Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Geriye Kalan Şartların Yerine Getirilmesi Durumunda Türk Vatandaşları İçin Vizelerin En Geç Haziran Ayı Sonunda Kaldırılmasını İsteyen Bir Tavsiye Kararı Aldı.

AB Komisyonu, Türkiye İle Birlik Arasında Vize Serbestisi Diyaloğu Kapsamında Yol Haritasının Uygulanmasına İlişkin Üçüncü Raporunu Açıkladı. Raporda, Türkiye'nin Vize Serbestisi İçin 72 Kriterden 67'sini Yerine Getirdiği Belirtilerek, Türk Vatandaşları İçin Vizelerin Haziran Sonunda Kaldırılmasını Öngören Tavsiye Kararına Yer Verildi.

Eksiklikler Arasında, Parmak İzi Bilgisinin De Yer Aldığı Biyometrik Pasaportların Çıkarılması, Geri Kabul Anlaşması'nın 1 Haziran İtibariyle Uygulanmasına Başlanması, Terörle Mücadele Kanununun Temel Haklara Dikkat Edilerek Ve Terör Tanımı Daraltılarak AB'ye Uygun Bir Şekilde Düzenlenmesi İstendi. Bunlara Ek Olarak, Kişisel Bilgilerin Koruması Kanununun AB Standartlarına Getirilmesi, Avrupa Polis Teşkilatı Europol'le Operasyonel İş Birliğine Gidilmesi, AB Üyesi Ülkelerle Hukuk Alanında Etkin Bir İş Birliği Yapılması Ve Yolsuzlukla Mücadelede Adımlar Atılması Yapılacaklar Arasında Sıralandı. Bunların Vizesiz Seyahat İçin Şart Olduğu Ve Aciliyet Arz Ettiği Belirtildi.

Ara Formül Olarak, Türkiye'nin Pasaport Sahibinin Fotoğrafı İle Parmak İzi Bilgisinin Yer Alacağı Kısa Süreli Pasaportlar Düzenleyebileceği, Ekim 2016 İtibariyle De Tüm Güvenlik Özellikleriyle AB Standartlarında Pasaport Çıkarılacağı Kaydedildi. Biyometrik Pasaportun Yanı Sıra Haziran Sonuna Kadar Yerine Getirilemeyecek Diğer Bir Kriterinin De Geri Kabul Anlaşması'nın Uygulanması Olacağı İfade Edildi.

Editör: TE Bilisim