Akçaabat'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99. Yıl Dönümü, Atatürk Anıtına Çelenk Sunulmasının Ardından, Erol Günaydın Kültür Ve Sanat Merkezinde Düzenlenen Tören İle Kutlandı.

İLK TÖREN ATATÜRK PARKINDA GERÇEKLEŞTİ

Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99. Yılı Etkinlikleri Akçaabat Belediye Sarayı Önündeki Atatürk Anıtı'na Çelenk Sunumu İle Başladı.

Törene Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, İlçe Garnizon Komutan Jandarma Yarbay Beşir Acar, Akçaabat Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Sever, Siyasi Parti Temsilcileri, Kurum Ve Kuruluşların Temsilcileri Ve Vatandaşlar Katıldı.

Tören, Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel Ve Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in Atatürk Anıtı'na Çelenk Sunumu İle Başladı. Ardından Saygı Duruşunda Bulunarak,17 Şubat Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Serdar Pul Yönetiminde İstiklal Marşı Okundu. Daha Sonra İse Atatürk Parkında Gerçekleştirilen Tören Sone Erdi.

PROGRAM EROL GÜNAYDIN KÜLTÜR MERKEZİNDE DEVAM ETTİ

Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99.Yılı Münasebetiyle Atatürk Parkında Gerçekleştirilen Programın Devamı Erol Günaydın Kültür Merkezinde Devam Etti.

Atatürk Anıtı Önünde Gerçekleştirilen Çelenk Sunma Programına Katılan Başta Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel Olmak Üzere İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yarbay Beşir Acar, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Sever, Siyasi Parti Temsilcileri, Kurum Ve Kuruluşların Yetkilileri Ve Çok Sayıda Vatandaş Erol Günaydın Kültür Merkezinde Gerçekleştirilen Programada Katıldı.

Buradaki Program Önce Trabzon Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının Konseri İle Başladı. Daha Sonra Günün Anlam Ve Önemimi Belirten Konuşmayı Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen Yaptı. Türkmen Konuşmasında Şunları Söyledi.

“Değerli Akçaabatlılar Bilindiği Gibi, Birinci Dünya Savaşı’nın Başlangıcında Tarafsızlığını İlan Eden Osmanlı Devleti, Kısa Bir Süre Sonra, Bir Oldu Bitti Sonucu Kendisini Savaşın İçerisinde Bulmuştur. Savaşın Devam Ettiği Günlerde, İtilaf Devletleri Arasında Yer Alan Çarlık Rusya’sı, Düğü Anadolu Bölgemize Saldırmıştır.

Nisan 1916 Tarihinden İtibaren De, Doğu Karadeniz Sahillerimize Asker Çıkarmaya Ve Yeterli Savunması Bulunmayan Bölgemizi İşgal Etmeye Başlamıştır. Silah Ve Sayı Bakımından Üstün Düşman Kuvvetlerinin Denizden Ve Karadan Giriştiği Saldırılara Karşı Koyamayan Küçük Çaptaki Birliklerimiz, Sahilden İç Kısımlara Çekilmişlerdir. Halkımızın Büyük Bir Bölümü, Gittikçe Artan Düşman Saldırıları Karşısında Bölgemizden Göç Etmek Zorunda Kalmıştır Zamanın İmkanlarıyla, Yokluk İçerisinde, Karadeniz’in Sarp Dağlarını Aşarak Batıya, Daha Güvenli Bölgelere Gruplar Halinde Göç Etmeye Çalışan Halkımızın Önemli Bir Bölümü Açlık Ve Hastalıklar Sonucu Yollarda Yaşamını Kaybetmiştir. İlçe Olarak O Dönemdeki İnsan Kaybımızın 20 Bin Kişi Civarında Olduğu Tahmin Edilmektedir. İlçemiz Tarihinde Muhacirlik Olarak Bilinen O Günlerde, Çekilen Sıkıntılar Ve Hayatını Yitirenlerin Acı Hatıraları Hiçbir Zaman Yüreklerimizden Silinmeyecektir.

Bölgemizin İşgalini İki Yıla Yakın Sürdüren Düşman Kuvvetleri Yöremizdeki Rum Ve Ermeni Çetelerini De Yanlarına Alarak Halkımıza Baskı Yapıp Katliamlarda Bulunmuşlardır Karanlık Günlerde Bölgemizi İşgalden Kurtarmak İçin Büyük Zorluklarla Mücadele Ederek Şehit Olan İnsanlarımızı Ve Gazilerimizi Minnet Ve Şükranla Bir Kere Daha Anıyorum. Dedi.

Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen’in Günün Anlam Ve Önemini Belirten Konuşmasının Ardından Öğrenciler, Şiirlerini Okudu. Öğrencilerin Okudukları Şiirlerin Ardından Akçaabat Belediyesi Tarafından Gerçekleştirilen Kurtuluş Etkinlikleri Kapsamında Çeşitli Yarışmalarda Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi.

Programın Finalinde İse Akçaabat Belediyesi Erkek Horon Ekibinin Gösterisi Vardı. Oynanan Horon İle Erol Günaydın Kültür Merkezinde Gerçekleştirilen Akçaabat’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 99.Yıl Dönümü Böylelikle Sona Ermiş Oldu.

foto-galeri-icon-027.png

Editör: TE Bilisim