Akçaabat Ortamahalle St. Michael Kilisesi, Müze Oluyor

Trabzon'un Akçaabat İlçesinde Sosyal Ve Kültürel Faaliyetlerde Kullanılmak Üzere Restore Edilerek Kültür Ve Turizm Bakanlığı Tarafından Müzeye Dönüştürülen 700 Yıllık St. Michael Kilisesi, Müze Olarak Kullanılmak Üzere Yerli Ve Yabancı Turistlerin Hizmetine Sunulacak.

İlçenin 1988'de Büyük Bölümünün Kentsel Sit Alanı İlan Edilerek Tarihi Dokusu Korunan Ortamahalle'de Bulunan 7 Asırlık Tarihi Binanın, Yaklaşık 2 Yılın Ardından Restorasyonu Tamamlandı.

Akçaabat Belediyesi Tarafından Restorasyonu 1,5 Milyon Liraya İhale Edilen Bina, Bahçe Düzenlemesiyle Birlikte Önümüzdeki Yeni Turizm Sezonuna Yetiştirilmeye Çalışılıyor.

İçerisinde Hem Arkeoloji Hem De Etnografik Eserleri Barındıracak Olan Tarihi Bina, Önümüzdeki Aylarda "Ortamahalle Müzesi" Olarak Geleceğe Işık Tutacak.

6-015.jpg

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim Yaptığı Açıklamada, Kilisenin 11. Ve 12. Yüzyıllardan Günümüze Kadar Geldiğini Söyledi.

Ekim, Restorasyon Çalışmalarının Önceki Dönem Belediye Başkanı Şefik Türkmen Zamanında Başladığını İfade Ederek, "Bizim Zamanımızda Da Tamamen Bitirilmesi Nasip Oldu. 1,5 Milyon Sözleşme Bedeliyle Birlikte İhalesini Yapmıştık." Dedi.

Binanın Etrafının Geçmiş Yıllarda Tamamen Gecekondu İle Kaplı Olduğunu Dile Getiren Ekim, "Biraz Meşakkatli Oldu Ama Sonunda Güzel Bir Yapı Ortaya Çıktı. İhaleden Sonra Binanın Restorasyon İşlemleri 2 Yıl Sürdü. Kilisenin İçindeki Restorasyon Tamamen Bitti." Diye Konuştu.

"Ortamahalle'de Bir Nokta Daha Turizme Hitap Edecek"

Ekim, Binanın Müzeye Dönüştürülmesiyle İlgili Kültür Ve Turizm Bakanlığıyla Birlikte Ortak Bir Proje Yürüttüklerini Aktararak, Şunları Kaydetti:

"Şu Anda Binaya Giriş İçin Gişeler Yaptırıyoruz. 2021 Yılı İçinde Müze Olarak Hizmete Açmış Olacağız. Böylelikle Ortamahalle'de Bir Nokta Daha Turizme Hitap Edecek. O Bölgede Bizim Kiliseyle Birlikte Konaklamalarımız, Günübirlik Tesislerimizde Var. Mevcut Restorasyon Planları İçerisinde O Bölgede Bir İki Tane Daha Şapel Var. Onların Da İleriyle Dönük Restorasyonlarını Yapıp, Turizme Katkı Sağlayacak Bir Şekilde Turizme Ve Turistlere Sunmuş Olacağız."

kilise.jpg

Özellikle Kültür Turizminde Ortamahalle Bölgesi Olarak Söz Sahibi Bölgelerden Biri Olmak İçin Çalıştıklarını İfade Eden Ekim, "Kilise, Sokak Sağlıklaştırması, Günübirlik Tesislerimiz, Ulaşım Ve Teleferiğimizle Birlikte Bunların Hepsinin Hem Ülke Turizmine Hem De Bu Bölge Turizmine Katkı Sağlaması İçin Belediye Olarak Elimizden Geleni Yapıyoruz." Dedi.

Ekim, Tarihi Binanın İçerisinde O Döneme Ait Bazı Figürler Ve Objelerin De Olduğunu Belirterek, "Onları Da Sergileyeceğiz. Bir Müze Olduğu İçin Bunları Çeşitlendirebiliriz. Ama İlk Aşamada O Döneme Ait Onun İçerisinden Alınmış Ve Kültür Varlıklarında Saklanan, Korunan Objeler Var. Onları Sergileyeceğiz. Detayları Çok Vermek İstemiyorum. İnsanlar Merak Etsinler Ve Gelip Baksınlar. Salgın El Verdiği Sürece O Bölgeyi Bu Yıl Ki Turizm Sezonuna Açmayı Planlıyoruz." Dedi.

kilise-2.jpg

"Çok Özel Ve Cezbedici Bir Yapıya Sahip"

Doğal Ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz İse Müze Olarak Hizmet Verecek Olan Binanın, Bizans Döneminin Özgün Mimarisi, Dış Cephe İşlemeleri Ve Zemin Mozaikleri İle Çok Özel Ve Cezbedici Bir Yapıya Sahip Olduğunu İfade Etti.

Erüz, Müze Bahçesinin De Sosyal Ve Kültürel Faaliyetler Açısından Kullanılmasına Uygun Olduğunu Da Vurguladı.

1-(2)-134.jpg

Editör: TE Bilisim