Akçaabat İlçesi'nde Yıllar Önce Hem Okula Giderek Okul Hayatını Sürdüren Ardından Tatil Günlerinde Arkadaşı İle Birlikte Hacı Atmaca’ya Ait Mermer Atölyesinde Çalışan 6 Çocuk Babası 43 Yaşındaki Şükrü Yıldız Azmiyle Dikkat Çekti.

Akçaabat Helvacı Köyünde Yağmur Mermer İşyeri Sahibi Olan şükrü Yıldız , Mermer İşi Yapıyor.

Türkiye’nin 81 İlinden Müşterisi Olan Mermerci Şükrü Yıldız’ın Azmi Herkese Örnek Olacak Cinsten.

İş Hayatı Süresince İki Kez İflasla Karşı Karşıya Kalarak İş Hayatından Kısa Süreliğine Uzak Kalan Şükrü Yıldız Pes Etmeyerek Mermerciliğe Trabzon’da Renk Kattı.

Helvacı Köyündeki İşyerinde Bizleri Ağırlayan Akçaabat Aykut Köyü Nüfusuna Kayıtlı Mermerci Şükrü Yıldız İle Yaptığımız Sohbeti Sizlerle Paylaşıyoruz.

-Şükrü Yıldız Kimdir?

Akçaabat Aykut Köyünde Dünyaya Gelmiş, Mermercilikten Başka Hiçbir İşle Uğraşmamış Sadece Mermercilik Yapan Kişi. Çıraklıktan Ustalığa Ustalıktan Kalfalığa Kalfalıktan Kendi İş Yönetimine Kadar Allah’ın İzniyle Geldim. Kurmuş Olduğum İşyerimde Sadece Mermer İşi İle Uğraşıyorum. Mermeri Dışarıdan Alıp Satmaya Çalışıyorum. Bunun Yanında İnşaatlara Mermer Montajlama Sisteminde Geliştirdiğimiz Yeni Yöntemle Montajlama İşini de yapıyoruz.

IMG_4113-Şükrü Yıldız. Mermercilik Mesleğini Nasıl Seçti? Mesleğe Nasıl Başladı?

Öncelikle Şunu Belirtmek İstiyorum. Ben Lise Mezunuyum. Okul Yıllarında Hem Okula Giderdim Hemde Hafta Sonları Ve Tatil Zamanlarında Mermercinin Yanında Çırak Olarak Çalışıyordum Zaman Bu İşle Tanıştım.

-Mermercilik İşine Nasıl Başladınız?

IMG_4115

IMG_4116Dediğim Gibi Okul Yıllarında Başladım.1988 Yılında Çıraklıkla Başladığım Mermercilik İşine Askerden Geldikten Sonrada Devam Ettim Ve Daha Sonra Kendi İş Yerimi 1994 Yılında Açtım. 

-İlk Çalıştığınız Ustanızı Hatırlıyor Musunuz?

Tanımaz Olurmuyum Kendisi Bana Bu İşi Sevdiren Ve Mermerci Olmamı Sağlayan Hacı Atmaca Ustamı Hatırlamaz Olurmuyum. Trabzon’da Ticarete Onunla Başladım Ve Mermercilik Hayatım Odur Budur Devam Ediyor.

-Hacı Atmaca İle Çalış Diyen Babanız Mı Oldu? Yoksa Kendi İsteğiniz İle Mi Mermerci Oldunuz?

O Zamanlar Liseye Gidiyordum. Köyden Aldığımız Harçlıklar Bana Yetmiyordu, Cumartesi, Pazar Günleri Hacı Atmacanın Mermer Dükkânına Çalışmaya Gidiyordum. Benim Kemal Diye Bir Çocukluk Arkadaşım Var O Benden Önce Hacı Atmacanın Yanında Çalışıyordu Bende Arkadaşımla Birlikte Beraber Çalışarak Ekmeğimizi Taştan Değilde Mermerden Çıkarırdık.

IMG_4125

IMG_4128

IMG_4131-Para İçinmi Yoksa Meslek Öğrenmek İçinmi Mermerci Oldunuz?

Tabiki Meslek. Babam Trabzon Belediyesi’nde Çalışıyordu. Bende Bir Meslek Öğreneyim, Okuyamazsak Bir İşimiz Olsun Diye Öğrendik Doğruda Yaptığıma İnanıyorum.  Okuyan Arkadaşlarımızın, Birçoğunun Durumu Belli. O Yüzden Kafamız Okumaya O Kadar Çalışmadığımız İçin Mesleğe Yöneldik İyide Yaptım Diyebilirim. -Sizi Bu Mesleğe En Çok İten Faktör Ne Oldu? Valla Yaptığım İşten Zevk Aldım. Mesela Bir Basamak Yaptım Hoşuma Gitti Daha

Farklı İşler Yaptım Derken Hangi İşi Yaptıysam Zevk Aldım Ve Sonunda Mermercilik Mesleği Benim İşim Oldu.

-Çıraklık Yıllarında Ustalığa Geçiş Süresi Vardır. Çalıştığın İşyerindeki Ustan Size Ne Zaman Sen Usta Oldun Dedi? Usta, Ustaya Oldun Demez. Kendi Kendine Onu Geliştireceksin. Usta İster Ki Çalışsın Az Veriyim Ona.

-Hiç Para Almadığınız Zamanlar Oldu Mu? Yok Olmadı.

-Pekâlâ, Bugünlere Geldiniz. İş Yeri Sahibisiniz. Bu Süreçlerde İnişli Çıkışlı Yıllarınız Oldu Mu?

IMG_4133Tabi Ki. 1994 Senesinde İflas Ettik.6 Sene Sonra Kendi İş Yerimi Açtım. Orda Bir İflas Ettik. Ondan Sonra 2004- 2005 Yılında Trabzon’da Bir İş Yeri Açtım. Ondan Sonra Orda Bir Bocalama Dönemimiz Oldu. İflas Değilde Hastalıktan Dolayı Oldu. Çocuğum Rahatsızlandı. Kendim Rahatsızlandım. Sattık Orayı Burayı Derken Tekrar Bir Daha Başladık. Allah’ın İzniyle Şimdi Yürüdük Gidiyoruz.

-Mermercilik İşlerinde Neler Yapıyorsunuz?

Mermercilik İşinde Mermer Olarak Aklına Ne Geliyorsa. Merdiven Basamağı, Pencere, Mezar, Şadırvan, Bina Kaplamaları, Hamamlar.. Mermerin Kullanıldığı Her Yeri Yapıyoruz. Mutfak Tezgâhı. Her şey.

-Müşteriler Sizlere Nasıl Ulaşıyor?

IMG_4135

IMG_4138Biz Reklam Yapmıyoruz Müşterimizi Memnun Ettik Mi Gerisi Geliyor. Hiçbir Müşterimizle Kötü Bir Durumumuz Olmaz. Yaptığımız İşleri Hakkıyla Yaparız. Gerisi Gelir.

-Mermercilik Sektöründe Kaliteli Mermer, İyi Mermer, Kötü Mermer, Daha Ucuz Mermer, Daha Pahalı Mermer Diye Böyle Mermerler Varmı? Bunlar Hakkında Bilgi Verir Misiniz?

Var. Mermeri Mesela Biz Amasya’dan Alıyoruz Bej Mermeri. Adam Hurda Mermerini Damarı Fazla, Rengi Bozuk Sakat Mermerleri Satıyor. Bunlara Biz İkinci Kalite Ucuz Mermer Diyoruz. Bazı Mermerlerin Rengi Güzel Temiz Damarı Yoktur. Pahalı Mermer Daha Kaliteli Mermerdir. Birde Biz Burada Genelde Muğla Mermeri Satıyoruz Temiz Balkon İçin. Biraz Yumuşak Mermerdir Ama Beyaz Mermerdir Balkon İçin İdeal Bir Taştır. Milas Mermeri Sattığımız Taş Bej Ayarında Sert Bir Taştır. Her Yerde Kullanabilirsin. Temizlemesi Kolay Renkleri Güzel Her Şeyi Yapabilirsin Onunla .

- Mermeri Müşteri Alırken, Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle Mermeri Alacağı Esnaf Dürüst Bir Esnaf Olması Lazım Ona Güvenmeli Yani.Çünkü Az Önce Söylediğim Gibi Damarlı, Sakat Mermerleri Bilmesi Lazım. 

-Bilemiyorsun Anlayamıyorsun.. İşinde Püf Noktaları Oluyor Herhalde?

Yani Taş Olduğu İçin Olmuyor Anlayamıyorsun. Bilmek Lazım. Bilmedin Mi Anlayamıyorsun. Esnafın Sana Verecek Olduğu Malzemeye Kalmış.

-Pahalı Bir İş Değil Mi Mermercilik?

Çokta Pahalı Değil Yani. Eskiden Emek İşi Fazlaydı Şimdi Teknoloji İlerledi Emek İşi Biraz Az Oldu Onun İçin Pahalı Değil Yani.

-Siz Çırak Olarak Başladınız Mesleğe Çırak Bulup Çalıştırabiliyormusunuz?

Şimdi Çırak Yok.. E Tabi Muhakkak Olmasını İstiyoruz. Zannedersem 10 Yıl Sonra Mermercilik Sektöründe Usta Bulmak Çok Sıkıntılı Bir Durum Olacak.Bir 10 Yıl Daha Gidebilir. Ondan Sonrasını Çok Sıkıntılı Olabilir. Çünkü Bizim Kuşaktan Sonra Usta Yetişmemiş.Mermercilikte En Son Kuşak Biziz Hemen Hemen. Düşünün Bende 43 Yaşındayım. Benden Genç Usta Yok Gibi Bir Şey. Olanlar Vardır Ama Usta Değildirler. Berberin Tıraş Etmesi Gibi Yani Usta Berberi Tıraş Eder Yani Ama Bir Çırak Yüzünü Sakalını Paramparça Eder. Oda Öyle.

-Pekala İş Güvenliği Anlamında Daha Doğrusu Baktığın Zaman Mermerciler Hep Böyle Mermeri Keserken Çok Böyle Tozlar, Dumanların Çıktığı. Dışardan Bakıldığı Zaman Halk Dilince Çok Pis Olarak Anılan Sağlık Açısından Kötü Bir Meslek Olarak Görülür. Öyle Midir Acaba?

Değil.. Eskiden Demin Dediğim Gibi Teknoloji Gelişmemiş, Şimdi Makineyi Koyuyorsun Mesela Bizim Alandaki Taşların Hepsi Bitmiş Alıyor Direk İnşaata Koy. Hiç Kesme İhtiyacı Duymadığın Ölçülerde. Eskiden Öyle Bir Şey Yoktu. Şimdi Mermerin Her Tarafı Silinmiş, Cilalı, Tozda Çıkmıyor Onlardan.  Tabi Ufak Tefek Rütuşlar Yaparsan Çıkıyor.

Mermer Sektörü Size Göre Uzun Süreli Kalıcı Bir Meslek Olur Mu? Yoksa Mermercilik Dediğiniz Bir Şekilde Hani Meslek Anlamında Kaybolmaya Yüz Tutmuş Bir Meslek Mi Oluyor. Yoksa Her Geçen Gün Mermerciliğin Popülerliği Daha Fazla Mı Artıyor? 

Popülerliği Artıyor Ama Usta Sıkıntısı Oluyor. Kafiyeli Eleman Olmadığından Dört Dörtlük Bir İşçilik Olmuyor. Çünkü İnşaatlar Var Oldukça Mermercilikte Var Olacak Yani.

-Müşterilere Buradan Bir Şeyler Söyleyebilir Misiniz? Mesela Mermeri Alırken İlla Şu Mermeri Sorsunlar Onu Alsınlar.

IMG_4139Mermer Almaya Giderken Mermerden Anlayan Bir Arkadaşıyla Yada Tanıdığıyla Beraber Gitsin Alsınlar. Veya  Tanıdığı Güvendiği Esnaftan Alsınlar. 

-Pekala Şükrü Yıldız’ın Yağmur Mermer Dükkanına Geldiğimiz Zaman Bizlere Hangi Seçenekleri Sunacak? Burada Hangi Mermerler Var? Veya Hangi İşlerle Ben Size Bu Hizmeti Verebilirim Diyecek.

IMG_4141Mermer İsteyen Vatandaş Ne İstiyorsa Ona Karışacak Potansiyelde Değiliz. Muğla Beyaz Mermerimiz Var, Milas Mermerimiz Var, Bej Mermerimiz Var, Kaplan Postu Siyah Mermerimiz Var.. Yani Mermerden Vatandaşımızın Aklına Ne Gelecekse Yapabilecek Potansiyelimiz Var.

 
Editör: TE Bilisim