5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun Ad Ve Soyadı Düzeltilmesi Başlıklı Ek Geçici 8. Maddesinde Yapılan Değişiklikle Vatandaşlar Bir Defaya Mahsus Mahkeme Kararına İhtiyaç Duymadan Ad Ve Soyadı Değişikliği Yapabilecek.

Nüfus Hizmetleri Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kapsamında Vatandaşların Soyadı Kanunu'na Aykırı Olan, Umumi Edebe Uygun Olmayan, Küçük Düşürücü Veya Gülünç Olan Soyadları, Yazım, İmla Hatası Veya Düzeltme İşareti Kullanılmasından Kaynaklı Anlam Değişikliği Bulunan Ad Ve Soyadlarını Mahkeme Kararı Aranmaksızın, İl Veya İlçe İdare Kurullarının Vereceği Kararla Bir Defaya Mahsus Değiştirebilecek. Bu Kapsamda, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı Başkanlığında Toplanan İl İdare Kurulu, 5 Ocak 2018 Tarihinden Bugüne Kadar İl Nüfus Müdürlüğüne İsim Ve Soy İsim Değişikliği İçin Başvuran 81 Vatandaşın Başvurusunu İl İdare Kurulunda Değerlendirerek Karara Bağlayıp, Ad Ve Soyadlarında Gerekli Düzeltmeyi Yaptı.

Konu İle İlgili Bir Açıklama Yapan Vali Nurullah Naci Kalkancı, “Bilindiği Gibi Daha Önceleri Vatandaşlarımız İsim Ve Soy İsimlerini Değiştirmek Veya Düzeltmek İçin Mahkemeye Başvuruyordu. Ancak, Son Çıkan Düzenleme İle Ad Ve Soyadı Kanununa Aykırı Olan İsimlerin Değiştirilmesi İçin, Mahkeme Kararına İhtiyaç Duyulmadan Bir Kereye Mahsus Bu Değişiklik Nüfus Müdürlüklerine Dilekçe İle Başvurulması Halinde İl Ve İlçe İdare Kurullarında Alınan Kararla Değiştirile Bilineceği İfade Edilmektedir. Bu Çerçevede, 5 Ocak 2018 Tarihinden Bugüne Kadar Adıyaman’da 81 Vatandaşımız Ad Ve Soyadı Değişikliği Veya Düzeltilmesi İçin Müracaatta Bulunulmuş Ve Gerekli Düzeltmeler Yapılmıştır. Halen Başvuruda Bulunan Vatandaşlarımızın Başvuruları İl İdare Kurulunca Değerlendirilerek, Yazım Ve İmla Hatası Veya Düzeltme İşareti Kullanılmasından Kaynaklanan Anlam Değişiklikleri Bulunan Ad Ve Soyadların 1 Defaya Mahsus Değiştirilmesine Devam Edilmektedir. Soyadı Değiştirilen Erkek İse Kendisi İle Birlikte Eşi Ve Ergin Olmayan Çocuklarının Da Soyadları Düzeltilmektedir. Söz Konusu Uygulama 3 Kasım 2019 Tarihine Kadar Devam Edecektir” Dedi.

670-079.gif123456---kopya-20180129190848.png

 

Editör: TE Bilisim