Akçaabat’ta Çevre Dostu Solucan Gübresi Üretim Tesisi Sayısı Artıyor

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Ve Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri  Ziraat Mühendisi Veysel Baki Trabzon İli Akçaabat İlçesi Darıca Mahallesinde Organik Solucan Gübresi Üretimi Yapan Volkan (Mustafa) Öztürk’ E Ait Trabzon  Solucan Gübresi  Adlı İşletmeye Ziyarette Bulundular. İşletmenin Kuruluşundan Bugüne Kadar Yapılan Çalışmalar Ve Üretim Aşamaları  Hakkında Bilgi Aldılar.

1-017.jpeg

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu  Yapılan Ziyaret İle İlgili Şu Açıklamalarda Bulundu ; “Her Zaman Söylediğimiz Gibi , Üreticilerimiz  Doğduğu  Yerde Doysun İstiyoruz.  Bu Hem İlçemiz İçin Hem De Üreticilerimiz İçin Çok Önemli.  İlçemize Yapılan Her Yatırım İlçemizin Gelişmesine Ekonomisinin Canlanmasına Bir Vesiledir. Üreticimiz Kazandıkça Biz De Mutlu Oluyoruz. Özellikle Yanlış Kullanılan Kimyasal Gübrelerin Çevreye Ve Toprağa Verdiği Zararların Önüne Geçmesi Adına Organik Solucan Gübresinin Önemini Daha Da Çok Anlamış Oluyoruz Ve Tüm Üreticilerimize Bu Tür Organik  Solucan Gübresi , Organomineral Gibi Bitkisel Ve Hayvansal Atıklardan Elde Edilen Gübrelerin Kullanmasını Tavsiye Ediyorum.  İşletme Sahibi              Volkan (Mustafa) Öztürk  Beye İlçemize Böyle Bir Tesis Kazandırdığı İçin Teşekkür Ederim.  Böyle İşletmelerin Sayısının Artırılmasını Diliyorum Dedi”.

2-017.jpeg

 İşletme Sahibi  Volkan (Mustafa) Öztürk  Konuyla İlgili Şu Bilgileri Paylaştı. İnsan Ve Çevre Sağlığı Hepimiz İçin Çok Önemli. Yediğimiz Gıdalardan Tutun Da İçtiğimiz Suya Kadar Her Konuda Çevresel Etkilere Dikkat Etmemiz Gerekiyor.  Yıllarca Yanlış Ve Bol Miktarda Kullanılan Kimyasal Kökenli Gübreler Hem İnsan Sağlığını Hem De Çevre Sağlığını Tehlikeye Sokacak Boyutlara Ulaşmıştır.  Bunun Yanında Toprak Yapısını Da Bozmaktadır. Bizler Bir Araştırma İçine Girdik Ve Gördük Ki Çevreye Ve İnsan Sağlığına Zararı Olmayıp Aksine  Bitki Ve Toprak Yapısına Çok Faydası Bulunan Solucan Gübresi Üretmeye Karar Verdik. Trabzon  Solucan Gübresi  Adında İşletmemizi Kurduk Ve Organik  Solucan Gübresi Üretimine Başladık. İşletmemizin Kapasitesi 300 Ton Katı Gübre Ve 150 Ton Sıvı Gübre Üretecek Durumdadır.  Şu An İşletmemizde 50 Ton  Civarında Katı Ve Sıvı Gübre Üretimi Yapmaktayız. Solucanların Beslenmesi İçin Gerekli Olan  Bitkisel İçerikli Hammaddeyi Antalya İlinden Temin Etmekteyiz. Elde Ettiğimiz Gübreleri Pazarlamada Sorun Yaşamıyoruz. Siparişlere Yetişemiyoruz. Kapasite Artırımına Gitmeyi Planlıyoruz. Yakında Yapacağımız Çalışmalar İle Kurumsal  Firmalara Da Ürün Vermeyi Hedefliyoruz.  Yurt Dışından Da Talep Geliyor. Bunlarla İlgili Çalışmalarımızı Sürdürüyoruz. Bir Çok Alanda Ürün Yetiştirmede  Denemeler Yaptık Ve Her Üründe Çok Başarılı Olduğunu Gördük.  Üreticilerimize Gönül Rahatlığı İle Kullanmayı Tavsiye Ederiz.

3-008.jpeg

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri  Ziraat Mühendisi Veysel Baki Organik Solucan Gübresinin Önemi Ve Kullanımı İle İlgili Şu Açıklamada Bulundu: “ Bitki Beslemede Kimyasal Gübreler Kadar Organik Ve Organomineral Gübre Kullanımı Da Çok Önemlidir. Yapılan Çalışmaları İncelediğimizde Gördük Ki  İnsan Ve Toprak Sağlığı Açısından Baktığımızda Organik Kökenli Gübrelerin Kullanımının  Daha Da Faydalı Olduğu Görülmektedir. Bölgemizde Ağırlıklı Olarak Fındık Yetiştiriciliği Yapılmaktadır. Fındık İçin Kış Öncesi Ekim-Kasım Ayları Gibi  Ve Bahar Döneminde Mayıs Ve Haziran Aylarında Uygulanmasını Tavsiye Ederiz. Sıvı Ve Katı Formlarında Uygulanabilir. Sebze Fidesi Dikiminde Fide Çukuruna 50-60 Gram, Fide Yetiştiriciliği Yapılacaksa Viyollere Konulacak Karışımın 1/3 İ Kadar Katı Solucan Gübresi  , Fidan Dikiminde Fidan Çukuruna 1-1,5 Kg , Meyve Ağaçlarında Ve Fındık Ocaklarında  Dal İz Düşümüne 2,5-3 Kg , Balkon Ve Süs Bitkileri İçin 30-40 Gram Katı Solucan Gübresi Konulup Üzerleri Toprak Tabakası İle Kapatılmalıdır. Diğer Gübrelere Göre Kıyasladığımız Da  Şu Avantajları Elde Edilir.

4-008.jpeg

İçerdiği Humik Asit Vb. Organik Maddelerle Topraktaki Organik Madde Oranını Arttırmaktadır. Organik Gübre Diye Satışa Sunulan Ürünlerde Bile Organik Madde Miktarı %35 Lerde İken Solucan Gübresinde Bu Oran % 65 Lere Varmaktadır. Bir Toprakta Bulunan Humus (Humik Asit )Ne Kadar Fazla İse O Toprak O Kadar Verimlidir. Günümüzde Solucan Gübresinde Bulunan Humus Oranı Diğer Gübrelerde Oldukça Fazladır.(%30 Oranında). Toprakta Zamanla Birikmiş Olan Kimyasal Yükü Azaltır. Toprağı Doğal Formuna Kavuşturur.

5-003.jpeg

Ürün Verimini %30-%200 Arttırır.  Bitki Daha Dirençli Olacağı İçin Böcek Ve Parazitlere Karşı İlaçlama Yapılmasına Gerek Duyulmaz. Ürünün Raf Ömrü Uzar. Ürünün Tadı Aroması Rengi Daha Kaliteli Olur. Ürünün Hasat Dönemi Daha  Erkene Gelir. Toprakta Suyun Tutulmasını Arttırır. Diğer Gübreler Gibi Kullanım Zamanında Ve Miktarında Bir Sınır Bulunmamaktadır. Fazladan Kullanımı Üründe Herhangi Bir Olumsuzluğa Neden Olmamaktadır”.

6-003.jpeg7-001.jpeg8-002.jpega-110.png

Editör: TE Bilisim