Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Ziraat Mühendisleri saha çalışmaları kapsamında Derecik, Mersin, Kavaklı, Akçakale Mahallelerinde üretici ziyaretleri yapıp fındık bahçelerinde incelemelerde bulundular.

Ziyaretlerde yapılan tespitleri değerlendirerek açıklamada bulunan Akçaabat ziraat odası teknik hizmetler birimi ziraat mühendisleri:

Bahçede dalkıran zararı tespit edilmiş ayrıca yeşil kokarca ergini ve yumurtalarına rastlanılmıştır.  Külleme hastalığının yayıldığı görülmüştür. Bazı bölgelerde bakteriyel yanıklık hastalığı meydana gelmiştir. Kavaklı  mahallesinde üreticimiz Kadir Çergel kendi imkanları ile dalkıran zararlısına karşı feromon tuzak yapmış ve bu tuzaklarda çok fazla miktarda dalkıran zararlısına rastlanılmıştır. Üreticimize konuyla ilgili teknik bilgiler verilmiş olup kimyasal mücadele tavsiye edilmiştir. Bu zararlının ikinci çıkış dönemini tespit etmek için feromon tuzaklar içinde bulunan etil-alkol karışımı sıvı ilaçlama sonrası dökülüp yeniden doldurulacak ve ergin çıkışları takip edilecek yoğunluk durumuna göre temmuz ayında ikinci bir ilaçlama daha yapılacaktır.  Feromon tuzaklar içine konulan etil alkol  ve cezbedici sıvı karışımı dalkıran zararlısının erkeklerini cezbedip gelen erginler bu tuzaklarda sıvı içine düşmekte ya da yapışkan tuzaklara yapışmaktadırlar. Böylece erkek erginler çiftleşme de görev alamadıkları için dalkıran popülasyonu azalmakta ve zamanla yok olmaktadır. Yine bu tuzaklardaki yoğunluk durumuna göre ilaçlama yapılıp dişileri de etkisiz hale getirilmeldir.  Aksi taktirde bahçelerdeki bulaşık dallar  kısa sürede kurumakta ve büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

1-012.jpeg

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu konunun önemine dikkat çekerek üreticilerimize seslendi : “  Fındık bizim bölgemiz  için önemli bir tarım ürünü. Milli gelir getiren ekonomik değeri yüksek olan bir ürün. Bu ürüne hep birlikte  sahip çıkmamız lazım. Bizler Ziraat Mühendislerimizle sizlere hizmet için varız.  Tarımla alakalı  her ne probleminiz olursa mühendislerimize danışmanızı tavsiye ediyorum.  Arkadaşlarımız sorunlarınızla ilgilenip gerektiğinde arazide incelemeler yapıp sizlere  önerilerini sunacaklardır. Mühendislerimizin önerilerini mutlaka dikkate alıp o doğrultuda uygulamalarınızı yapmanızı tavsiye ediyorum” dedi.

2-012.jpeg

Akçaabat Ziraat Odası Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Veysel Baki’ de bu aylarda bitki beslemenin önemine dikkat çekerek şu tavsiyelerde bulundu:

3-005.jpeg

“Haziran ayı içinde külleme hastalığı devam eden bahçelerde kimyasal mücadeleye devam edilmeli, yeşil kokarca, fındık kurdu ve dalkıran ile de mücadele için kimyasal ilaçlama yapılmalıdır.  Bununla birlikte meyve oluşumu ve iç dolgunluğunu artırmak için içerisinde Bor, Çinko, Demir, Bakır, Mangan, Molibden gibi iz element içeren yaprak gübreleri kullanılmalıdır. Makro element içeren MKP ile de gübreleme desteklenmelidir. Bahçe altı temizliği de yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki yabancı ot mücadelesi yapılmayan ve dip sürgünü temizlenmeyen fındık bahçelerinde külleme hastalığı ve bakteriyel hastalıklar hızla yayılım gösterir”.

4-005.jpeg

Not:   İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 10 gün  sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimizi Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimine bekleriz.

Haber: Mehmet Yaşar Özdemir / Ziraat Yüksek Mühendisi

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi

1-2-038.jpg

Editör: TE Bilisim