CHP Akçaabat Belediyesi Meclis Üyesi Tuncay Demirci:

“TİSKİ’nin Yaptığı Zulümdür”

Yapı kayıt belgesi olan binasına su bağlanması için TİSKİ’ye müracaat ettiğini söyleyen Demirci, TİSKİ’ye bağlı elemanlar keşif yapmak için mülkiyeti kendisine ait olan ve tamamen toprak yolda, uzunluğu 50 metre, derinliği ise 50 cm. Bir kanal açmak, bir inç boru döşemek için 3854 TL. Tesis bedeli talebiyle karşılaştı.

50 metre uzunluğunda ve 50 cm. Derinliğindeki kanalı kendisinin açtıracağını söyleyerek tesis bedelini 1796 TL.ye düşürdüler. Demek ki 50 metre uzunluğunda ve 50 cm. Derinliğinde tamamen toprak zemindeki  kanalın kazınması bedeli 2000 TL’lik rakama gelmektedir. Bunun takdirini Trabzonlu hemşerilerime bırakıyorum.

pg.jpg

Bu bedeli yatırarak suyun bağlanmasını beklerken bu kez de inşaat suyu borcu olmadığına dair TİSKİ bir belge istedi. Bunun mantıksız olduğunu, böyle bir belgeyi alabilecek bir makamın olmadığını, çünkü inşaat suyunu yan komşusundan ve yakınındaki annesinin oturduğu binadan temin ettiğini, bu belgeyi onlardan mı yoksa nereden temin edeceğini öğrenmek için TİSKİ yetkililerini aradığında eğer hazır beton kullandığını ispatlayabilirse %50 indirimli ödeyeceğini, bununda fazla bir bedel olmayacağı cevabıyla karşılaştı. Ayrıca istenirse TİSKİ’deki elemanlarca bedel hesaplanıp kendisine bilgi verebileceklerini söylediler.

Ertesi gün bedelin hesaplandığını ve 1795 TL. Olduğunu ancak inşaat esnasında hazır beton kullandığını ispatlaması durumunda bunun yarısını ödeyeceğini söylediler.

Buna tepki gösteren Tuncay Demirci, TİSKİ’den ilgili birimi arayarak bunun bir zulüm olduğunu, zulüm ile kimsenin abat olamayacağını,köyde 220 metrekare ve harcını ödeyerek yapı kayıt belgesi almış olduğu evine su bağlamak için toplam 2600 TL. Talep edildiğini, Türkiye şartlarında asgari ücretin 2324 TL. Olduğu göz önüne alındığında bu rakamın çok fazla olduğunu dile getirdi.

TİSKİ’deki yetkili bunun bir yönetmelik olduğunu ve bu paraların herkesten aldıklarını belirterek yapılan işlemlerin ve talep edilen bedellerin normal olduğunu söylediler.

Tepkisini Dile Getiren Tuncay Demirci, Sözlerine Şu Şekilde Devam Etti:

Ülkenin içinde bulunduğu olağanüstü şartlar ve ekonomik kriz göz önüne alındığında insanların zaruri ihtiyaçlarını karşılamak için dahi zorlandığı günümüzde TİSKİ’nin hizmetlerini bu kadar pahalı ve vatandaşı zor durumda bırakacak bedellerle yerine getirmesi vatandaşa zulümdur.Zulümle kimsenin abat olmayacağını herkes gibi başta Trabzon büyükşehir belediye başkanı ve TİSKİ’li yöneticilerin bilmesinde fayda var.

a-(1).pnga-(2).pngop.pngb-613.jpg

Editör: TE Bilisim