an önce başka bir alana kaydırılması yönünde gereğinin yapılmasını yetkililerden rica ediyorum.

dsc_0581-001.jpg

CHP AKÇAABAT İLÇE BAŞKANI MUSTAFA BAK “AKÇAABAT BELEDİYESİ TARAFINDAN DERE YATAĞINA YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNDU”

Akçaabat belediyesi yine bu alanda hala küçük sanayi ya da belediyenin belirli bölümlerinin bu alanın üzerine taşınması gibi projeler önümüze geliyor.biz sadece bu alan için burası için bunu söylemiyoruz. Bu dere yatağının içerisine yapılan, yapılmakta olan bütün projelerin doğru proje olmadığını söylüyorum. Bizim Akçaabat’ımızda bu kadar geniş alanlar varken, bu kadar tesisler yapılabilecek alanlarımız varken bu projelerin öyle tahmin ediyorum ki sadece kamulaştırmayla ilgili yani, ucuz maliyetiyle ilgili bir mantıktan dolayı bu dere yatağının içerisine sokulmaya çalışılıyor. Bunların hiçbirine doğru bulmuyorum. Özelliklede aşağıya doğru indiğimizde yapılan yeni yeni dolgu alanlarının dere yataklarını tamamen kapattığını ve derenin akış hızını kestiğini buranın en küçük bir sel olayında bu alanların tıkanacağını gelecek olan taşkın malzemelerinin buraları kapatacağını ve buralarda büyük kayıplar yaşanacağını söylüyoruz. Âmâ biz söylüyoruz, biz dinliyoruz, vatandaş söylüyor vatandaş işitiyor. Âmâ birileri hala biz yaptık oldu mantığıyla bu işe bu projelere devam ediyorlar. Asla bu projelere biz CHP olarak onay vermiyoruz.

dsc_0587.jpgdsc_0592-002.jpgdsc_0618-001.jpgdsc_0623-001.jpgdsc_0630.jpgdsc_0639.jpgdsc_0641.jpgb-724.jpg

Editör: TE Bilisim