Avrasya Üniversitesi, Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon Temsilciliği ve Umut ve Savaşım Derneği işbirliği ile Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonunda ‘’Kanser ve Beslenme Eğitim Programı’’ yapıldı. Düzenlenen programa beş üniversiteden akademisyenler ve  öğrenciler 350 katılımcı  katıldı.

Türkiye Diyetisyenler Derneği Trabzon Temsilcilisi Osman Zeki KAHRİMAN açılış konuşmasında konuklara “Hoş geldiniz” diyerek sempozyumun hayırlara vesile olması dileğinde bulundu.

Etkinliğin açılış konuşmasını Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Dr. Nimet Baki ise Bireylere mutlu olmak için en çok neyi arzu edersiniz diye sorulduğunda istatistikler yaklaşık % 85 sağlıklı olmayı talep ediyor. O zaman bizlere düşen, sağlıklı bir yaşamın kültürüne, sağlıklı bir yaşam felsefesine onu adapte edebilmek. O nedenle sağlık okuryazarlığıyla, sağlık bilinciyle sağlıklı bir yaşam kültürünü hayat tarzı olarak  benimsemesine yön vermemiz, ona öncülük etmemiz gerekiyor. En çok korktuğun nedir diye sorulduğunda  da en çok korktuğu hasta olmak. Hangisinden  diye sorduğunuzda kanser hastası olmak, ondan sonra kalp hastası olmak, felçli olmak, engelli olmak geliyor.

Kanseri yüzde 90 çevresel etkenler, yüzde 10 genetik faktörler oluşturuyor. Yüzde 90 bizim elimizde, bireyin elinde. Kanserin Tedavisi ile ilgili bugün ulaşılan nokta gelecek için çok güzel gelişmelerin habercileridir. Ancak bireyler olarak gerek kendimiz, gerekse ailemiz için kanserden korunmanın da önemli bir unsur olduğunu bilmemiz ve bunun için yapılması gereken iyi beslenme, kötü alışkanlıklardan uzak durma, kilolardan uzak durma gibi pek çok olumlu şeyi yapmada ısrarcı olmamız gerekir, dedi. Özellikle korunabileceğimiz kanser türleri arasında; mide, barsak, akciğer, pankreas, ağız ve gırtlak, yemek borusu, mesane kanserleri sayılabilir. Bunlarda her bir kanser türüne özgü korunma ve beslenme yöntemleri vardır.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Trabzon Şubesi Başkanı, Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr.  Yavuz Özoran yaptığı konuşmada ” sivil toplum ve resmi kuruluşlar artık el ele vererek  topluma çok daha  fazla yarar sağlamalıdır, bunu hedeflediğimiz için buradayız dedi. Kanserden korkma, geç kalmaktan kork sloganları üretiyoruz. Peki ne için bunu yapıyoruz. Çünkü dünya sağlık örgütü kanserle savaşta üç aşamalı bir proje öneriyor. Kanser olmamak için olabildiğince tedbir alın, yaşam boyu spor, diyet uygulamaları, sigara alkol kullanmamak gibi. Farkındalık için de ilkokul düzeyinde propagandaya başlayın diyor. Umut ve Savaşım Derneği ile bu bağlamda çalışmalarımız sürdürüyoruz” dedi.

1 (1)

1 (2)

1 (3)

1 (4)

1 (5)

1 (6)

1 (7)

1 (8)

1 (9)

1 (10)

1 (11)

1 (12)

Editör: TE Bilisim