9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

Sigaranın içerdiği 4 bin farklı zehirle sağlık felaketine yol açtığı belirtildi.

Medical Park Trabzon Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fevzi Lütfi Bozyiğit, sigaranın sağlığa zararları konusunda uyarılarda bulunarak Türkiye’de yılda 110 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi.

Sigara içiminin vücuda sınırsız zararları olduğuna dikkat çeken Dr. Bozyiğit, sigara içiminin tüm dünyayı sardığını belirterek "Sigara 1492 yılında Kristof Kolomb’un Amerikaya keşfi ile önce Avrupa’ya daha sonra tüm dünyaya hızla yayılarak bugün yaşadığımız büyük sağlık felaketine yol açmıştır" dedi.

Sigaranın vücudun tümünü olumsuz etkilediğini kaydeden Dr. Bozyiğit, "Sigara içimi ağız kokusu, diş ve diş eti hastalıkları, dudak ve yanak kanseri, dilde tat alma duyusu bozukluğu, beyin hücrelerinde ölüm, gözde katarak, ciltte buruşma, yapısında bozukluk, leke ve kırışıklıklar, burunda koku alma bozukluğu, sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı. Akciğerlerde KOAH, Astım, Akciğer ve Gırtlak Kanseri, damarlarda tıkanıklık, tansiyon yükselmesi, kalp krizi, felç, el ve bacaklarda kangren. Erkeklerde iktidarsızlık, mesane kanseri, gastrit, ülser, reflü hastalığı, mide ve yemek borusu kanseri, gebelerin düşük ağırlıklı, bebek doğmasına ve düşüklere neden olur. Ayrıca kadınların erken menopoz ve rahim kanseri, kemik erimesi, pankreas kanserine neden olduğu gibi yara ve ameliyatların iyileşmesini geciktirir. Vücutta yorgunluk, stres, güçsüzlük, reflekslerde azalma performans düşüklüğü meydana getirir. Tedavi için kullanılan ilaçların etkisini azaltır. Sigara içenlerin çevresindeki insanları da aynı şekilde etkileyerek pasif sigara içimine sebep olur" diye konuştu.

Sigarayı bırakan kişilerin sağlığının olumlu yönde ilerleyeceğini belirten Dr.Bozyiğit, “sigarayı bırakıldığında birkaç saat içinde nikotin ve diğer zararlı maddeler vücudumuzdan atılır. Birkaç gün içinde tat, koku alma duyularımız daha iyi duruma gelir. Birkaç gün sonra nefes almamız düzelmeye başlar, kan dolaşımımız düzelir ve tansiyon normale döner.Bir yıl sonra kalp krizi geçirme riski yüzde 50 azalır. Türkiye’de yılda 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybetmektedir. Yetişkin nüfusun yaklaşık üçte biri sigara içmektedir. İçinde 4 bin’e yakın zararlı maddeler buluna sigara dünyadaki en büyük felaket ve insanlık sorunudur. Bu nedenle sigarasız bir dünya için herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim