Bürokrasinin dağları delen adamı şimdi Ak Parti’den aday adayı

Abdulkadir Uraloğlu…  1966 Trabzon doğumlu. Trabzon Bölge Müdür Yardımcılığı, Kayseri, Samsun, Bursa ve İzmir Bölge Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Önemli projelerle ülkeye ve hemşehrilerine hizmet etti. Onun için ‘Dağları Delen Adam’ diye manşetler atıldı. Bölge Müdürlüğü görevinden istifa eden İnşaat Mühendisi Uraloğlu şimdi de Trabzon Ak Parti Milletvekilliği aday adaylığı için yola çıktı. ‘Vatanını en çok seven ona hizmet edendir’ anlayışıyla yola çıktığını belirten Uraloğlu Taka Gazetesi’nin sorularını cevapladı.

Türkiye’nin 9 bölgesinde 50’ye yakın ilde ülkeme hizmet ettim

TAKA: Yıllarca bürokrat olarak hizmet verdiniz. Şimdi de siyasete adım attınız ve kabul de gördünüz. Bunu anlıyoruz ve hissediyoruz. Nasıl bir yola çıktınız bu yolda nelere şahit oldunuz? Bunlardan başlayalım, isterseniz.

URALOĞLU: Ben öncelikle bu nazik davetinizden ötürü sizlere teşekkür ediyorum. Biz devlete yaklaşık 27 yılımızı tamamladık. Bu 27 yılın vermiş olduğu bilgi, birikim ve deneyimlerimizle beraber bir kıvama geldik. Yakın çevremizin ve vatandaşların teşviki ile beraber karar aşamasına geldik. O karar aşamasında da akıl danışacağımız akil insanlarla görüştük. O anlamda kararımızı netleştirmek için bir süre kaydettik ve onun sonucunda da böyle bir karar alma ihtiyacı duyduk. Sebebi nedir? Diye soracak olursanız, memleketimize nasıl daha faydalı olabiliriz diye böyle bir karar aldık. Bismillah dedik ve sahaya çıktık. Türkiye’nin 9 bölgesinde 50’ye yakın ilde ülkeme hizmet ettim. 2003-2004 yılları arasında Trabzon’da hizmetlerimiz oldu. Başka şehirlere gitsek de Trabzon’dan hiç kopmadık. Trabzon ile hep ilgili olduk. Hep katkı sağlamaya çalıştık. Şehrimize nasıl daha fazla katkımız olur? Yürütülen projelere nasıl bir güç katarız?  Sorularını sorduk ve bu mantıkla hareket ettik. Akçaabat’taki sivil toplum kuruluşlarını gezdik, onlarla istişarelerde bulunduk. Akçaabat’ın Kurtuluş Günü Etkinlikleri’ne da bu arada katılma fırsatı yakaladık.  Tabi ki yoğun bir tempoda çalışıyoruz.

Cumur’un Yerini Dolduracağım

TAKA: Biz sizi bugüne kadar gerçekleştirmiş olduğunuz projelerinizle tanıdık. Rahmetli Mustafa Cumur da sizin gibi tuttuğunu koparan bir yapısı vardı. Akçaabat’ın sizden başka da aday adayları var. Siz sokağın nabzını da tutuyorsunuz. AK Parti geçmişteki başarılarını bu seçimde gerçekleştirecek mi?

URALOĞLU: Özellikle Mustafa Cumur’u hatırlattığınız için sizlerle teşekkür ederim. Kendisini her fırsatta rahmetle anmaktayız. Düne kadar Mustafa Cumur’u iyi tanıdığını zannedenlerden birisi idim, bugün şunu gördüm ki tanıyamamışım. Bir insanla ilgili bu kadar mı özlem olur. Bir insan hakkında bu kadar mı sitayişle bahsedilir. Gerçekten bir taraftan duygulandım bir taraftan hüzünlendim, o anlamda biz Mustafa Cumur’un yerini doldurmaya talibiz. İnşallah biz Mustafa Cumur’un yerini dolduracağız. Hedefimiz budur. Onun yaptıklarına bir şeyler katabilirsek ne mutlu bize.

Ak Parti’nin Oyu Daha Da Yükselecektir

TAKA: Seçimlerin nasıl bir havada geçeceğini düşüyorsunuz? AK Parti oylarını yükseltebilecek mi?

URALOĞLU: AK Parti iktidarı 2002 yılında yapılan seçimle geldi. Aradan 13 yıl geçti. Bu zaman aralığında yapılan hiçbir seçim aslında kolay olmadı. Siz gazeteciler bunu bizden iyi biliyorsunuz. Bazı dönüm noktaları olmuştur. 2015 yılındaki seçimler de bir dönüm noktası olacaktır. Çünkü yeni anayasa yapmaktan bahsediyoruz. Yeni bir Türkiye’den bahsediyoruz. 2013 ve 2071 hedeflerinden bahsediyoruz. Bu anlamda AK Parti her seçimde oylarını yükseltmiştir.  Bu seçimlerde de inşallah AK Parti oylarını yeniden yükseltecektir.  Sayın Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi Anayasa’yı değiştirebilecek çoğunluğu da inşallah sağlayacaktır. Bu anlamda biz nasıl katkı sağlarız? Bu amaçlara hizmet edilecek olan bir Meclis’te olmayı arzu ediyoruz. Her anlamda katkı sağlamayı arzu ediyoruz. Trabzon’un da her derdini tespit edip faydalı olmaya çalışıyoruz.

Ekip Ruhuyla Projeleri Sürdürdük

TAKA: Sayın Müdürüm sizi özellikle Karayolları’nda vermiş olduğunuz hizmetlerle tanıyoruz. Bunu herkes bilmiyor. Biz gazeteci olarak yıllarca Trabzon-Ankara yollarında büyük sıkıntılar çektik. Ancak yine sizin Genel Müdürlüğünüz döneminde o yollar ve Türkiye’nin en büyük tünelleri yapıldı. Bu bile sizin siyasette neleri yapabileceğinizi göstermesi açısından önemlidir. Bu konuda neler söylemek istersiniz? Bürokrasideki başarınızın temelinde ne yatıyor? Teknik bilginiz mi yoksa ekip çalışmanız mı ön planda? Aslında bu ikisi bir siyasetçide var olması gereken özellikler.

URALOĞLU: Bunlara bakmak için Sayın Yusuf Turgut’un 2007 yılında Taka Gazetesi’nde bir haberi var. ‘Dağları Delen Adamlar’ diye,  o haberi okusak burada yeterli olur. Ama kısaca bahsedecek olursak: Tabi biz yılında Kayseri Bölge Müdürlüğümüze, daha sonradan Cumhurbaşkanımız olan Sayın Abdullah Gül’ün zamanında atandık. Ankara-Kayseri Yolu’nun açılışını birlikte yaptık. 2007 yılında halen Türkiye’nin en uzun yolunu da barındıran Ordu Tüneli’nin de bulunduğu Karadeniz Yolu’nu o zaman Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la yaptık. Tabi bunlar güzel projeler. Yine aynı şekilde Samsun-Ankara Yolu’nu da buna ilave edebiliriz. Onların da açılışını biz gerçekleştirdik. Pozantı’dan tutun, Bursa Çevre Yolu’ndan İzmir Çevre Yolu’na kadar hepsinde çalıştık. Siyasette de iş hayatında da bürokraside de bu dili kullanmalıyız. O nedir? ‘Ben’ yerine ‘Biz’ diyebilmektir. Çünkü tüm bu başarılar bir ekip işidir.  Hemşerimiz olan genel Müdürümüzün direktörlüğünde bizim arkamızda olduğunu bilerek, yine Faruk Özak Bakanımızın ve Binali Yıldırım Bakanımızın arkamızda olduğunu bilerek ki; bu korkunç bir güç demek. Onlardan aldığımız ivmeyle ve ekip ruhu ile beraber güzel projelere imza attık.

TAKA: İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü görevi süreciniz nasıl geçti?

URALOĞLU: İzmir’e 2012 yılında gittim. Türkiye’nin en büyük bölgesi. Orada hizmet etmek de nasip oldu. Güzel projeler vardı. Biz de o projelere katkı sağladık. İzmir’de Türkiye’nin en önemli geçişlerinden Körfez Geçişi Projesi’ni yapmaya başladık. Suni ada ve köprüleri ile beraber. Ege Bölgesi’nde memleketimizin en verimli arazileri yer alıyor. Bir vesile ile de biz oraya hizmet etmiş olduk. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım’ın da seçim bölgesi olması dolayısıyla onun direktifleri ile işimizi güzel yapmaya çalıştık. Sonuçta Abdülkadir Uraloğlu, AK Parti döneminde Türkiye’nin yapmış olduğu bölünmüş yol hamlesi olan 17 bin 500 kilometre yolun 1.303 kilometresinde bizzat hizmet etmiştir.

Partimden Küsmem!

TAKA: Müdürüm birçok aday adayı var. Bu dönem birçok değerli isim AK Parti’den aday adayı oldu. Sizin gibi kalitesi ortada olan dürüst bürokratlar var, siyasetçiler var. Bunlar yıpranmamış isimler,

dolayısı ile rakipleriniz zor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz? Listede yer alacağınız sıraya göre bir küsme durumu olabilir mi? Bu konuda da düşüncelerinizi almak isteriz.

URALOĞLU: Aday adaylarının bolluğunu ben şehrimizin zenginliği olarak görüyorum. Bu çok güzel. uraloğlu-(1)Üyelerimiz kendilerini bu yola hazır hissediyorlar ve aday oluyorlar. O anlamda bunu olumlu buluyorum. Ama küser miyim sorusuna gelince ben küsmem. Peki, neden küsmem? Çünkü ben bir koltuğa talip değilim. Ben bir koltuğu bırakarak buraya geldim. Ben hizmete talip oldum. Nasip olursa Meclis’te hizmet edeceğiz. Olmazsa da şartlara göre değerlendirmemizi yapacağız. Ben iş hayatında da siyasette de küsmenin bizim literatürümüzde bulunmadığını sizlere ifade etmek isterim. Biz adayların güçlü, düzgün ve temiz olması dediğim gibi bir dezavantaj değil aksine büyük bir avantajdır. Bu bir yarıştan çok bir takdirdir. Biz o anlamda ‘Varız’ dedik, bunu da birilerinden bağımsız olarak dedik. Baişka şeyleri hesaba katarak söylemedik. Biz varız. Önümüzdeki sürece göre de yol haritamızı belirleyeceğiz.

Demiryolu Şehrimize Şart

TAKA: Bana göre Cahit Bey’den sonra Karayolları’nın en önemli temsilcilerinden biri de sizsiniz. Sayın müdürüm Trabzon’un beklediği birçok proje var. Bana göre demiryolu projesi de bir karayolu projesi sayılır. Ulaştırma olarak bakıldığında birlikte değerlendirilebilir. Güney Çevre Yolu bekliyor. Zigana Tüneli ve Yatırım Adası projeleri bekliyor. Çömlekçi dönüşüm projeleri bekliyor. Özellikle son iki yıldır Trabzon bu anlamda zor durumda. Trabzon bakansız ve sayın milletvekillerimizde de teslimiyetçi bir hava var. Faruk Bey’in son dönemi idi. Sayın Bayraktar’ın da son dönemi. Yani Trabzon’a projeci milletvekilleri lazım ve bunlardan biri de sizsiniz. Trabzon’a baktığınızda bun anlamda neler söyleyebilirsiniz?

URALOĞLU: Bu dediklerinize 2. üniversiteyi de eklemeniz lazım. Zigana Tüneli Türkiye’nin en büyük tüneli olacak. İhalesi bu ay sonu veya önümüzdeki ay inşallah sonuçlanacak.

Tabi orayı Erzurum ve kuzeye açılan yol olarak nitelendirmemiz lazım. Güney Çevre Yolu’nun projesi 2000 yılında yapıldı.

Burayı komple değil de kısım kısım düşünerek hareket etmeliyiz diye düşünüyorum. Trafiğe hizmet edecek şekilde. İhalesini inşallah yakında açıklayacağız. Demiryolu projesine komşu illerimiz de talip.

Hangi ile gelirse diğerlerine de hizmet edecektir ama ben en uygun coğrafyanın ve güzergahın Trabzon olduğunu düşünüyorum.

Diğer bütün projelerimizi de bu anlamda takip edeceğiz.

‘Çok Güler Yüzlüsünüz’ Diyorlar

TAKA: Örgütleri gezerken nasıl tepkiler aldınız sayın müdürüm?

URALOĞLU: Tabi örgütlerde bizi tanıyan olduğu kadar tanımayan arkadaşlarımız var. Elimizden geldiğince kendimizi tanıtıyoruz. Bana en çok söylenen, güler yüzlü olduğum. ‘Çok güler yüzlüsünüz, samimisiniz’ diyorlar. Geçmişimize de baktığımız zaman yüzümüzü kızartacak veya boynumuzu eğecek herhangi bir şey mazimizde yok. O anlamda çok sıcak bir ilgiyle karşılanıyorum.

RÖPORTAJ:YUSUF TURGUT / TAKA GAZETESİ

Editör: TE Bilisim