Türkiye'nin, 9 kişinin öldürüldüğü Mavi Marmara baskını ile ilgili diplomatik girişimleri dün sonuç verdi. 9 Türk'ün öldüğü 31 Mayıs 2010'daki Mavi Marmara saldırısının ardından Türkiye sert tepki göstermiş, İsrail hükümetinin derhal özür dilemesini, ölenlerin yakınlarına tazminat vermesini ve Gazze'ye yönelik yürütülen ambargonun da hemen sona erdirilmesini istemişti. İsrail hükümeti özre kesin bir dille 'Hayır' dedi ve aradan geçen yaklaşık 3 yıl boyunca bu konu iki ülke arasında sürekli bir gerilim nedeni oldu. Ancak Türkiye'nin beklediği özür dün geldi.

HABERİ OBAMA DUYURDU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretinde özrü nihayet dile getirdi. Netanyahu'ya "Türkiye ile barışın" diyen Obama'nın bu 'tavsiyesi' etkili oldu. Dünya ajanslarına flaş haber olarak düşen gelişmeyi Ürdün'e hareket etmek üzere havalimanına gelen Obama İsrailli gazetecilere duyurdu.

10 DAKİKA KONUŞTULAR

Obama Netanyahu'nun Erdoğan'a telefon ederek, özür dilediğini ilan etti. İsrail liderinin Mavi Marmara baskınındaki ölümlerden üzgün olduğu ve operasyonel hatalar nedeniyle Türk halkından özür dilediği bizzat Netanyahu tarafından yayınlanan bir yazılı açıklamayla da tüm dünyaya duyuruldu. Erdoğan ve Netanyahu'nun telefonda 10 dakika konuştuğu öğrenildi.

ADAM BAŞI 100 BİN DOLAR

Edinilen bilgilere göre Netanyahu, Erdoğan'a ölenler için tazminat ödemeyi kabul ettiklerini aktardı. Buna göre, İsrail hükümeti Mavi Marmara saldırısında ölen her bir Türk vatandaşı için 100 bin dolar tazminat.

GAZZE ABLUKASI DA KALKIYOR

Türkiye'nin ilişkilerin normalleşmesi için üçüncü şart olarak öne sürdüğü Gazze ablukası için taleplerini İsrail'e ilettiği, Netanyahu'nun da ablukanın kalıdrılması sözü verdiği belirtildi.

ELÇİLER GERİ DÖNECEK

İsrail'in özrü karşılığında Türkiye, Mavi Marmara konusunda İsrail askerleri ile ilgili tüm davaları geri çekecek, iki ülkenin elçileri de en kısa zamanda Ankara ve Tel Aviv'e geri dönecek.

KARAVANDAN ARADILAR

Netanyahu ile Obama, Erdoğan'ı Ürdün'e uçmak üzere gittiği Tel Aviv Havalimanı'ndaki bir karavandan aradığı öğrenildi. Görüşme 10 dakika sürdü. Obama da bir ara telefonu alarak Erdoğan'la konuştu ve yaşanan gelişmelerden dolayı mutlu olduğunu iletti.

BU AŞAMAYA NASIL GELİNDİ?

İsrail hükümeti, ilk andan itibaren özre kesin bir dille 'hayır' dedi. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi'nin hazırladığı Mavi Marmara raporunda "İsrail ordusu, uluslararası hukuku ihlal etmiştir. Yardım filosuna verilen askeri karşılık orantısız ve gaddarlık düzeyindedir" denilerek Türkiye'nin tezlerinin haklı bulunduğu belirtildi.

İLİŞKİLER BOZULDU

Bu raporu tanımadığını açıklayan İsrail ise ABD'nin de baskısıyla Türkiye ile ilişkilerini düzeltmek için elindeki tüm imkanları seferber etti, araya aracılar koydu. Ancak, Netanyahu hükümeti, koalisyon ortağı olan aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın "istifa ederim" tehdidi üzerine Türkiye'nin özür talebini yerine getirmedi. Bu süreç içinde esmeye başlayan Arap Baharı rüzgarları, Mısır ve Suriye'ye de sıçrayınca İsrail hükümeti, bölgedeki en güçlü müttefiki olan Türkiye'nin yokluğu yüzünden izole hale geldi.

LİEBERMAN İSTİFA EDİNCE

Mavi Marmara katliamına karışan İsrailli subaylar hakkında Türkiye'de peşi sıra davalar açılmaya başlandı. Özrün önündeki en büyük engel olan Lieberman, yolsuzlukla suçlanınca görevinden istifa etti. Ocak ayındaki seçimlerde Lieberman'ın koltuğunu boş bırakarak yeni bir koalisyon kuran Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama'nın ziyaretinde Türkiye'nin iki yıldır beklediği özrü nihayet dile getirdi. İsrail temasları sırasında Netanyahu'ya "Türkiye ile barışın" diyen Obama'nın bu 'tavsiyesi' etkili oldu. Obama'nın üç günlük ziyaretinin son gününde beklenen hamle geldi.

Editör: TE Bilisim