Çalıştaya AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Trabzon Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak, Küçük Sanayi Sitesi Derneği Hacı Ali Kalaycı, Akçaabat Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda sanayici iş adamı katıldı.

400 DÜKKÂN DEĞİL 600 DÜKKÂN OLSUN GÜNNAR, ‘BACAKLARI AŞAĞI ÇEKMEYECEĞİZ’

“Küçük organize sanayi sitesinde 400 dükkâna ihtiyaç var dediler. Bende dedim 600 dükkân olsun. Trabzon’dan belki çalışmaya gelsin. Ama arazi sıkıntısı var. Biraz uzağa yapalım desek İstanbul’da 2 saatlik uzak yerlere yapılıyorken kimsede ses yok. Ama Akçaabat’ta ve ya Trabzon’da 10 dakikalık bir mesafeye böyle bir sanayi sitesi yapıldığında oraya kim gidecek denilecek. Gittim gezdik orayı çokta enteresan şehirde yaşıyoruz nefes alamıyorum sanayide ki koku nefes almamı engelledim gezimi yarıda bıraktım. Gittim hastanede yattım gizli gizli 1.5 saat. Bacakları aşağı çekmeyeceğiz. Birlik beraberlik içerisinde.”

İKİNCİ ÜNİVERSİTE İÇİN DİRETTİK OLDU NEDEN OLMASIN?

AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar konuşmasında, “Bu işler birlik beraberlik ve samimiyetle gerçekleşir. Üniversite meselesini Akçaabat’ta üniversite konusunu yıllardır konuşuyorduk. En sonunda Erdoğan Bayraktar ağabeyimiz ile birlikte ele aldık ve sayın başbakanımızın bir Akçaabat ziyareti ile birlikte kendisine sadece Akçaabat Türkiye’deki bir çok vilayetten büyük olmasından dolayı Trabzon’un kalkınması için ikinci devlet üniversitesini talep ediyoruz dedim. Neticede sayın başbakanımız seçim dönemimiz geldi. Bakan Süleyman Soylu ile konuyu masa yatırdık ve arkasında sayın başbakanımız Trabzon’da meydanda yapılabilecek ciddi bir projeyi söz verdi. En sonunda bakanlar kurulu kararı ile birlikte Akçaabat’ta ikinci üniversitesine açılacak. Bu işi organize etmesi gerekenler konuyu halletmesi gerekiyor. Üniversiteden örnek veriyorum bir teşekkür bile zorla astı. Akçaabatlılar Vakfı sizleri tebrik ediyorum. Biz bir teşekkürü sayın başbakanımıza aynı zamanda gerçekleşmesi konusunda beklemek hak değil midir? Şefik Türkmen Bey şimdi buradan çıktık dedik 300 dönem arazi bulduk. İyi buldun tamam mı dememiz lazım. Önce bir kendimizi iğneye batıralım. Akçaabat’ta sanayi sitesinden genele doğru gidiyoruz. Akçaabat’a yakışır bir toplantı olarak değerlendiriyorum. Çoğunluğunuzda ümit var olduğunuzu görüyorum.

SANAYİ MÜDÜRÜ, AKÇAABAT’TA YENİ SANAYİ, TRABZON’U RAHATLATACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Şafak yaptığı konuşmasında, “Biz Akçaabat’a sanayi sitesi kurulması ile ilgili bürokratik yönüyle ilgileniyoruz. Akçaabat Trabzon’la birleşmiş büyük bir ilçe buraya kurulacak bir sanayi sitesi büyük bir ihtiyaç var. Trabzon’a faydası olacağına inanıyoruz. Birisi bizim bakanlığımızın ereceği kredi ile kurulabilir. Önce kooperatif kurulması gerekir. Bu kooperatifin bir yer seçimi yapması gerekiyor. Bunun belediyenin rolü mühim. Bunu bakanlığımıza teklif edeceğiz. Uzman ekip gelip yeri inceleyecek uygun görürse meclis kararıyla yatırıma başlanacak. Altyapı yüzde yüz Trabzon’da yüzde 70’e kadar kedi desteği veriyor. 15 yıl ödemeli veriyor. Kalanı yüzde 3 faizle bunun yatırım konusuna alınıp sorunların aşılacağını düşünüyorum. İkincisi ise TOKİ’yle yapılması onu kuracak kooperatif yapması gerekiyor. Buraya sanayi sitesi yapılması uygundur demesi lazım. Kooperatif kuruluyor işler yapılıyor kooperatif feshedildikten sonra karşılaştığımız sorun şu yönetim oluşmuyor. O sanayi sitelerinde düzensizlik tekrar baş gösteriyor”

ŞEFİK TÜRKMEN’DEN YENİ SANAYİ SİTESİ İSTEYEN ESNAFA UYARI

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ise, “Anahtar buradaymış da haberimiz yok. Senelerdir anahtar yanımıza duruyor niye bunu kullanmadınız ki? Akçaabat’ın önemli bir meselesine parmak basılıyor. Bakın hep beraberiz 22 yıldır buradayım ilk defa böyle bir toplantı oluyor. İlk defa bizden bir şey isteniyor. Bir gün dedim sanayi çevresinde bulunan adam öldürür. Çocuk düşer bundan ölebilir. Ayrıca yol çamur içerisinde batıyor. Yaylacık’ın içinde yol kaplaması hiçbir şey yok. 400 civarında iş yeri kirletici işyerleri apartmanların atlında olmaması lazım. Sayım yaptırmıştım. Çok bir istek yok ama yukarıda Bu sanayi sitesi yapılmamıştı henüz inşaat bitti kimse oraya gitmek istemedi.  Orası uzak kimse gelmez oraya diye uzun süre tek tük gelişler oldu.

TÜRKMEN GERÇEKLERİ BİLECEĞİZ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİNE KONUTLAR YAPILDI.

“Böyle bir durumda yeni yapılacak sanayi sitesi nerede yapılacak çarşının içinde mi? Öyle bir imkân yok. Oralara gitmeye isteği yok. Ortalık yıkılıyor o zaman. İstek olacak. Uzun süre sonra şu anki sanayi dolmaya başladı bizde sıkıştırınca etkisi oldu. Ve hala arka kesiminde kavga var. Bugün sanayi sitesi yapılsa nerede yapılacak daha yukarılarda daha uzak yerlerde yapılacak. Buna hazırlıklı olmamız lazım. Yarın yapmaya kalkarım hiç kimse pozisyonu kabul etmeyecek. Ben zaten rahatım neyime gerek diyorum ama inşallah demez. Bu iş için kafa yorduğumuzu söyleyeyim. Sanayi çıkardılar konut alanına getirdiler. Herkes ev yapacak ne yiyecekler onu düşünüyorum. Yola yakın bir iş yeriniz olsun. Biz onlarla neler çektik. Çok şey yapıldı ama zor yapıldı. Bizden önceli döneme geliyor insan küçük sanayi alanından çıkarıyor konut yapıyor oraya şimdi evler onun içinde kaldı. Bu gerçekleri bileceğiz. En büyük sıkıntımız arsadır. TOKİ yoluyla biz talep almak suretiyle ne kadar talep var ona göre TOKİ ile birlikte Araklı’da yapıldığı gibi Akçaabat’ta da yapılabilir.”

KAYMAKAM ŞENEL, ‘SANAYİDE ELEMAN İHTİYACI VAR’

Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel ise, “Benim bu Akçaabat’ta 1.5 yılım dolmakta güzel şeyler olmakta. Akçaabat’ta bir birlik ve beraberlik dendi ya her platformda var. İnsanlar özgürce burada düşüncelerini söyleyebilirler. Hızlı ve dönüşen bir şehir Akçaabat.  Gerek kentsel dönüşüm olsun. Yıldızlı – Söğütlü bölgesi olarak görebiliriz. Akçaabat artık Trabzonlu bütünleşmiş ve entegre olmuş durumunda. Akçaabat her zaman karşılığını alır. Sanayide eleman ihtiyacının olduğunu gördük. Meslek olarak bakıldığında ciddi şekilde meslek liselerimizle birlikte teşvik etmemiz gerekiyor. Bazı ortamlar ilkeler. Daha hijyeniz daha temiz gerek sosyal imkânlar olsun gençler bu işlere yönelsin istesinler”

KAYNAK:61SAAT

Editör: TE Bilisim